Büyükakın, Kocaeli’nin geleceğini anlattı…

AK Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tahir Büyükakın, Kocaeli’nin geleceğini etkileyecek konularla ilgili Kocaeli Koz’a önemli açıklamalar yaptı…

AK PartiKocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tahir Büyükakın, gazetemize yaptığı ziyarette Kocaeli’nin geleceğine dair atılacak adımları paylaştı. Büyükakın, akademisyen ve bürokrat kimliği dolayısıyla diğer siyasi isimlerden ayrılıyor. Konulara bilimsel yaklaşıyor ve sorulara bilimsel cevaplar veriyor. Kent yönetimi için hayalci yaklaşımdan uzak, bilimsel ve realist adımlar atılmasını önemsiyor. Söylemleri ve projeleri de bu yönde ağırlık gösteriyor. Bu kapsamda Büyükakın’a Kocaeli Koz Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Karabulut’la kentin geleceğini etkileyecek konularla ilgili sorular yönelttik… Büyükakın, çöp tesisi, MİA Projesi, Kocaelispor gibi konularda önemli bilgiler verdi…

Kocaeli’nin ilk üçte yer alacağını seçim beyannamenizde ifade ettiniz. Marka şehir olmamızı sağlayacak çalışmaları bir başlıklar altında sıralarsak neleri sayabiliriz?

Beyannamemiz, Kocaeli’nin marka şehir olması için bir bütün olarak hazırlandı. O yüzden hiçbir projeyi ayıramayız. Bu şehrin trafiğini düzeltin sanat yok, mimariyi düzeltin spor yok, yolları düzelttin insanların ferahlayacağı alan yok o zaman bu şehir yaşanmak için tercih edilen bir şehir olmaz. Şehirde her şey var ama engelliler rahat gezemiyor, her şey var ama kadınlar akşam 21.00’den sonra rahat dolaşamıyor, o zaman marka kent olamazsınız…

FARKLI BİR YÖNETİM ANLAYIŞI ORTAYA KOYULACAK

Örneğin gönüllü ağları çok önemsiyoruz. 2017 olimpiyat oyunlarını almak için uğraşmıştık. Kriterlerden biri gönüllü teşkilatların varlığıydı.  Öte yandan bağımlılıkla doğru mücadele etmediğiniz zaman sağlıklı bir şehir olmazsınız. Parçalanmış aile varsa suça maruz kalma ihtimali olan çocuk vardır. Bağımlılıkla mücadele için ilgili temelden çalışmalar yapmak gerekli. Yeni dünyada belediyeler ve kamu kurumları fonksiyonlara bölünmüştür bunu değiştirmemiz farklı bir yaklaşım ortaya koymamız gerekiyor.

İŞ ADAMLARINA YARDIMCI OLACAĞIZ

Akıllı belediyecilik uygulamaları önemli, bütüncül bir yaklaşım gerekiyor. Belediyecilik koçluk gibi bir şey. Sadece alt yapı üst yapı yapmak değil. Örneğin istihdam belediyenin konusu değil ama pastanın büyümesine dair derdin olması lazım. İş adamlarımıza yardımcı olacağız. Disiplinler arası çalışmak böyle bir şey.

ÇÖP TESİSİ YAPILACAK MI?

Evsel Atıktan Enerji Üretim Tesisi’nin (Çöp Fabrikası) yapılması ertelendi mi veya iptal mi edildi?

Kocaeli’de günde kişi başına bir kilo çöp üretiliyor. 1 milyon 600 ton çöp yapar. Şu an düzenli depolama yapılıyor. 2021’den sonra Avrupa Birliği’nden depolama yasaklandı. 1 milyon 600 bin kilo çöpün bertarafını yakarak yapmayı düşünmüştük.  Bu miktarda çöpü gazlaştıramazsın, komposto yapamazsınız. Bunu yakarsınız. Biz önce yakmaya karar verdik. Sonra bakanlık piramidi değiştirdi. Kaynağında ayrıştıracağız. Geri kazanım ve kalan çöpü ne yapacağımıza bakacağız. Kalan çöpün de ilave yakıtla yakılması gerekir ancak bu çok maliyetli olur. Bunun için yakma tesisine ihtiyaç olmayacaktır. Gazlaştırma ve kompostoya uygun bir miktar çöp kalacak. Üzerine yeniden derinlemesine çalışma yapılacak. Ancak yakma tesisi olmayacak.

RIZA OLMAZSA MİA DA OLMAZ!

Kocaeli’nin gündemini uzun süre meşgul eden Merkezi İş Alanı (MİA) projesiyle ilgili proje tanıtımınızda bir detay paylaşmadınız. MİA Projesi’yle ilgili yeni gelişmeler olacak mı?

MİA’da kısmı iptaller oldu. Küçük Sanayi Sitesi bu kapsamdan çıkarıldı. Buraya yeniden bakmak lazım. Bu tip dönüşümlerde önce oradaki sakinlere sormak lazım. Rıza alınmadan bir çözüm olmaz. Bu yüzden kazan kazan yaklaşımıyla meseleye bakmamız lazım. Rıza olmazsa MİA da olmaz.

İzmit Marina ve Plajyolu sahil şeridi atıl bir duruma geldi. Buralarla alakalı çalışmalar olacak mı?

Bu bölgeye dair daha önce hazırlanmış çalışmalar var. Düzenlemeler yapılacaktır.

SÜPER LİG’DE BİR KOCAELİSPOR…

Sizin her konuşmanızda Kocaelispor vurgunuz dikkat çekiyor. “Kocaelispor’u siyasete malzeme yaptırmam” dediniz. Kocaelispor bu şehirde siyaset malzemesi mi yapılıyor? Kocaelispor’u Süper Lig’e çıkarabilecek miyiz?

Şehri marka yapacağım diyorsan şehrin markalarına sahip çıkacaksın. Kocaelispor, Süper Lig’de olsa ve kupayı kaldırsa bu şehrimizi ne kadar tanıtır? Kocaeli’ye bunun getirisi ne olur? Örneğin “Barcelona” dediğiniz aklınıza önce şehir mi geliyor yoksa spor kulübü mü? Bunu böyle değerlendirmeliyiz. O yüzden Kocaelispor, bizim için önemli, Kocaeli için önemli. Bu kentteki gençlerin spor tutkusunu göz önünde almamız lazım. Sadece futbol değil, diğer alanlarda da desteklerimiz olacak. Topyekûn bir spor şehri olmak istiyoruz. Su sporları da buna dahil…

İLÇELERDE BAŞKA PARTİ KAZANIRSA…

Muhalefetin iddialı olduğu ilçeler var. Eğer muhalefet bir ilçe kazanırsa ve siz de Büyükşehir Belediye başkanı olursanız o ilçenin hizmetlerinde aksama olur mu?

Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı iş belli ilçe belediyesinin yapacağı iş ayrı. “Sinerji olur mu olmaz mı?” ona bakmak lazım. Takım  oyunu olursa başka, takım oyunu olmazsa başka sonuç çıkar. Aynı partiden arkadaşımla aramızda tabii ki daha fazla sinerji olur. Başka partinin adayı belediye başkanı olursa o ilçeye gidecek olan hizmet bizim tarafımızdan tabii ki engellenemez.

SEÇİMİ KAYBETME SEÇENEĞİNİ HİÇ DÜŞÜNDÜ MÜ?

Sizin seçimi kazanmış bir başkan gibi tavırlar sergilediğinizi, seçim çalışmanızı da ona göre yaptığınız söyleniyor. Seçimi kaybetme ihtimalini hiç düşündünüz mü?

Düşünmedim. Kaybedeceğim diye maça çıkılmaz.

21 Şub 2019 - 12:33 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.