Kocaeli’nin tüm yemekleri bu kitapta!

Kocaeli’nin yemek kültürü gün yüzüne çıktı.  ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabı, içindeki yemeklerin sergilendiği programla tanıtıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kent kültürüne bir katkı daha gerçekleştirdi. Kentin her bir köşesinde yapılan ve hikayesi olan birbirinden lezzetli yemekler bir kitapta toplandı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ adıyla oluşturulan kitap 148 adet yemeği tarifleriyle birlikte sunuyor. Her şehirden göç alan Kocaeli bu yönüyle yöresel yemek çeşitliğinde de zengin bir içeriğe sahip oldu. Tanıtım programında konuklara Kocaeli’nin en güzel lezzetlerinden bazıları ikram edildi. Katılımcılara gastronomi alanında hazırlanmış önde gelen eserlerden biri olan  ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabı da hediye edildi.

EN GÜZEL LEZZETLER İKRAM EDİLDİ

“Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabı Antikapı’da düzenlenen programla tanıtıldı. Tanıtım programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Genel Sekreter İlhan Bayram, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Kocaeli Yerel Kültür Dernekleri Paltformu Başkanı Dr. Metin Şentürk ve çok sayıda misafir katıldı. Programda konuşan Başkan Karaosmanoğlu “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri kitabını hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Bir şehrin zenginliği parayla olmaz. Kocaeli Türkiye’nin en zengin ili. Yaşadığımız bu kentin 5 bin yıllık bir geçmişi var. Tarihi var. Coğrafyası dünyanın en güzel coğrafyası. Burada farklı iklimleri bir arada görmek mümkün. Kentimizi daha çok tanımalıyız” dedi.

YEMEKLERİMİZ ZENGİNLİĞİMİZ

Başkan Karaosmanoğlu “Yaşadığımız kentin zenginliklerini bilmek ve yaşamak gerek. Folklörü var, müziği var. Müziği ile ilgili de çalışma var. Yöresel müzik çalışmalarımız tamamlandığında bunu da paylaşacağız.  Yaşamak için yemek gerekiyor. Yöresel yemeklerimiz sadece Anadolu’dan buraya göç eden kardeşlerimizin yemekleri değil, Adana’nın kebabı gibi Antep’in baklavası gibi Kocaeli’nin de çok güzel yemekleri var. Bu kitabımızda bu yemekleri tanıtıyoruz. Yemekleri mutlaka yerinde tatmak gerekiyor. Köylerimizde çok güzel fırınlar yaptık. Buralarda pişen mancarlı pideleri tatmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Yöresel yemeklerimizi bir kitap haline getirdik. Unutulmasın, kayıtlı olsun diye. Bazıları yörelerde gizli kalmışlar. Onların her birini bu kitapla ortaya çıkardık” şeklinde konuştu.

İLGİNÇ HİKAYELER

Tarihi 5.000 yıl öncesine dayanan bilge şehir Kocaeli’ne özgü lezzetlerin bunun gibi çok sayıda hikâyesi var. Şimdi bu lezzetler ve hikâyeleri bir kitapta toplandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyeleri bulunuyor.

PİŞMANİYENİN ÖYKÜSÜ

“Çok uzun yıllar önce İzmit’te nam salan bir tatlıcının yaptığı tatlılar çok meşhurdur. Bu tatlıcı ustasının, güzeller güzeli çok şişman bir sevgilisi vardır.  Kızı o kadar çok sever ki çıkardığı yeni tatlısının ismini, ‘Şişmaniyem’ koyar. Tatlıcı sonunda muradına erer ve evlenir. Ancak evlilik, sevgilisinin kıskançlıkları ve huysuzlukları yüzünden cehennem azabına dönüşür ve ayrılırlar.  Evlendiğine pişman olan ustamızın tatlısı da bu olay duyulduktan sonra, ‘Pişmaniye’ olarak anılmaya başlar.”

KOCAELİNİN LEZZETLERİ

Kocaeli çağlar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra halen her yörenin kültürü, gelenek ve göreneğinin yaşatıldığı bir kent. Bu coğrafi ve kültürel kimliklere ait mutfak gelenekleri de yaşamaya devam ediyor. Bu benzersiz mozaikten oluşan zengin Kocaeli mutfağında her bölgenin lezzetlerini bulmak da mümkün. Kocaeli mutfağında özel günler ve gelenekler de önemli bir yer tutuyor. Düğün ve davetlerde ikram edilen “Umaç”, “Dartılı Keşkek”, “Zerde”, “Burma Börek”, Hıdrellez Bayramı’nda  “Harmanlar Çorbası”, şenliklerde verilen “Hayır Pilavı’’, Kandil gecelerinde dağıtılan “Mancar Pidesi” gibi yemekler, lezzetlerinin yanı sıra yapılışlarıyla da dikkat çekiyor.

148 LEZZETLİ YEMEK TARİFİ

Kocaeli’de o yemeğe lezzetini veren; yöre kadınının yüreği, sevdası ve bilgeliğidir. Burada onlara ‘’gocaana’’ derler. Yıllarca gocaanaların ellerinde pişen lezzetler, Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl düzenlediği ‘’Yemekte Şehrin Bilgeleri-Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’yla ortaya çıktı. Kocaeli’nin çok bilinmeyen lezzetleri bu yarışmayla damaklara tat verirken, unutulmaya yüz tutmuş nice tarifler de gün yüzüne çıktı. Bilge şehir Kocaeli’nin bilgelik dolu bu tarifleri yine unutulmasın, nesilden nesile yapılmaya ve tadılmaya devam etsin diye bunlardan 148 tanesi bir kitapta toplandı. Kitabın hazırlık aşamasında Manav dernekleri, yerel kültür platformları, STK’larla görüşmeler yapıldı ve onların katkıları alındı.

TANITIM ZİYAFETİNİN MENÜSÜ

Tanıtımda tadılan olan ikramlar ise şöyle; Serpme Tadımlıklar; Zeytinyağlı Ebegümeci, Arpacık Soğanlı Kestane, Kandıra Köy Peyniri, Dartı/Kandıra Köy Ekmeği, Güveçlerde Kandıra Yoğurdu. Çorba; Çalca Çorbası. Salata; Gazayaklı Salata. Ara yemekler; Cevizli Kandıra Lokumu, Kabaklı Kıvırma, Çiğceli Mancarlı Pide, Peynirli Kuzugöbeği Mantarı. Ana Yemek; Hindili Keşkek. Tatlı Tabağı; Sütlü Nuriye, Üre Tatlısı, Oturfatma Tatlısı, Kabak Tatlısı. İçecekler; Kızılcık Şerbeti, Ayran, Meyve Suları.

#

24 Mar 2018 - 08:52 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.