Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu; “Emeklilikte yaşı AK Parti getirmedi ama…”

Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, düzeldiği basın toplantısında “Yaş şartını Ak Parti getirmedi ama bunu düzenleyebilir” dedi.

Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, haftalık basın toplantısında kent ve ülke gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Düzenlenen toplantıda ilk olarak tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan İl Başkanı Zafer Mutlu, “Sosyal güvenlik sistemleri ülkeden ülkeye bazı temel prensipler dışında farklılıklar göstermektedir. Ülkelerin toplumsal geçmişi ve ekonomik durumlarına göre şekillenen kendine has emeklilik gündemleri mevcuttur. 1999’da emeklilik yaşı yükseltilmesine rağmen halen en erken emekli eden ülke ise Türkiye’dir. Fazilet Partisi düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştur. Yüksek mahkeme 23 Şubat 2001’de yürütmeyi durdurmuş, yapılan düzenleme ile 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlar için kademeli yaş sistemi 1 Haziran 2002’de devreye sokulmuştur” dedi.

“BÜTÜN DÜNYADA EMEKLİLİK İÇİN BİR YAŞ SINIRI VAR”

Devamında Mutlu, “8 Eylül 1999 tarihinden çıkartılan yasada Kadınlarda 40 ila 56 yaş, erkeklerde 44 ila 58 yaş kademeleri bulunmaktadır. Böylelikle belli bir prim gün sayısının yanında yaş şartı da aranmaya başlanmış olması halk arasında ‘Emeklilikte yaşa takıldım’ şeklinde izah edilmiştir. Emeklilikte yaşa takılma yanlış bir kavramsallaştırma çünkü emekliliğin temel şartlarından biri ve olmazsa olmazı belirli bir yaşı tamamlamaktır. Bütün dünyada emeklilik için bir yaş sınırı vardır. İlk defa Türkiye’de 1992’de yaş şartı kaldırıldı ama sistem çökme noktasına geldiği için 1999’da tekrar geri getirildi. Yani bu yaş şartını getiren de AK Parti hükümetleri değildir ama bunu düzenleyebilir” ifadelerini kullandı.

“MEMURLAR ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTEMİYOR”

Türkiye’de işsizlik oranının yüksek, genç işsizliğin fazla olması nedeni ile 1999 yılından önce işe giren 50’li yaşlara gelmiş EYT’lilerin işsiz kalma oranları artmakta ve iş bulamamaktadırlar” diyen Mutlu, “İş güvencesinden ve iş garanti olmaması emekli olmaya yöneltmektedir. Bunun istisnası memurlardır. Memurlar erken emekli olmak istememektedir. İşsiz kalan işçi en fazla 10 ay işsizlik maaş almakta, alınan işsizlik maaşı da asgari ücretin yüzde 80’ininde veya daha aşağı miktarda olmaktadır. Bu işsizlik maaşı yetmemekte, süresinin de kısalığı emekli olmaya yöneltmektedir” ifadelerini kullandı.

“PRİM TAHSİLAT ORANLARI ARTTIRILMALI”

Devamında Mutlu, “Sosyal güvenlik politikaları üretilirken dün yapıldığı gibi siyasi hesaplardan uzak durulmalıdır. Sosyal Güvenlik açıkları yalnızca emekli aylığı ile ilişkilendirilerek belli bir kesimin sırtına yüklenmemelidir. Özerk kimliği ile özgün politikalar üretebilen bir Sosyal Güvenlik Kurumu yapısı oluşturulmalıdır. Kayıt dışı istihdamla mücadele edilirken sigorta prim oranlarının ödenebilir seviyelere getirilerek prim tahsilat oranları arttırılmalıdır. EYT’lileri emekli etmek yerine emekli olmalarına sebep olan konuları ortadan kaldırıp iş hayatında daha uzun bulunmaları sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

“BAŞTA EYT’LİLER OLMAK ÜZERE…”

Mutlu, “Başta EYT olmak üzere 50+ yaşı olanlardan 3 ay, işsiz olanlardan gelir testine gitmeksizin genel sağlık hizmetlerinden yararlandırılmalıdır. Bu konudaki mağduriyetler giderilmelidir. Başta EYT’liler olmak üzere 50+ yaş çalıştıranlardan sadece sosyal güvenlik pirimi alınmalı. Böylelikle maliyet azlığından dolayı yaşlı işçinin çalışma süresi daha uzun olması sağlanmalıdır. Başta EYT olmak üzere ‘50+’ yaşı olan işçilerin ücretlerinden kesilen gelir vergisinden indirim yapılabilir veya kaldırılabilir. Böylelikle alım gücü artan işçi daha fazla çalışmak isteyecektir. Başta EYT olmak üzere ‘50+’ yaşı olanlardan emeklilik maaşı ücreti çalıştıkça, sosyal güvenlik sistemine göre issiz kaldığında daha uzun süre işsizlik maaşı almalıdır” dedi.

“AYRICALIKLARDAN YARARLANMASINI GEREKTİRMEZ”

Son olarak Başiskele Belediye Meclisinde 14 adet taşınmazın Müftülük hizmetlerinde kullanılması için 10 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi konusunda SP’nin hayır oyu kullanmasını değerlendiren Mutlu, “Bizim önceliğimiz belli bir çalışan kesime öncelik tanınmasının önüne geçilmesidir. Sadece diyanet görevlisi olması bu ayrıcalıklardan yararlanmasını gerektirmez. Biz adaleti herkese eşit olarak sağlamak zorundayız. İmamın başka yerde evi varsa, mali açıdan da sıkıntısı yoksa bu kişiye ücretsiz sosyal tesis sağlamak doğru değildir” dedi.

#

10 Oca 2020 - 13:27 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.

01

Peyami - Tam bir akp agzıyla konuşma olmuş eyt gasp edilen hak diyor bunlar hala yaş diyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 13:27