KARTEPE'DE MUHTEŞEM YAĞLI GÜREŞ YARIŞMASI

Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivanlığı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Başpehlivan İsmail Balaban’ı yenen Faruk Akkoyun elde etti.

Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 13’ncü Geleneksel “Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri” gerçekleştirildi. Hergeleci İbrahim Er Meydanı’nda yapılan güreşlere 32 baş pehlivan, 2017 Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katılan 8 baş pehlivan, 391 güreşçi katıldı.  

GENİŞ KATILIM Kartepe Belediyesi tarafından organize edilen Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in ev sahipliğinde yapılan Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’ne Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, AK Parti Kartepe İlçe Başkan adayı Mustafa Kocaman, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Yasemin Ağra, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Uğur Karbuz, Kartepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Sami Demirci, Kartepe İlçe Sağlık Müdürü Dr.Harun Arslan, Kartepe İlçe Milli Emniyet Müdür Velili Metin Kutaniş, Yağlı Güreş Merkez Hakem Kurulu Başkan Yardımcısı Sezgin Yüksel ve davetliler katıldı.   

15 TEMMUZ VURGUSU Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri’nin açılış konuşmasında Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez “Kartepemizin geleneksel Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde sizleri görmekten çok mutluyuz. Geçen sene ülkemizin geleceğine, gelecek olan nesillerimize el koymak için mensubu ve köpeği bulunduğu üst akılın oyunuyla 15 Temmuz hain darbe girişimi yaşandı. 15 Temmuz şehitlerimiz ve gazilerimizi saygıyla anarak bu zamana kadar ülkemizin bekası için hayatlarını vermiş bütün şehitlerimizi ve gazilerimizden Allah razı olsun. Er meydanında güreşen tarihi pehlivanlarımızı saygıyla anıyorum” dedi.

TÜRK GİBİ KUVVETLİ Sözlerine devam eden Başkan Üzülmez “Dünya lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizlerin önüne ödev olarak koyduğu şanlı tarihimizi, geleneklerimizi Türk gibi güçlü Türk gibi çalışkan ödevini yerine getirmek üzere hizmetlerimizi çalışmalarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz. Güreş bizim için vazgeçemediğimiz asli unsurlarımızdan biridir. Bütün dünyada bilinen “Türk gibi kuvvetli” sözü de bizlerin tarih boyunca yaptıklarımızın ve dünyaca meşhur pehlivanlarımızın eseridir” açıklamasında bulundu.

YENİ NESİLLER Bize ait olan geleneksel güreş sporunu günümüz şartlarına uygun şekilde geliştirip devamını sağlayarak yeni nesillerin bu değerlerden uzaklaşmayıp, koruyup, geliştirmesi için belediyemiz olarak güreş sporuna birçok hizmetlerde bulunuyoruz diyen Belediye Başkanı Üzülmez “Dünya Güreş  tarihinde çok önemli bir yeri bulunan ve bilenen en iyi taktik ustası olarak gösterilen Kırkpınar Başpehlivanı Hergeleci İbrahim başta olmak üzere bu spora katkı sağlayan tüm pehlivanlarımıza Allah rahmet eylesin. Bugün gurur duyduğumuz sizler onların eserisiniz” ifadelerini kullandı.

SANAL DÜNYAYA MAHKUM Hergeleci İbrahim’in yaşadığı yerde güreş organizasyonları yapıyoruz diyen Başkan Üzülmez “Kartepemizin en büyük spor salonuna Hergeleci İbrahim adı verilmiştir. Tarihi değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivalinde geleneklerimiz yaşatılmaktadır. Festivalimizin ikinci ayağında Sırbistan’da 100 kişilik heyet ile ülkemizi ve değerlerimizi dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Gençlerimizin bilgisayar klavyesi ile telefon tuşu arasına sanal dünyaya mahkum olmaması için binlerce gencimize ücretsiz spor kurslarıyla Kartepemize hizmet ediyoruz” dedi.  

KADINLARA BÜYÜK HİZMET Yaklaşık 27 bin kadınımıza kültür turları, on bine yakın kadınımıza da spor merkezinde hizmet ediyoruz diyen Belediye Başkanı Üzülmez “Alo evlat hizmetimizle yaşlılarımızın her an hizmetindeyiz. Hizmete aldığımız kadınlar kulübü bünyesinde Karmek kursları, Eğitici-öğretici kurslar, 15 adet kadın spor merkezi, 27 bin hemşerimizin katıldığı kültür gezileri ile her daim kadınlarımızın yanında olduk. Gençlerimiz için 11 farklı branşta 900 sporcuya hizmet veren Belediye Spor Kulübü oluşturduk. Yaz ve kış spor okullarımızla 3 binden fazla çocuğumuza hizmet veriyoruz. 17 adet bilgi evimizle eğitim hayatlarında destek oluyoruz” açıklamasında bulundu.

YAPILAN HİZMETLER

Atla terapi merkezimizde çalışmalarımızda sona yaklaştık diyen Başkan Üzülmez “Türkiye tırmanma yarışı, Türkiye oryantiring şampiyonası, Atv Türkiye şampiyonası, ulusal balık tutma yarışması, off road şenliği gibi onlarca büyük organizasyonun ilçemizde yapılmasını sağladık. Dağ altı yürüyüş ve bisiklet yolunun ilk etabını tamamladık. Diğer etaplarda hızla devam diyor. 3 yılda toplam 5 bin 550 adet bisiklet dağıtımını 5. Sınıf öğrencilerimize yaptık” şeklinde konuştu.  

32 BAŞ PEHLİVAN

Kartepemizin değerlerini milletimize harcıyoruz diyen Belediye Başkanı Üzülmez “Milletimizin olan değerlerini milletimiz ile paylaşıyoruz. Bu değerlerimiz her zaman vardı küçük zümrelere bu değerler peşkeş çekilmiyor, ülkemize ve Kartepemize verilmektedir. Bu yıl 32 Başpehlivanımızın güreş tutacağı bu organizasyonumuzda 41 Başaltı, 75 Büyük ve küçük Orta ile toplamda 391 güreşçi er meydanımıza çıkıyor. Kırkpınar'ın rövanşını bugün burada göreceğiz” dedi.  

DİĞER SPORLARDAN ÇOK FARKLIDIR

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ise “Kartepemizde Hergeleci İbrahim Yaşlı Güreşleri büyük bir katılımla yapılmaktadır. Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Burada önemli olan er meydanına çıkmaktır. Yağlı güreş bizim ata sporumuzdur. Diğer sporlardan çok farklı bir ata sporudur. Bu sporda gelenek, edep, saygı, usta-çırak ilişkisi, zeka, güç, oyun, kıvraklık, sabır vardır. Sadece güç derseniz yetmez. Bunların hepsinin birleşimi bu sporumuzun başarısıdır” ifadelerini kullandı.

ÜZÜLMEZ’E TEŞEKKÜR

Yağlı güreşler zor bir spordur diyen Başbakan Yardımcısı Işık “Kolay değildir. Ben bu sporu yapmadım ama yıllardır yağlı güreş yapan sporcularımızla birlikte olunca öğrendik. Bunun içinde dünyada eşi benzeri yoktur. Bu sporu yaşatmakta hepimizin görevidir. Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Ata sporumuzun gelecek olan nesillerimize sevdirilmesi için bu organizasyonlar çok önemlidir. Ben belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Kartepe adına teşekkür ediyorum, Kocaeli adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YARIŞMA YAPILAN DALLAR

Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri minik bir (42), minik iki (35), teşvik bir (35), teşvik iki (25), tozkoparan (30), ayak (36), deste küçük (24), deste orta (13), deste büyük (6), küçük orta (31), küçük orta büyük (22), büyük orta (31), başaltı (29) ve baş (32) dallarında güreşler yapıldı.  

HERGELECİ İBRAHİM YAĞLI GÜREŞLERİNDE DERECEYE GİRENLER

MİNİK-1

01-Batuhan Küçük

02-Aydın Can Balcı 

03-Merthan Yıldırım

03-Mustafa Atasoy

MİNİK -2

01-Caner Baysu

02-Serhat Büber

03-Ersoy Pırıldak

03-Emirhan Tayfur

TEŞVİK-1

01-Dari Makmudov

02-Onur Keskin

03-Ramazan Doğan

03-Deniz Emir

TEŞVİK-2

01-Semih Karagöz 

02-Ömer Faruk Cicin

03-Ramazan Doğan

03-Bilal Taha Coşar

TOZKOPARAN

01-Erkan Şahin

02-Kazım Işık

03-Emre Üstün

03-Yağız Akdemir 

AYAK 

01-Ahmet Faruk Oğuz

02-Özgür Can Duman

03-Taylan Şahin Bilgin

03-Özgen Çelikten

DESTE KÜÇÜK

01-Sefa Yılmaz

02-Emirhan Aslan

03-Yusuf Ceylan

03-Burak Çağrıbey

DESTE BÜYÜK 

01-Ramazan Sarı

02-Furkan Tufan

03-Onur Bilgiç

03-Umut Can Gün

DESTEK ORTA

01-Fatih Yıldırım

02-Hüseyin Soğukoğlu

03-Kerem Kahya

03-Kemal Tekmen

KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY

01-Tunahan Özgüç

02-Yunus Emre Yaman

03-Abdul Refik Öner

03- Ömer Saner 

BÜYÜK ORTA

01-Muhammed Emin 

02-Mustafa Arslan

03-İsmail Çırak

03-Yiğit Yılmaz

BAŞALTI

01-Emre Gürbüz

02-Abdülhamit Altın

03-Şener San

03-Abdullah Kaçmazoğlu 

BAŞ

01-Faruk Akkoyun

02-İsmail Balaban

03-Arif Akın

03-Şah Ali Kurt 

BİRİNCİ – Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde birinci olan Faruk Akkoyun’a kupasını Başbakan Yardımcısı Firki Işık ve Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez tarafından verildi 

AYAK - Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde “Ayak” kategorisinde birinci Ahmet Faruk Oğuz, ikinci Özgür Can Duman, üçüncüler Taylan Şahin Bilgin ve Özgen Çelikten oldu. Madalyalarını 

BAŞALTI - Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde Başaltı kategorisinde birinci Emre Gürbüz, ikinci Abdülhamit Altın, üçüncüler Şener San ve Abdullah Kaçmazoğlu oldu. Ödüllerini Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez verdi 

BÜYÜK ORTA - Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde büyük orta kategorisinde birinci Muhammed Emin, ikinci Mustafa Arslan, üçüncüler İsmail Çırak ve Yiğit Yılmaz oldu. Ödüllerini Kartepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Sami Demirci tarafından verildi 

DESTE BÜYÜK - Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde deste büyük kategorisinde birinci Ramazan Sarı, ikinci Furkan Tufan, üçüncüler Onur Bilgiç ve Umut Can Gün oldu. Ödüllerini Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Sabri Çakır tarafından verildi 

DESTE KÜÇÜK – Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde deste küçük kategorisinde birinci Sefa Yılmaz, ikinci Emirhan Aslan, üçüncü Yusuf Ceylan ve Burak Çağrıbey oldu. Ödüllerini İlçe Sağlık Müdürü Harun Aslan tarafından verildi 

DESTE ORTA - Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşlerinde deste orta kategorisinde birinci Fatih Yıldırım, ikinci Hüseyin Soğukoğlu, üçüncü Kerem Kahya ve Kemal Tekmen oldu. Ödüllerini Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Yılmaz tarafından verildi 

BAYRAK – Protokol mensupları güreş alanını Türk bayrağı ile dolaştılar 

#

20 Ağu 2017 - 08:12 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.