Veli Der Başkanı Yılmaz; “Ben çocuğum, haklarımla varım!”

Veli Der Kocaeli Şubesi Dünya Çocuk Hakları Sebebiyle basın açıklaması yaptı

Dünya Çocuk Hakları nedediyle Veli Der Kocaeli Şube Başkanı Göksal Yılmaz ve dernek üyeleri İzmit Sabri Yalım Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Başkan Yılmaz şu ifadelere yer verdi;

Yarınımız, geleceğimiz olan çocuklarımız her şeyimizdir. 20 Kasım 1989 Cenevre Çocuk Hakları Beyannamesi, Milletlerarası Çocuklara Yardım Birliği tarafından yayınlandı. Yayınlanma gerekçesi uluslararası alanda çocukları korumaktı. Üstelik bu koruma yalnızca fiziksel değil, bir insanı insan yapan tüm özelliklerin, gerekli tüm koşulların sağlanmasına yönelikti. Çünkü mesele insan ve insanca yaşamdı. Türkiye 1990 yılında bu bildirgeye onay verdi. Neden mi? Çünkü çocuk hassas konu, çocuklar bizim geleceğimiz, bu nedenle çocuklarımız da iyi olsun!

Evrensel Çocuk Hakları Günü nedeniyle çocuklarla ilgili yayınlanan veriler baktığımız zaman çok iç karartıcı bir tablo ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. 2 milyon 750 bin çocuk örgün eğitim dışına çıktı. 2 milyon çocuk işçinin olduğu Türkiye’de son 7 yılda 340’dan fazla çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 1 milyon çocuk tarikatların elinde. Çocuğa yönelik cinsel istismarda Türkiye dünya da 3. Sırada. 1,5 yılda 21 bin 957 hamile çocuk, hastanelerde kayıt altına alındı. “Eğitime Bir Bakış 2018”raporunda Erken çocukluk eğitiminde Türkiye’de 3 bin 591 dolar harcanırken, OECD’de 8 bin 638 doları buluyor. OECD ülkeleri arasında en mutsuz çocuklar Türkiye’de. Engelli çocukların yarısından fazlası, yani yaklaşık 300 bini eğitim alamıyor. TÜİK verilerine göre, 6 yaş üzeri engellilerin neredeyse yarısı okuryazar değil.3 bin 85 çocuk cezaevlerindedir. Her üç çocuktan biri yoksul.

Çocuklarımızın her şeyden önce birer insan olduğunu, hatırlatmak için oldukça önemli bir Gün. Hayal edebilen, yarınına umutla bakabilen, haklarını bilen, soran, sorgulayan, geleceği güvenli, kendine güvenen kişilikli, toplumsal duyarlılığı gelişmiş vicdanlı kişiliklerin geliştirildiği umut dolu bir gün olması dileği yarınlarımız olan çocuklarımıza sahip çıkmak hepimizin görevidir, bu duygu ve düşüncelerle Dünya Çocuk Hakları Günü Kutlu olsun.

#

24 Kas 2018 - 14:37 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.