Yasalardaki boşluk Kocaeli Üniversitesi’ni zora soktu!

Üniversitelerin bünyesinde faaliyet gösteren iktisadi işletmenin hukuki alt yapısında eksiklikler olması Kocaeli Üniversitesi’ni de zora soktu.

Sayıştay tarafından, Kocaeli Üniversitesi 2018 yılı özel bütçesinin incelenmesinde, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren iktisadi işletmenin kuruluş, işleyiş ve yürütülmesine ilişkin hukuki alt yapısında eksiklikler olduğu tespit edildi.

Yasalara göre üniversiteler, öğrencilerin ihtiyaçları için sosyal olanaklar kurmak ve bunlardan öğrencilerin en iyi şekilde yararlanmaları için gerekli önlemleri almakla görevli. Bu çerçevede de Kocaeli Üniversitesi’nde çeşitli sosyal tesisler mevcut. Bu tesislerin işletilmesi ile ilgili hukuki boşluklar ise Kocaeli Üniversitesi’nin zora soktu.

Kocaeli Üniversitesi, yemekhane gibi sosyal yönü ağır basan yerleri Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı aracılığıyla doğrudan kendisi işletmekte. Bunun yanında, öğrencilerin diğer sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında kantin, kafeterya gibi yerler de kiraya verilmek ya da ticari esaslara göre faaliyet gösteren üniversiteye bağlı iktisadi işletme tarafından işletilmesi suretiyle gerçekleştiriliyor.

Kocaeli Üniversitesi’de, sosyal tesislerin işletilmesi için üniversiteye bağlı ticari esaslara göre faaliyet gösteren iktisadi işletme kurdu. Oysa ki Yükseköğretim Kanunu’nda gerekse de diğer mevzuat hükümlerinde bu şekilde bir işletmenin kurulup kurulamayacağı belirtilmiyor.

Söz konusu işletme fiili bir ihtiyaç dolayısıyla ortaya çıkmasına rağmen mevcut hali ile bu işletmelerin gerek Kocaeli Üniversitesinde gerekse de diğer yükseköğretim kurumlarında hukuki statüsü, buralarda kimlerin görevlendirilebileceği, görevlendirilecek olan kişilere ödenecek huzur hakları gibi esasen kanun veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılması gereken diğer hukuki dayanaklarının eksik olduğu tespit edildi.

Sayıştay denetimiyle ortaya çıkan bu durum, Kocaeli Üniversitesi’nin zora soktu. Konuyla ilgili Sayıştay, iktisadi işletmelerin yasal ve ikincil mevzuat eksikliklerinin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının gerekli olduğu görüşüne yer verdi.

25 Eyl 2019 - 09:51 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.