Muhalif Zekai Kahyaoğlu içini döktü; 'MHP, ülkücü şirazesinden kaydı'

Röportaj- Yeliz KORAY

Yıllarca MHP ve Ülkücü camiada görev yapan, bir dönem milletvekili adayı, bir dönemde Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Zekai Kahyaoğlu geçtiğimiz hafta Adalet Yürüyüşü nedeniyle gündeme geldi. Bildiğiniz üzere MHP’ye muhalif tarafta yer aldığı için partiden ihraç edilen Kahyaoğlu, HDP’lilerin de katıldığı yürüyüşte eski dava arkadaşları tarafından adeta linç edildi. Emekli bir eğitimci de olan Kahyaoğlu ile o günü, neden muhalif tarafta olduğunu ve kendisini üzen eleştirileri konuştuk. Sorularıma dobra dobra cevap veren Kahyaoğlu, MHP’nin ülkücü şirazesinden kaydığını aktaran Kahyaoğlu, fikirlerinin değişmediğini, HDP ile aynı havayı bile teneffüs etmeyeceğini söyledi.

Zekai Bey, tartışmanın yaşandığı o güne dönersek; sizi oraya kim davet etti, orada HDP’lilerin olduğunu biliyor muydunuz? Beni CHP İzmit İlçe Başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya davet etti. Zaten referandum için kurulan ‘hayır cephesi’nde de görüşmüştük. Orada da görüşlerimi anlatmıştım. Yürüyüşe geleceğimi söyledim ve gittim.

HDP’LİLERLE YAŞAMAK BİLE İSTEMEM Ben HDP’lilerle kol kola falan girmedim. Kol kola girmekten imtina ettiğim gibi onlarla aynı havayı teneffüs edip yaşamak bile istemem. Sosyal paylaşım sitelerinde “Kol kola girdi” şeklinde yapılan iddialar kesinlikle doğru değil. Fotoğraf ortada. Sağımda CHP Milletvekili Tahsin Tarhan var. Solumda CHP İzmit İlçe Başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya var. Kaldı ki bu işin düzenleyicisi bu ülkenin ana muhalefet partisi ve genel başkanları. O yürüyüşe kimlerin geleceğine karar veren ben değilim. Bu tür toplumsal hadiselerde kimin nerede olacağını kimse bilemez.

Gönül rahatlığıyla gittiniz değil mi? Tabii ki. Ben herkesin asgari konusu olan adaletin ülkemizde zaafa uğratıldığına ve adalet kalmadığına inanıyorum. Bu nedenle o yürüyüşe katılacağımı herkesten önce söyledim. Ben oraya katılacağım demişsem söz ağzımdan çıkmışsa İzmit’i yakarım. Bedeli ne olursa olsun. Sözümde durdum ve gittim. CHP’lilerle adalet için yürüdüm.

Peki, böyle büyük tepkiler bekliyor muydunuz? 

Beklemiyordum. Çünkü ben duruşumu daha önce kamuoyunu bildirmişim. Oraya kimin geleceği gelmeyeceği beni ırgalamıyor. Hadiseye o pencereden bakmıyorum. Konu adalet ve herkese lazım. Ben bu ülkede 2002’den beri seçim sonuçları üzerinde maniple yapıldığına samimiyetle inanıyorum.

SEÇİM SONUÇLARIYLA OYNUYORLAR Sizin beraber olduğunuz, beraber siyaset yaptığınız, Türkçe Olimpiyatlarında timsah gözyaşı döktüğünüz ve sizi iktidar eden bir hareket devletin her tarafına sızmış bunun terör örgütü olduğunu başından ifade ediyorsunuz. Tüm komploların FETÖ tarafından yapıldığını iddia ediyorsunuz. O zaman dün seçim sonuçlarıyla oynayanların başında da bu örgütün olduğunu reddetme şansına sahip değilsiniz.

Peki, o eleştirilerde sizi en çok üzen ne oldu? En çok zoruma giden şey elimizde büyüyen öğrencimiz, çocuğumuz yaşında gençler yanlış bir takım ifadelerde bulunmasına parti büyüklerinin destek vermesi oldu. Onların ‘yanlış yapıyorsunuz’ demeleri gerekti ama siyaseten yıpratmak adına onları uyarmamaları beni çok üzdü. Bir de kardeşim dediğim eski dava arkadaşım “senin ülkücülüğüne de…sana abi diyenin de…” şeklinde hakaret yazmış. Buna inanılmaz üzüldüm.

Arayıp kendinizi anlattınız mı onlara?

İşin garibi de bu ya. Arıyorum açmıyorlar. Adamsan sözünün arkasında duracaksın. Benim MHP ile organik bir bağım kalmamış sonuçta. Şahsi olarak bir irade koymuşum ortaya. Ben bir duruş göstermişim. Sen kim oluyorsun da saygı sınırını aşıyorsun.

ADAMLIK KRİTERİMDE BUNLAR YOK Ülkücülüğün anayasasında 9 ışık vardır.  Bunlardan biri hürriyetçilik ve şahsiyetçiliktir. Kendi şahsiyetine sahip çıkamayanlar milletin şahsiyetine sahip çıkamazlar. Kim oluyorsun da benin duruşuma laf ediyorsun. Sen bana selam versen ne olur vermesen ne olur? Ben bir şey kaybetmem ama bu tavır onları küçültür. Yapılan yorumları beğenenlere ve yorum yapanlara baktım. İnsan olanın adam olanın bunları beğenmemesi lazım. Bizim insanlık ve adamlık kriterlerimizde bunlar yok.

BİZE ÜLKÜCÜLÜĞÜ BÖYLE ÖĞRETMEDİLER Adamsan önce sözünün arkasında duracaksın. Yoksa yaptığın kin tohumları ekmekten başka işe yaramaz. Bakın görevden alınan eski Buca İlçe Başkanı Ali Karakuş saldırıya uğradı. Düne kadar başkanım deyip ceketinizi ilikliyordunuz. Sen muhalif ülkücüye muhalif partiliye baktığından daha kötü gözlerle bakıyorsun. CHP’liye ve AKP’liye selam veriyorsun kucaklaşıyorsun ama muhalif diye ülkücü arkadaşının cenazede bile yanında olduğu halde merhaba demiyorsun. Bu mudur ülkücülük, bu mudur ülkücülük ahlakı? Biz böyle görmedik böyle ülkücülük yok. Bize öğretenler böyle tanım yapmadı.

MHP sizce nerede hata yaptı? Öncelikle şunu söyleyeyim. Biz MHP’ye muhalifiz fikre muhalif değiliz. İnançlara muhalif değiliz, ideallerimize muhalif değiliz. 2002’den beri MHP de tüm deneyimleri yaşayan bir siyaset çırağıyım ben. 2002’de milletin önüne sandığı getirip birinci sıradakini 4’e dördüncü sıradakini bire koyarsan, Ankaralı bir vatandaşı Akdeniz’den aday yaparsan, İstanbul il başkanını Tokat’tan aday yaparsan bu insanlar size oy vermez.

BARDAĞI TAŞIRAN 2015 SEÇİMLERİ OLDU Hataların farkında ama susan bir partiliydiniz yaniEvet. Taban varsa tavan var. Siyaset ilmine aykırı tasarrufları kullanırsanız bu millet size yetki vermez. Biz teşkilatımız ve davamız zarar görmesin diye hep bunları içimize attık. Sustuk, sahiplendik. 60 yaşına geldiğimiz halde genel başkanımıza vatan hainlerine karşı vur de vuralım öl de ölelim dedik. Talimat verip git yak burayı dese yakardık. Ama bardağı taran Haziran ve Kasım seçimleri oldu.

YA GÜVEN TAZELE YA DA DEVRET DEDİK Haziran’da 80 vekil çıkarmışız. Yapmış olduğun siyasi stratejik hamlelerle daha sonra 40’a düşmüşüz. Güç zaafı yaşamışsın. Biz de bu partiye 40 yıldır emek vermiş insanlar olarak demişiz ki olağanüstü genel kurul talep ediyoruz, yenilik istiyoruz, bunu elzem görüyoruz. Ya güven tazeleyin ya da nöbeti devredin. Bu benim en demokratik hakkım değil mi? Ben genel başkanıma ve parti teşkilatıma hakaret etmedim, saygısızlık yapmadım. Sadece bunları istediğim için disipline verilip ihraç edildim.

Siyasi adaletsizlik de bu olsa gerek Maalesef öyle. MHP’de genel başkan adayları çıktı. Yeterli imza toplandı ama genel başkanımız “bin imza da toplasanız hükümsüzsünüz” dedi.  Böyle bir anlayışla siyaset mümkün değil, büyük adaletsizlik.

Meral Akşener’in kuracağı partiden umutlu musunuz? Meral hanımdan yana tavır koymamın tutarlılığı ve geçerliliği var. Her 5 kişiden 2 si destek oluyor. CHP’den  memnun olmayanlar, AKP’den memnun olmayanlar Akşener’e umut bağladı. Tek parti sistemine karşı sahaya inip hayır için çalıştığımızda bunu net olarak gördük. Kaldı ki referandum sonuçları da bunu ortaya koydu. Her ne kadar sonuçlar maniple edilse de hayır çıktığına gönülden inanıyorum.  

GÖREVDEN KAÇMAM Sık görüşüyor musunuz Meral Hanım ile? Siyasi bir beklentiniz var mı?Meral Hanımla zaman zaman görüşüyoruz. Biz onu öncü kabul etmişiz. Başını taşın altına sokmuş. Elini yüreğini koymuş. Dolayısıyla sıkboğaz yapılması doğru değil. Kimlerle başarılı olacaksa onlarla beraber olmalı. Bize de sorumluluk düşerse tabii ki elimizden geleni seve seve yapmaya çalışırız. Onun dışında beklentim yok. Sen burada olmalısın denilirse görevden kaçmam.

Meral Akşener parti kurmak için ne bekliyor? Şartların oluşması lazım. Prematüre doğan bebeğin yaşaması zor. Uyum yasalarının çıkması lazım. 2019 ya da erken seçimde hangi şartlarda olacak bunları görmemiz lazım ki planlama yapalım. Eylül Ekim ayında hızlanacağını düşünüyorum. Ümit Özdağ ile açıklama yaptılar zaten.

Bugün seçim olsa sizce MHP ne olur, Akşener ne olur?

Bu referandum bizi 2 partili bir sisteme mahkum etti. Artık bu iki parti dışında kalan siyasi organizasyonların kanarya severler derneğinden öteye geçmesi mümkün değil. Bu yeni sistemde üçüncü bir parti alternatif çıkmazsa gittikçe sivil faşizme gideriz. Bu ülkede milliyetçi muhafazakarlar yüzde 60-70 bandında bir seçmen kitlesi var. Yüzde 30’luk bir solcu kitle var. Bunların ömürleri boyunca Türkiye’de bir Cumhurbaşkanı çıkartmaları tartışılır. Mutlaka üçüncü bir partinin içine girmeli. Referandumda olduğu gibi hayır bileşenleri buluşmalı.

MHP’nin hiç şansı yok mu diyorsunuz?

Sadece MHP’nin değil hiçbir partinin yok. Ben diyorum ki CHP’nin zaten alabileceği oy belli. Yüzde 35’in üzerine çıkamaz. Ne yapması lazım ana muhalefet partisinin? Cumhurbaşkanını değiştirecek bir siyasi partiye destek vermesi lazım.

CHP DE AKŞENER’E DESTEK OLMALI

Yani CHP, Akşener’i aday mı çıkartmalı? Kesinlikle. Akşener bağımsız aday bile olsa Türkiye’de AKP’den memnun olmayan bit kitle var. Referandum sonuçları bize her şeyi gösteriyor. Tüm manipleye rağmen 1,5 puanlık fark var. Sistemi ve iktidarı beğenmeyenlerin tek çıkış yolu Akşener’dir. Bizler artık yönetmeliyiz. 40 günde kurulan bir parti milletten destek alabiliyor da 40 yıllık mücadele eden bir hareket neden milletle buluşamıyor? Bunu sorgulamalıyız sorgulamazsak yönetilen güdülen oluruz.

YERLİ HİTLER ÇIKACAK Artık ülkemizde yeni bir sistem var. Yüzde 51’e hitap etmek zorundayız. Eğer Cumhurbaşkanı seçemezsek mücadele etmenin bir anlamı yok. Halk bize yetki verirse zaten yeniden güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi kuracağız. Çünkü ülkemiz süratle sivil faşizme gidiyor. Bu sistem güç erkelerini arttırıp yerli bir hitler çıkartır. Adı Erdoğan olur Ahmet olur Mehmet olur fark etmez.

Aydın Ünlü’nün Adalet Yürüyüşü yorumlarına ne diyorsunuz? “Pensilvanya’ya yürüsünler” demiş sanırım. Yakıştıramam kendisine. Çünkü dün beraber omuz omuza mücadele verdik. Bizim ne Moskova’yla ne Pensilvanya ile işimizin olmayacağını MHP İl Başkanlığını işgal eden arkadaşımız bilmeli. Bizler adına da bu noktada referans olmalı.

Sizce Devlet Bahçeli neden susuyor, neden AKP’ye teslim oldu? Niye susuyor, muhalefet partisi olduğu halde neden muhalefete yükleniyor, niye dün hendek kazdıranlara, akil insanları dolaştıranlara, milletin cebinden binlerce dolar aktaranlara, Habur’dan kahramanlar gibi teröristlere yol verip geçirenlere destek oluyor anlamam mümkün değil.

Sizce MHP Kocaeli Teşkilatı daha çok muhalif tarafta mı? Sadece Kocaeli değil. Ben Kamusen İl Başkanlığı yaptım. Yurdun muhtelif  yerlerinde görev yapan bir eğitimciyim. Bulunduğum her ilde ileri gelenlerle, siyasilerle, çekirdek kadrolarda yer almış siyaset üreten inşaların arasında bulundum. Her ilden objektif neticeleri çok net alan biriyim ben. Şu anda mevcut yönetimlerde bulunan onların akrabaları dışında MHP’ye destek veren ülkücü camia artık bu desteğini çekmiş durumda.

LİYAKAT ÖNEMLİ Referandumda bu net görüldü zaten. AKP ve CHP’nin toplam oyu yüzde 63’lerdeyken yüzde 51’i zor çıkarttılar. Bu fire AKP’den değil. Ülkücüler mevcut yönetimleriyle aynı paralelde düşünmediklerini gösterdiler. Bu aşamadan sonra oluşacak yeni siyasi oluşum da yüzde 51’i hedeflemeli. Herkesi kucaklamalı. Hak hukuk adalet öne çıkmalı. Milli eğitim müdürü atanırken siyasi görüşüne değil becerisine, objektif hizmetine bakılmalı. Liyakatın öne çıkarıldığı bir eşit şartlarda yarışacakları tabanın sesinin dinlendiği bir siyasi oluşum meydana getirilecek.

AKP İl Başkanı Şemsettin Ceyhan’ın Akşener’e yaptığı yorumları nasıl değerlendriyorsunuz? Şemsettin Ceyhan Meral Hanım’a, “Bugünlerin kıymetini bil. Ne içtin de kafayı buldun” demiş. Yakışır mı il başkanına bu söz. Ben, Akşener e destek veren biri olarak o sözü kendime söylenmiş kabul ederim. Ben de gereken refleksi gösteririm. Siyaset yapanların hele hele iktidar ve muhalefet il başkanlığını işgal edenler ağızlarından çıkan her şeye dikkat etmeleri gerek. Bu ülkede birliğe, beraberliğe ve barışa ihtiyacımız var.

HERKES BENİ SEVMEK ZORUNDA DEĞİLDiğer siyasi partilerden teklif aldınız mı peki?Bu aşamada gelmedi ama daha önceleri çok oldu. 2002’de milletvekili adayıydım. Bana neden MHP dedi muhabirler? Ben ülkücü dünya görüşünü benimsemiş kabul etmiş biriyim. Siyasi çıkar için başka yere gitmem kendimi inkarım olur. Birinci sıra veriyoruz dese MHP’de 8. sırada olmayı kabul ederim demişim. İnsanlar onurları için yaşamalı. Mevki makam geçicidir. İnandıklarını sahiplenen biriyim. Kendi doğrularımla yaşıyorum. Herkes beni sevmek zorunda değil. Seven böyle sevecek. Herkes yoluna bakacak. Aynı fikirde değiliz diye kimse hakaret edemez. MHP’nin ülkücü çizgiden çıktığını düşünüyor musunuz?Bunu önceden de söylemiştim. MHP ülkücü şirazesinden kaydı. MHP’de liyakat öne çıkmalı. Belediye başkanı adayı olmuş, milletvekili adayı olmuş arkadaşlarımız il ve ilçe başkanını seçmeye yeterli görülmüyorsa, delege yapılmıyorsa, anamın kardeşi diye, komşu diye kongre kazanmak amacıyla delege yapılıyorsa demek ki şirazeden kayma söz konusudur. ÜLKÜCÜ MİLLİYETÇİ DEMOKRATSiz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?Ülkücü milliyetçi demokratım derim kendimi tanıtırken. Türk milletine has milliyetçi demokratım. Çoğulculuğu, sevileni bir yerlerde görmek isteyen biriyim. Ülkücüler de böyle. Biz ülkücüler Türk milliyetçilerinin en büyük siyasi organizasyonu MHP diye oradaydık ve sahip çıkıyorduk. Şimdi aradığımızı orada bulamazsak adının a olması b olması önemli değil ki. Önemli olan bizim beklediğimiz kişiliğin olması. Sen yüzde 51’e hitap edemiyorsan, insanları dışlanıyorsan, öteleniyorsan ki bizler bile dışlanmışız; vatandaş haliyle dışlanacaktır. Bizde 51’e hitap edecek bir siyasi oluşum peşindeyiz. Yönetme erki olmamız lazım.

#

04 Tem 2017 - 22:35 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.