Valilik iş yerine el koymuştu… Anayasa Mahkemesi “böyle olmaz” dedi!

Kocaeli’de yaşayan bir kişiye 17 Ağustos depremi sonrası ağır hasar gören işyerini yerine tahsil edilen işyeri, taksitlerini ödemediği gerekçesi ile valilik tarafından geri alındı. Anayasa Mahkemesine taşınan konuda, yüksek mahkeme vatandaşı haklı budu.

Kocaeli’de büyük yıkıma sebep olan 17 Ağustos 1999 depreminde, İbrahim Yıldız’a ait işyeri büyük hasar gördü. Bunun üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Yıldız’a yeni bir işyeri tahsis edildi. Verilen iş yeri karşılı, Yıldız ile borçlanma senedi düzenlendi. Hazırlanan borçlanma senedine göre, yıllık taksitler halinde 8 yılda ödeneceği hükme bağlandı.

 

VALİLİK İPTAL ETTİ 2003 yılında İbrahim Yıldız’a teslim edilen işyeri için 2007 tarihinde tapu tescil edildi. Taşınmazın teslim tarihi esas alınarak taksitlen 2006 yılında başlatıldı. İşyerine karşılık Yıldız, ilk 3 taksitini 2007, 2008, 2011 yıllarında ödeyen Yıldız, dördüncü ve beşinci taksitini de 2012 yılında ödedi. Kocaeli Valiliği ise 2012 yılında üst üste 3 taksitin ödenmediği gerekçesi ile İbrahim Yıldız’ın hak sahipliğini iptal etti.

 

ÜÇ TAKSİTİN ÖDENMEMESİ 

Bunun üzerine valiliğe başvuran Yıldız, ödenmeyen borçların 2011 ve 2012 yıllarına ait olup 2013 yılına ilişkin borcun ödeme süresinin dolmaması nedeniyle iddia edildiği gibi üç taksitin ödenmemesi durumunun söz konusu olmadığını, ayrıca borçlanma senedinde bu yönde bir hüküm bulunmadığını ileri sürerek işlemin iptalini istedi.

İDARE MAHKEMESİ REDDETTİ

Kocaeli 1. İdare Mahkemesi ise Yıldız’ın başvurusunu reddetti. Mahkeme anılan kararında 2003-2004 yıllarında teslim edilen taşınmazlara ilişkin ödemenin 2006 yılında başladığını, buna göre başvurucunun ödemeleri zamanında gerçekleştirmediğini, 7269 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 12/7/2012 tarihi itibarıyla 4., 5. ve 6. taksitlerin süresi geçmesine rağmen ödenmediğini belirterek üst üste üç taksitin ödenmemesi şartının gerçekleştiğine dikkat çekti. Danıştay 10. Dairesi’de kararı onayladı.

“MÜDAHALE ÖLÇÜSÜZDÜR”

Bunun üzerine İbrahim Yıldız, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi İbrahim Yıldız’ı haklı buldu. Mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi kararında, “kanun hükümleri uyarınca icra takibi yapmaktan ibaret olup doğrudan hak sahipliğinin iptali ise mülk sahibine öngörülemez bir külfet yüklemektedir” diye belirtildi. Yapılan işlemin ölçüsüz olduğu belirtilen kararda, “Başvurucu tarafından öngörülmesi mümkün olmayan bu kanuni düzenleme sonucunda başvurucunun mülkiyet hakkının korunması ile kamu yararı arasında olması gereken adil denge başvurucu aleyhine bozulmuş olup müdahale ölçüsüzdür” denildi.

YENİDEN YARGILAMA

Anayasa Mahkemesi,  Mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin mülkiyet hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine, 239,50 TL harç ve 2.475 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 2.714,50 TL tutarındaki yargılama giderlerinin başvurucuya ödenmesine, ödemelerin kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine Ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal faiz uygulanmasına karar verdi.

11 Ara 2019 - 09:53 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.