Oturduğumuz yerden sallamadık, yerine gittik… Bir çöp tesisi hikayesi

Temkinli yaklaştım, tutuktum, yıllardır Yuvam Akarca Konutlarında rezil İZAYDAŞ’ın pis kokusu ile yaşamak zorunda kalmıştım. Yazın camları açamazsınız kışın ise evi havalandıramazsınız.

İlimizde kurulacak ikinci bir yakma tesisi ilk gündeme geldiğinde "Allah o bölgede oturanlara sabır versin" diye geçirdim içimden. O dönemi çok iyi hatırlıyorum yakma tesisi Umuttepe kampüsünün bulunduğu bölgenin ilerisine kurulacaktı. Tesisin kurulması için yüzlerce ağaç kesilecekti. Bölge halkı haklı olarak tepki gösterdi, ilk tepki gösteren ise Kabaoğlu köyü muhtarı Ali Aktaş oldu. Ciddi muhalefet etti, kamuoyu yarattı. Ve bu tepkiler üzerine dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu geri adım atmak zorunda kaldı.

Hatırlar mısınız bilmem, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıllarda ilimizdeki gazetecileri Avrupa’ya getirmişti ve şehrin merkezinde yer alan çöp tesisini gezdirmişti. Gazeteciler Avrupa dönüşünde çöp tesisini anlata anlata bitirememişlerdi. Çünkü gezdikleri tesis bir yakma değil bertaraf tesisiydi.

Daha sonra Umuttepe’ye ne yapılmasına karar verilmişti? Yakma tesisi.

Avrupa’da gazetecilere gösterilen tesis farklı Umuttepe’ye yapılacak olan tesisin işlevi farklıydı. Tabiri caiz ise Büyükşehir sağ gösterip sol vurmaya çalıştı fakat bölge halkı bu hamleyi yemedi.

Umuttepe bölgesine yapılacak olan yakma tesisi askıya alındı. Seçimler yapıldı yönetim değişti. İlimize çöpleri bertaraf edilecek bir değil birden fazla tesis lazımdı. Bu tesisler yapılmalıydı ama nereye? Nereye yaparsanız yapın mutlaka ama mutlaka bölge halkının tepkisiyle karşılaşılacaktı.

Vatandaşın imdadına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yetişti. Size burada teknik bilgiler vererek boğmak istemiyorum. Cumhurbaşkanı imzaladığı taslak ile "bundan böyle hiçbir kentte yakma tesisi kurulmayacak, çöpleri bertaraf edilmesini sağlayacak son teknolojik donanıma sahip tesisler yapılacak" dedi ve bunu kanuna bağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından kentimize yeni seçilen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve diğer il ve ilçe belediye başkanları rahatladı.

Kime ne anlatacaklardı o kanun imzalanmasaydı?

"Biz sizi çöp kokusuna boğacaz ve sizde bu çöpün leş kokusunu çekeceksiniz mi" diyeceklerdi?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uzun bir süre önce çöp tesisi yapmak için işte kollarını böyle sıvamıştı… Başkan Büyükakın’ın da birinci gündem maddesi çöp tesisiydi. Eli rahatlamıştı kanun imzalanınca.

Maide restautanttta gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda yönelttim Büyükakın’a o soruyu. Kentimizde bertaraf tesisinin nereye kurulacağı fısıltı gazetesiyle yayılmıştı.

Büyükakın çıkardı baklayı ağzından, hem de bir çırpıda. Uzun, uzun anlattı, yapılacak olan tesisin teknik özelliklerinden bahsetti. Açıkçası biz gazeteciler Büyükakın’ın kendisine sorduğum soruya bu kadar uzun cevap vermesini beklemiyorduk. Suale karşı kısa cevap verir ve konuyu kapatıp daha geniş bir zamanda açıklama yapar diye bekliyorduk. Fakat beklediğimiz gibi olmadı.

Büyükakın’ın açıklamasının ardından yer yerinden oymadı. Kandıralı hemşerilerimiz ayağa kalktı. Büyükakın’a ilk tepki ise kendi partisinde aktif siyaset yapan isimlerden geldi. Yazımın başında da ifade ettiğim gibi bende temkinliydim…

Daha sonra her kafadan bir ses çıkmaya başladı. Önüne gelen açıklama yapmaya başladı, haklı tepkiler oluştu. Yani kısacası tesisi bilende konuşuyor bilmeyende.

Hüseyin Davutoğlu’na dedim hazırla tesisatı Bilecik iline gidiyoruz. Şaşırdı, "hayırdır ne yapacağız" dedi Bilecik’te? Gidince görürsün dedim.

Meslek yaşantım boyunca hiçbir zaman oturarak gazetecilik yapmamıştım, mesleğimin üçte ikisi sokaklarda geçmişti.

Hüseyin ile apar topar yola çıktık, çekim yapmak için firmadan izin almamıştık, bizi tesiste neyin beklediğini bilmiyorduk. Hüseyin ile yol boyunca endişeliydik, ya çekime izin vermezlerse, ya bilgi vermezlerse, o kadar yolu git, elin boş dön!!! Bu endişeler içerisinde girdik Bilecik sınırlarına.

Neden Bilecik ilçesine gittik?

Çünkü Kandıra İzmit sınırına ve Gebze İlçesine kurulacak çöp bertaraf tesisinin bir aynısı Bilecik ilinde 2018 yılında kurulmuş ve faaliyete başlamıştı. Belediyeler birliği tarafından projelendiren son donanıma sahip bertaraf tesisi yap işlet devlet modeli ile hayata geçmişti. BIOSUN firması tarafından inşaatı yapılan ve Avrupa’nın da örnek gösterdiği bir tesisti.

Tesise yaklaştığımızda endişemiz daha da artmıştı. Arabadan aşağıya indiğimizde Hüseyin’e dönüp, "biz yanlış yere mi geldik, koku moku yok, nasıl çöp tesisi burası" diye sordum. Hüseyin yüzümdeki anlamsız ifadeye gülerek, "demek sen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa gezisine katılmamışsın, belli" diyerek kinayeli tebessümünü sürdürdü.

 Çat kapı girdik içeri, Kocaeli’den geldiğimizi ve tesis müdürü ile görüşmek istediğimizi söyledik.

Bizi tesis müdürüne yönlendirdiler. Bizi tesis müdürü makine mühendisi Uğur Ateşyakar karşıladı. Kendimizi tanıttık, ilimize de bertaraf tesisi yapılacağını ve burayı tanıtmak istediğimizi söyledik. Tesis Müdürü Ateşyakar, çekimin izne tabi olduğunu Genel Merkez’den izin alınması gerektiğini söyledi. Fakat bizim iznimiz yoktu…

Habercilik refleksiyle Ateşyakar’ı ikna etmeye çalıştım yarım saat. O da üzüldü, sonuçta o kadar yol gelmiştik, bizim buralara gelip elimizi boş göndermekte istemediğini yüzündeki ifadeden anladım. Birkaç telefon görüşmesi yaptı Genel Merkeziyle. Ben Hüseyin’e Hüseyin bana bakıyordu… Ya izin çıkmaz ise?

Şükür izin çıktı, tesis müdürü Uğur Ateşyakar ‘’tamam röportaj yapabiliriz’’ dedi. Yüreğimize su serpilmişti. O soğuk hava içimizde Ağustos sıcağına dönüşmüştü.

Ateşyakar’a çöp kokusunu nasıl engellediklerini, tesisin doğal yaşama zararı var mı yok mu, tesis kurulurken bölge halkının tepkisiyle karşılaşıp karşılamadıklarını ve aklımıza takılan tüm soruları yönettik Ateşyakar’a.

Samimiyetle cevap verdi, tek tek anlattı, Avrupa’dan heyetlerin geldiğini, Türkiye’nin dört bir yanından yerel yönetimlerin tesislerini gezerek örnek tesis olarak gösterildiklerini…

Tesisin 300 dönüm arazi üzerinde kurulu bulunduğunu ve tesiste ayrışma nasıl yapıldığı tek tek anlattı.

Röportajımızı kısa ve öz tutmaya çalıştık. Sonuçta Tesis müdürü Ateşyakar’da Genel Merkezden izni oldukça zor şartlarda almıştı. Kendisini de zor durumda bırakmamak için röportajımızı kısa tuttuk. (Röportajımızı yayınladık oradan takip etmişsinizdir)

Makine Mühendisi Ateşyakar örnek bir ev sahipliği sergiledi. Kendisine bu sütunlardan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Röportajımız tamamlandığında, "Hüseyin gel bu tesise en yakın bir köye gidelim, tesis müdürü böyle söylüyor ama köylüler ne diyor" dedim. Tesise 1.5 KM uzaklıktaki en yakın yerleşim bölgesi olan Kızıldamlar köyüne geldik. Hava kararmak üzereydi.

Yol boyunca çöp kokusuna rastlayamadık, çok şaşkındım, Hüseyin’e dönüp dönüp "nasıl iş bu Hüseyin nasıl koku olmaz hiç" diyerek söylendim. İZAYDAŞ’DAN anam ağladığı için…

Köye vardığımızda bizi girişte ilk karşılayan küçük bir cami oldu. Ezan vaktiydi, köylüler camiye gidiyorlardı. Muhtarı sorduk namaza giden cemaate.

Köyün tam göbeğinde bakkal işletiyormuş muhtar. Bakkaldan girdik içeri kendimizi tanıttık, neden köye geldiğimizden bahsettik.

Muhtar Metin Gezen başladı Tahir Büyükakın’ı anlatmaya, "bizim valimizi çaldınız, biz onu çok seviyorduk, çok değerli bir insan, siz çok şanslısınız"  demeye…

Muhtar Gezen daha sonra köyünden bahsetmeye başladı, köyün nüfusu 300’müş. Köyde kabak yetişiyormuş ve Tahir Büyükakın’ın da vali olduğu dönemde köylerinde kabak festivali yapmışlar ve 7 bin kişi katılmış festivale. Bin ton kabak yetiştiriyorlarmış her yıl. Fakat bu yıl işleri kesat gitmiş, satış pek yapamamışlar.

Muhtar emmiyle konuşmamız bittikten sonra başladık röportaja. Tesisin köylerine zararı olup olmadığını sordum, özellikle tarımcılık yapan bölgenin tesisten etkilenip etkilenmediğini…(röportajımızda verdiği cevapları yayınladım)

"Ne çöp kokusu, biz hiç koku almıyoruz, ne benim ne de köyümde oturan kimsenin bir şikâyeti yok, atıklardan gübre elde ediliyor arada bir o gübre kokusu geliyor o kadar’’ dedi.

Burada dipnot olarak şunu ekleyeyim sevgili okuyucular, BIOSUN katı atık tesisinde bertaraf edilen çöplerin bir kısmıyla gübre yapılıyor ve bir kısmıyla da elektrik üretiliyor.

Muhtar Metin amca ile röportajımız bitten sonra, "size kabak vereyim, Türkiye’de en iyi kabak bizim buralarda yetişir, bir tane de valimize götürün lütfen" dedi. Ve biri Tahir Büyükakın’a olmak üzere en iyi 3 kabak seçerek arabamıza koydu.

Baktım muhtar emmi tanıştığımız saatten itibaren Vali Büyükakın’ı dilinden düşürmüyor. Dur dedim vali beyi arayayım siz görüşün hasret giderin. Başkan Büyükakın’ı aradım sanırım toplantıdaydı, 10 dakika sonra dönüş yaptı.

"Başkanım dedim Bilecik Kızıldamlar köyü muhtarı Metin amcanın size selamı var şu an kendisi yanımda’’ Başkan Büyükakın şaşırdı, ilk sözü, "sen nereden tanıyorsun Metin amcayı’’ dedi. Dedim sizi denetlemeye geldik Bileciğe.

"Çöp bertaraf tesisini gezdik ve tesise en yakın köyde burasıydı, vatandaşların tesis hakkında fikrini almaya geldik, şimdi tanıştık dedim’’  

Telefonda en az 10 dakika konuştular, Vali bey Bileciği sordu, muhtar Metin amca’da sitem etti, bizi niye bıraktın gittin diye… Konuşmaları bu minvalde sona erdi.

Muhtar Metin amca ile Başkan Büyükakın’ın görüşmesi bittikten sonra telefonu elime aldım.

Hazır sıcağı sıcağına başkanı yakalamışken gübre konusunu sordum. Kocaeli’de yapacağınız bertaraf tesislerinde gübre yetiştirecek misiniz dedim.

Büyükakın, "Gökhan biz gübre yetiştirmeyeceğiz, Kocaeli’nde tarımsal faaliyetler Bilecikte ki gibi yoğun değil. Gittiğin tesis bizim Kocaeli’ne yapacağımız tesislerin bir alt sekmendi. Bizim tesislerimiz daha donanımlı olacak. Ben ne yaptığımı çok iyi biliyorum" dedi. Telefonda görüşmemiz bu şekilde sona erdi Büyükakın ile…

Gübre konusunu özellikle sordum başkana, çünkü çevrede ki yerleşim yerlerinde sadece gübre üretilmesi konusunda şikâyet vardı. Çöp kokusunu hissetmeyen bölge halkı ara ara gübre kokusundan şikâyet ediyordu çünkü…

Köydeki ziyaretimizin ardından bal kabaklarımızı da bagaja yükleyerek yola çıktık.

Ha bu arada muhtar emmi Büyükakın’a da haber gönderdi, siz iletin dedi, Büyükakın’ın başlattığı yol çalışması tamamlanmış, teşekkür ediyor. Büyükakın’a duyurulur…

Köyden ayrıldığımızda hava kararmıştı. Karnımızda Hüseyin ile acayip acıkmıştı. Yemeğimizi yedikten İzmit’e doğru yola çıktık.

Yol boyunca Hüseyinle tesis ve köydeki izlenimlerimizi konuştuk…

İkimizde anlam veremedik, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri neden Bilecik’teki tesisi Kandıralı vatandaşlarımıza gezdirmemişler ki? Muhtarları, Kandıra’nın kanaat önderlerini götürmemişler tesise…

İnsanlar haklı tepki göstermekte, önümüzdeki koskoca rezil bir İZAYDAŞ örneği var…

Kocaeli’nde çöp denilince haklı olarak İZAYDAŞ akla geliyor… Ve onun yaydığı pis koku…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerine tavsiyem, öncelikle iktidar cephesinde seslerini yükselten, ilimize ne yapılıp ne yapılmayacağını bilmeyen isimleri getirsinler Bilecik iline.

Daha sonra haklı tepki ortaya koyan Kandıralı vatandaşlarımızı ve ilçenin kanaat önderlerini gezdirsinler tesisi ve çevresinde bulunan köyleri…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Gökhan Karabulut - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.

08

osman han - Gökhan Bey,sizin gibi işini layıkıyla yapan medya çalışanları ülkemiz için bir kazançtır. Bıkmadan usanmadan bu izlenimleri anlatalım.Çünkü artık İzaydaştan kurtulmak istiyoruz.

Beğen(4)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03
07

İzmitli - Gökhan bey sizi gönülden tebrik ediyorum. İşte gazetecilik budur.Bizim toplumumuzda öyle bir ön yargı varki tarif edilmez.Bazilari buna siyaseti de ekleyince içinden çıkılmaz bir durum oluşuyor.Teknolojinin bu kadar ilerlediği günümüzde her tesisin izaydaşa benzetilmesi çok yanlış.Böyle güzel bir haber yaptığınız için teşekkür ediyorum.

Beğen(2)

Beğenme(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03
06

Kenan - Kardeşim Bilecik nüfusu 250bin kandiraya gelecek 1 milyon insanın atığı kiyaslarken biraz ölçülü kıyasla

Beğen(2)

Beğenme(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03
05

Vatandas - Ya arkadasim kandirada kimse istemiyor bu israr nedir madem bukadar güzelbir tesis adama sormazlarmi neden kimse istemiyor diye diyer tamam cok modern bir tesis eyvAllah baskan koku olur diyo sendiyosunki bilecikteki tesiste koku yok bune perhiz bune lahana kendinizle celismeyin siz gidin bu tesisi kocaelinde butun ilcelere teklif edin kabul edenolursa gidinoraya yapin kandirayi siyasete meze yapmayin

Beğen(2)

Beğenme(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03
04

Vataandas - Git kardesim bu modern tesisi kime yutturursan orda yap kabulettirebilirsen sizi tutanmi var dusun kandiranin yakasindan

Beğen(2)

Beğenme(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03
03

Çubuklu - Madem o kadar donanımlı yuvacık gölcuk umuttepe vs vs başka yerlere yapsınlar KİMSE İSTEMİYOR

Beğen(2)

Beğenme(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03
02

Hasan Gezer - Süper bir haber yapmışsınız Artık klasik çöp tesisinin yeri tartışmalarını bir kenara bırakarak teknolojisi konusuna odaklanmamız gerekiyor

Beğen(1)

Beğenme(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03
01

Hasan Ağır - Kardeşim her zamnaki gibi kendine yakışan güzel bir haber yapmışsın.Seni tebrik ediyorum.Lütfü ile şambaz ve herşeye muhalif chplileride bu tesise götürsün Tahir başkan.

Beğenme(4)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 17:03


Kocaeli Markaları

Kocaeli Koz, Kocaeli ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (262) 332 00 52
Reklam bilgi

Anket İzmit Belediye Başkanlığı için hangi aday oy verirsiniz?
Tüm anketler