AK Parti’den yeni seçim formülü: “Tek seçim tek sandık”

31 Mart'ta karşılaşılan sorunlar nedeniyle yeni bir seçim mevzuatı üzerinde çalışan AK Parti, Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve yerel seçimleri birlikte yapmaya dönük formülü gündemine aldı.

AK Parti kurmayları, seçme yazılımından oy sayımına ve mazbata işlemlerine kadar tüm seçim yasalarında değişiklik hazırlıklarını sürdürüyor.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, AK Parti'nin değerlendirdiği temel yenilik, Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve yerel seçimleri birlikte yapılması. Anayasa değişikliği de gerektiren bu model Meclis'ten geçerse ilk uygulaması Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023'te yapılacak. Bu durumda Mart 2024'te yapılması gereken belediye başkanlıkları ve muhtarlık seçimleri, genel seçim tarihi olan Haziran 2023'e çekilecek.

Belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarların 5 yıllık görev sürelerinden 9 ay kısaltmak için Anayasa değişikliği gerekecek.

Üçlü seçim modelinden bağımsız olarak muhtarlık seçiminin yerel seçimden farklı günde yapılması da düşünülüyor. Bu olmazsa oy verme sisteminin değiştirilmesi planlanıyor. 31 Mart seçimindeki aksaklıkların giderilmesi amacıyla 4 ayrı pusula, 4 ayrı zarf, 4 ayrı sandık konulması ve her pusulanın ilgili sandığa atılması sağlanacak.

AK Parti yetkilileri, geçersiz oylar sayılırken birçok pusulada tercih mührünün kullanılmadığını tespit etti. Belediye meclis pusulasına mühür basan bazı AK Partili seçmenlerin büyükşehir ve ilçe belediyesinin pusulasında tercih yapmadıkları görüldü. AK Parti teşkilatları genel merkeze gönderdikleri raporlarda bu seçmenlerin bilinçli bir tercihten değil "tek mühürün yettiği" şeklinde yanlış bilgiden eksik mühür vurduğunu bildirdi.

AK Parti, sandık kurullarının oluşumuna yönelik yeni önlemler almayı da hedefliyor. Sandık kurullarının kamu görevlilerinden oluşacağına dair hüküm bulunmasına karşın uygulamada sorun yaşandığı belirtildi. Bunun kesin kurala bağlanması ve cezalar ile sorumlulukların yeniden düzenlenmesi planlanıyor.

Seçim takviminde siyasi partilerin sandık kurullarına itirazı da öngörülüyor. Buna göre Yüksek Seçim Kurulu'nun sandık kurullarının kimlerden oluştuğuna yönelik listeyi partilere vermesi sağlanacak. Böylece partilerin sandık kurulu listelerine itiraz yolu açılacak. Bu konuda büyük olasılıkla süre sınırı getirilmesi düşünülüyor. Örneğin seçimlere 6 ay kala seçmen kütüğünün taşınamayacağına dair hükümler getirilecek.

26 Nis 2019 - 09:44 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.