Sepet örücülüğü KO-MEK’te yaşatılıyor

Sepet Örücülüğü branşı, istihdama katkı sunma yolunda kararlılıkla ilerliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, halka verdiği ücretsiz meslek ve sanat eğitimlerinin yanı sıra kentin marka değerleri olan ve unutulmaya yüz tutmuş sanatlarını yaşatmaya devam ediyor. Kentin önemli değerlerinden biri olan sepet örücülüğü, KO-MEK’te açılan branşla gelecek nesillere aktarılıyor. Branş, istihdama katkı sunma yolunda da kararlılıkla ilerliyor.

Sepet Örücülüğü Branşı İlimtepe Kurs Merkezi’nde faaliyetlerini sürdürüyor. Branşa özellikle kadın kursiyerler yoğun ilgi gösteriyor. Kursta vatandaşlara sepet örücülüğü ile ilgili teknik bilgi veriliyor. Sepete can veren kamış, saz, hasır otu, fındık çubuğu bitkileri ve yontma ağaçtan elde edilen söğüt dalları kursiyerlere tanıtılıyor.

İlerleyen derslerde ise sepet örme işlemi için hazırlıklar yapılıyor. Bu aşamada ıslatılan ve birkaç gün nemli bezde tutulan dal ve bitkiler kursiyerler tarafından yargı ile inceltilerek sepet örümü için kullanışlı hale getiriliyor. Kursiyerler tüm bu işlemlerin sonrasında usta öğreticilerin gözetiminde sepet örmeye başlıyor.

Sepet Örücülüğü Branşı, unutulmaya yüz tutmuş bir sanatın yaşatılmasının yanı sıra istihdam alanında şimdiden kendine yer bulmaya başladı. Zira doğal yollardan örülen sepetler çiçekçi dükkânlarından talep görüyor.  Bunun yanı sıra dekorasyon alanında ve sunumda kullanılan sepetler yine ilgili sektörlerin talebiyle karşılık buluyor. KO-MEK’te örülen sepetlere, Kiraz Festivali gibi organizasyonlardan talep gelmeye başladı. Örülen bu sepetlerin pazarla buluşturulması, kursiyerlerin ev ekonomisine önemli katkı sunacak.

Öte yandan geçtiğimiz yıl açılan Sepet Örücülüğü Branşına özellikle kadın kursiyerler ilgi gösteriyor. Kadın kursiyerler sepet örme konusunda ustalaşma çabası içinde olduklarını kaydederek, kentin önemli bir değeri olan branşın açılmasından dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

06 Haz 2019 - 09:15 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.