İzmit’i, “İsmet” yapmak istemişler!

Tarihin her döneminde varlığını sürdüren dalkavuklar, iktidar her kimdeyse ona yaranabilmek için öyle akla hayale gelmeyen işler yapar ki inanamazsınız. Bu dalkavuk takımının tüm hayat gayesi, iktidarın devamı ve o iktidar ile hayatını sürdürmesi.

Bunların bildiği tek şey dalkavukluktur. Başka hiç bir şeyden anlamaz bu güruh. Bunu öyle uzun uzun örneklemeye gerek yok. Tarihi bilmiyorsanız bile bugün birebir zaten yaşıyoruz. Öyle vıcık vıcık ilişkiler, öyle yalaklıklar var ki sövmemek elde değil.

Ama biz yine biraz tarihe gidelim. Geçmişte yaşanan ve İzmit’i ilgilendiren öyle bir dalkavukluk hikayesi yaşamış ki bakalım şimdiki dalkavuklar mı çok maharetli yoksa geçmiştekileri, siz karar verin…

Eski gazete arşivlerini tararken çok ilginç bir haber ilişti gözüme. 30 Eylül 1940 tarihli “Yeni Sabah” adlı gazetenin birinci sayfasında küçük bir haber. Haberin başlığı ise aynen şöyle; “İzmit isminin ‘İsmet’e tahvili teklif edildi”… Haberin devamında ise şöyle yazıyor; “Bu suretle ‘İzmir’le olan iltibas da kalkacak.”

Gazetenin İzmit muhabiri göndermiş haberi. Habere göre, İzmit Halkevi Müze ve Tarih Şubesi, Halkevi reisliğine bir öneride bulunmuş. Bu öneriye göre “İzmit” isminin “İsmet” ile değiştirilmesi teklif edilmiş. Bununla birlikte de, “İzmit” isminin İzmir ve İznik şehirleri ile karıştırılması önlenecek, İsmet İnönü’nün ismini taşıyacak olması ile de İzmit bununla şeref duyacakmış. Hatta bu haber İzmit’te büyük bir ilgi ile karşılanmış.

Haber özetle böyle. İşte bu dalkavukluğun dik alası.

Tarih 1940, yani İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanlığı ile tek parti iktidarının devam ettiği yıllar.

Şimdi öncelikle sakın yanlış anlaşılmasın, bu yazı İsmet İnönü’ye vurma yazısı falan değil. Onu bekleyen varsa hemen okumayı bıraksın, kafasını başka yere çevirsin.

İsmet İnönü gözümde çok büyük bir kahramandır, bu toprakların kurtuluşu için çok emek vermiş bir isimdir. Ama bu durum böyle bir dalkavukluğu yerden yere vurmama da engel değil elbet.

Düşünebiliyor musunuz, “İzmit” ismi silinecek yerine “İsmet” diyeceğiz. Bu binlerce yıllık tarihi olan bu şehre yapılabilecek en büyük hareket değil de nedir? Nasıl bir kafa, nasıl bir düşünce böyle bir şeyi önerebilir.

İzmit Halkevi Müze ve Tarih Şubesi diye belirtilen bu kurumda görev yapanların bu dalkavukluğu, kimse tarafından ciddiye alınmadı elbet. Devam eden zamanlarda bu haberle ilgili başka hiçbir bilgi gazetelerde yer almıyor. İzmit’in adı da hala İzmit olarak devam ediyor.

Ülkemizin yalakalık ve dalkavukluk tarihi çok acı bir örneğinin İzmit üzerinden yaşanması ise bizim için ayrı bir üzüntü vesilesi elbet.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Davutoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.



Kocaeli Markaları

Kocaeli Koz, Kocaeli ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (262) 332 00 52
Reklam bilgi

Anket İzmit Belediye Başkanlığı için hangi aday oy verirsiniz?
Tüm anketler