Yeni particilerin planı hazır!

Abdullah Gül’le birlikte hareket eden Ali Babacan, Londra’da yatırımcılara ‘partiyi yılsonuna kadar kuracaklarını’ duyurdu. ABD’li diplomatlar da seçim sonrasında faaliyetlerini artırdı. Yaptıkları çalışmaları yeni parti girişimcileri ile de paylaşıyorlar.

Ak Parti’nin 31 Mart seçimlerinde ciddi oy kaybetmesi, Ak Parti içinde yeni parti kurmak için pusuda bekleyenleri umutlandırdı. Davutoğlu bir deklarasyon yayınlayarak açıkça ortaya çıkarken Abdullah Gül’le birlikte hareket eden Ali Babacan’ın uluslararası yatırımcılara “partiyi yılsonuna kadar kuracağız” mesajı verdiği öğrenildi.

Ak Parti’nin 31 Mart seçimlerinde İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirleri kaybetmesi, oy oranının da yüzde 40’ların altına düşmesi ile birlikte parti içinde hareketlilik arttı. Yerel seçimler nedeniyle partide yaşanan küskünlüklerin artmasıyla birlikte yeni parti kurmak için fırsat kollayan Abdullah Gül, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Ahmet Davutoğlu kendi başına parti kurma çalışmalarını sürdürürken, seçimden sonra kendi kontrolündeki bir vakıfın organize ettiği toplantıları artırdı. Çalışmalar daha çok vakıf üzerinden yürütülürken seçimden sonra eski Ak Parti milletvekillerinin de katıldığı bir toplantı yaptı. “Seçim değerlendirmesi” adı altında yapılan toplantıda önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasının üzerinde durulduğu belirlendi. Davutoğlu’nun dar bir ekiple hareket ettiği ve illerde belirlenen isimlerle sürekli temas halinde olduğu bildirildi.

Davutoğlu üç gün önce bir deklarasyon yayınlayarak Erdoğan ve parti yönetimine sert eleştiriler yöneltti. Partide yaşanan sıkıntıların ele alındığı deklarasyonda “Millet İttifakı”na yakın görüşler sergilenirken, deklarasyon, “Ak Parti içinden parça koparma” hamlesi olarak değerlendirildi. Davutoğlu’nun yeni partiyi mayıs ayı sonuna kadar ilan etmeyi planladığı ifade ediliyor.

GÜL-BABACAN PLANI Davutoğlu’ndan ayrı olarak eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ali Babacan tarafından yürütülen ayrı bir parti çalışması daha var. ABD Davutoğlu hareketine karşı çıkmasa da asıl desteklediği, Gül-Babacan hareketi. Abdullah Gül’ün ofisinin bu iş için kullanıldığı bildiriliyor. Gül ve Babacan’ın birçok toplantı ve görüşmeye birlikte katıldığı belirtiliyor.

İstanbul’da belli işadamları grubunca desteklenen Gül-Babacan parti girişiminin önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağı, illerde oluşturulan ekiplerle temasların sürdüğü, birçok ille temasın bizzat Abdullah Gül tarafından yürütüldüğü vurgulanıyor.

Bu arada Ali Babacan’ın uluslararası yatırımcılara yeni partiyi yılsonuna kadar kuracaklarını açıkladığı öğrenildi. Bu bilgi iş dünyası tarafından da doğrulandı. İstanbul’da büyük bir holdingin yöneticisi Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Biz gelişmeleri duyuyorduk ama tam bilmiyorduk. Geçtiğimiz günlerde Londra’daydım. Bazı iş görüşmeleri yaptık. Uluslararası yatırım kuruluşları yöneticileri ile bir araya geldim. Onlar söyledi. ‘Babacan bize partiyi yılsonuna kadar kuracakları bilgisini verdi’ dediler. Görüştüğümüz diğer finans kuruluşları da aynı bilgiyi paylaştılar. Hatta bize başarı şanslarının ne olacağını sordular” diye konuştu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ

Seçim sonrası ABD’li diplomatların da faaliyetlerini artırdıkları öğrenildi. Kamuda üst düzeyde görevde bulunan bir yetkili Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “ABD’li diplomatlar her yerde. Türkiye’deki yeni durumu yönetmeye çalışıyorlar. Düşünün Anadolu’nun 4 milletvekili çıkaran bir ilinde bile sivil toplum örgütlerini ziyaret edip sorular soruyorlar. Adana Konsolosluğu zaten hiç boş durmuyor. Mersin’den Mardin’e kadar faaliyetteler. Amerikalılar yaptıkları çalışmaları yeni parti girişimcileri ile de paylaşıyorlar. Tabi bu doğrudan yapılmıyor. Aracılarla yürütülüyor. Hepsinden haberimiz var” dedi.

PARTİLER SON ANDA BİRLEŞTİRİLİR

Davutoğlu ve Gül-Babacan hareketleri ayrı ayrı yürüse de son aşamada birleştirilmesi planlanıyor. İki grupla da temas içinde olan eski bir Ak Parti milletvekilinin değerlendirmesi şöyle:

“İki parti olmaz. En başta ABD istemez. Şimdi iki grup da kendi çalışmasını yürütüyor. Partiler de ayrı ayrı kurulacak. Ama seçim aşamasında ABD müdahale eder. Önlerine anket sonuçları konur ve işbirliğine zorlanır. Yeni partinin arkasında ABD olduğunu bilmeyen yok. Son aşamada ABD birleşin deyince iki kanat da tıpış tıpış birleşir. Başka şansları yok. Arkadan ABD çekilirse ortada kalırlar.”

25 Nis 2019 - 08:55 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.