Kocaeli’de okudu, esnaflığa başladı… “Genç girişimciler desteklenmiyor, faturalara indim istiyoruz bindirim değil”

Üniversite okumak için geldiği Kocaeli’de esnaflığa başlayan kafe sahibi Umut Agşahin, “En büyük giderimiz kira, elektrik, doğalgaz ve su faturaları. 7 bin lira olan kiramız 20 bin liraya yükseltildi. Genç girişimciler desteklenmiyor. Giderler yüzünden işyerini kapatıp emeklerimizi çöpe mi atalım?” dedi.

Yasemin Kaya
Yasemin Kaya Tüm Haberleri
+3
Haber albümü için resme tıklayın

7 yıl evvel kazandığı Kocaeli Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İzmit’te kafe açarak, esnaflığa başlayan 25 yaşındaki Umut Agşahin, genç girişimcilerin desteklenmediğini söyledi. Ticarete atılan gençlerin yalnız bırakıldığını ifade eden Agşahin, kira, elektrik, su, doğalgaz gibi ödemelerde esnafa yardımcı olunması gerektiğini söyleyerek yetkililere seslendi.

‘OKUL BİTİNCE TİCARETE ATILMAK İSTEDİM’

Mezun olduktan sonra Kocaeli’de ticarete atılmak istediğini söyleyen Agşahin, “Ben 7 yıl evvel üniversite sınavını kazandığım için Kocaeli’ye geldim, mezun olduktan sonra da kafe açmak istedim. İşyerim kafeterya değil kafe. Bu iki işyeri arasındaki ayrımı da belirtmek istiyorum çünkü kafeterya ve kafeler sundukları ürünler nedeniyle farklı kollara hizmet veren işletmelerdir.” şeklinde konuştu.

‘KAFE DEYİP GEÇMEYİN AYLIK GİDERİMİZ 70 BİN TL’

Küçük işletmelerin aylık giderinin 60-70 bin lirayı bulduğunu söyleyen Agşahin, “Kafeler; tost, kek gibi daha çok hazır yiyecekleri bulunduruyor ama kafeteryalarda dünya mutfağına kadar yemek çeşitleri olabiliyor. Bizimki kafe, işletmemizde tost, patso, patates kızartması, pasta çeşitleri, waffle ve magnolia gibi sütlü tatlılar var. Bu ürünlerin satın alınması, hazırlanması, personeli her şeyi masraf. Kafe deyip geçmeyin aylık giderimiz en az 60-70 bin lira.” dedi.

‘ZEMİN KATTAKİ DÜKKAN İÇİN 20 BİN TL KİRA İSTİYORLAR’

Mülk sahiplerinin talep ettiği yüksek kiralara sitem eden Agşahin, “Dükkan sahipleri esnafı düşünmeden kira belirliyor. Ederi etmeyen dükkana yüksek kira sunuyorlar. Kiralar her yerin konumuna göre değil dükkanın durumuna göre belirlenmeli. 7 bin liralık kiramı 20 bine çıkardılar.” dedi.

‘KALİTELİ HİZMET MASRAF DEMEK’

Sağlıklı ürünler konusunda hassas davrandıklarının altını çizen Agşahin, gider artışına rağmen kaliteden ödün vermek istemediklerini söyleyerek, “İnsanın ne yediğini ne içtiğini bilmesini istiyoruz. Daha iyisi daha büyük masraf tabi ama kalite düşerse yapmış olduğunuz işin de bir anlamı kalmıyor. Kaliteli ürün daha da pahalı kaliteyi de asla düşüremeyiz. Düşürsek zaten müşteri de gelmez, insanlar yedikleri şeyin kalitesinin düştüğünü hemen anlar zaten.” diyerek yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

‘İNSAN HER ZAMAN KAZANILMAZ’

Agşahin sözlerinin devamında, “İnsanlar ne yediğini bilsinki yanlış yere para vermesin, tabiki sağlık söz konusu. Biz işimize kesinlikle sadece ticari amaç mantığıyla bakmıyoruz. İşimize de müşterimize de özen gösteriyoruz. Para her türlü kazanılır ama insan her türlü kazanılmaz.” ifadelerini kullandı.

‘KOCAELİ’DE KAHVE KÜLTÜRÜ YOK’

Müşterilere kahve kültürünü aşıladıklarını söyleyen Agşahin, “Kocaeli’de kahve kültürü yok, biz insanlara kahve kültürünü aşılamaya çalışıyoruz. Mesela espresso tabanlı tüm kahveler işyerimizde mevcut, çokta beğeniliyor. Ben kahve üzerine çalışmalar yapıyorum ve insanların kahve kültürünü öğrenmesi için çabalıyorum. Bize sipariş verdikleri zaman bir şeyi yanlış biliyorlarsa nazik bir şekilde doğrusunu ifade ediyoruz.” dedi.

‘HANGİ ODADAN KAYIT AÇTIRACAKLARINDAN EMİN OLSUNLAR’

Genç girişimcilerde önerilerde bulunan Agşahin, “Esnaflığa adım atmak isteyenler yapmadıkları işin sicilini açmasınlar ya da açtırtmaya yönlendirildiklerinde dikkat etsinler. Ben bu işe atılırken normalde doğrudan Kahveciler Odası’ndan sicil çıkarmam yeterliyken bana Lokantacılar Odası’na başvurarak sicil açtırmam gerektiği söylendi. Oysa buna gerek yokmuş. Bu hem gereksiz bir işi yükü hem de bir defaya mahsus olsa bile neden bir başka odaya daha taksit ödemesi yapayımki? Ruhsat almaya mutlaka özen göstersinler.” diyerek tavsiyelerde bulundu.

‘SADECE SU BİLE SATSAK ARKASINDA DURABİLMELİYİZ’

Esnafın verdiği hizmetin arkasında durması gerektiğini vurgulayan Agşahin, “Sağlıklı ve kaliteli olmayan hiçbir şeyi insanlara satmasınlar. Bir ürünü satarken vatandaşa güzel bir üslupla bilgi vermeleri de bence çok önemli. Bir şeyi satarken bir başka şeyi öğrenmek ve öğretmenin çok güzel bir duygu olduğunu düşünüyorum. Sadece su bile satsak onu sattığımızda arkasında durabilmeliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

20 Eki 2023 - 18:00 Kocaeli/ İzmit- Güncel

Muhabir  Yasemin Kaya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.

02

Destroyer41(edipus) - 20bin kira nedir, çok saçma bir artış olmuş. Dükkan sahibi hayal dünyasında yaşıyor sanırım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 23:14