Yanı başımızdaki büyük tehlike… Türkiye’nin Beyrut’u Kocaeli mi olacak?

Beyrut’ta meydana gelen büyük patlama akılarla hemen Kocaeli’ni getirdi. Bölgede yüzlerce tehlikeli malzemenin üretildiği ve depolandığı yer bulunuyor

Geçtiğimiz günlerde, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşanan büyük patlama herkesi derinden üzdü. Patlamanın gerçek sebebi ile ilgili araştırmalar devam ederken, üzerinde durulan en önemli konu patlamaya gelişi güzel depolanan kimyasal maddelerin sebep olduğu yönünde. Hal böyle olunca, Türkiye’de benzer bir tehlikenin yaşanabileceği endişesi ise bütün gözler Kocaeli’ne çevrildi.

ÇOK SAYIDA TESİS

Kocaeli, yüzlerce fabrika ve depolama tesisi ile büyük tehlike altında. Beyrut’taki gibi sadece tek bir noktada değil, pek çok ilçeye dağılmış çok tehlikeli alanlar mevcut. Beyrut’ta patlamaya sebep olan “Amonyum nitrat” depolanan ve çeşitli ürünler üretilen fabrikadan tutun da hemen hemen her türlü tehlikeli kimyasal maddenin işlendiği ve depolandığı tesisler bulunuyor.

YENİLERİ EKLENİYOR

Zaman zaman Kocaeli’de çeşitli işlemelerde çok tehlikeli zamanlar da yaşandı. Çıkan yangınlar, kimyasal sızıntılar yürekleri ağza getirdi. Buna rağmen hala bu tesislere yenileri ekleniyor. Petrol Ofisi’nin yapmayı düşündüğü depolama tankları, Dilovası’nda kalan son yeşil alana dikilmek isten tanklar ve benzeri yeni tesislerde yolda.

NE KADAR GÜVENLİYİZ?

Durum böyle olunca akıllara ise “ne kadar güvenliyiz?” sorusu geliyor. İşletme yetkililer her türlü güvenlik önlemi aldıklarını ifade etse de bu kadar küçük bir alanda bu kadar çok tehlikeli malzemenin bulunması ise oldukça düşündürücü. İkinci bir Beyrut faciasının Kocaeli’de yaşanmaması için artık yeni bir tesise izin verilmemesi gerekiyor. Yetkili kurumların ise mevcut tesislerin sayısını azaltması ve hali hazırda çalışan bu işletimlerle ilgili denetimleri sıklıkla yapması isteniyor.

#

08 Ağu 2020 - 11:39 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.