Sendikalı oldular işten atıldılar!

Darıca kurulu bulunan VİP Giyim'de sendikalaşan işçilerin 15'i işten atıldı. 60'ın üzerinde işçinin de e-devlet şifreleri istenerek sendikadan zorla istifa ettirildiği belirtildi.

Darıca’da kurulu bulunan VİP Giyim’de DERİTEKS Sendikasında örgütlenen işçilerden 15’i işten atıldı. Patronun sendika düşmanlığını fabrika önünde protesto eden DERİTEKS Sendikası her geçen gün artan baskılara da tepki gösterdi. Açıklamaya TÜMTİS, Petrol-İş, Koop-İş, Türk Metal, Tekgıda-İş, Basın-İş sendikalarının yöneticileri ile EYT Derneği üyeleri, Emek Partisi ile EHP destek verdi.

Açıklamada konuşan DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, “VİP Giyim’de çalışan işçi arkadaşlarımız yaşadıkları çeşitli sorunların çözümü için de doğru yöntemi görmüş, anayasal hakları olan örgütlü ve sendikalı çalışma haklarını kullanarak sendikamıza üye olmayı seçmişlerdir. VİP Giyim yetkilileri ise işçilerin anayasal haklarını kullandıklarını öğrendiği işçilerin yasal haklarına saygı duymak bir yana sendikal faaliyetleri saldırganlaşarak engellemeye çalışmıştır. Fabrikada adeta sendikaya yönelik bir cadı avı başlatılmış ve sendikal faaliyetleri yürüten öncü işçileri ve üyelerimizi tespit ederek 15 üyemizi işten çıkarmıştır” diye konuştu.

VİP GİYİM YETKİLİLERİ SUÇ İŞLİYOR Sendikalaşma hakkının Anayasal bir hak olduğunu ve Vip Giyim yetkililerinin bu hakkı engelleyerek Anayasal suç işlediğine dikkat çeken Servi, şöyle konuştu: “Yaşanan sorunlar sadece sendika karşıtlığı ile kalmamış, çalışanların en mahrem ve kendi dışında en yakını tarafından bilinmesin bile çok ciddi olumsuz sonuçlar doğuracak olan kişiye özel e-devlet şifrelerini isteyerek sendika üyeliklerini tespit etmeye çalışmış, üyeliklerini tespit ettiği 60’ın üzerinde üyemizi istifa ettirerek saldırgan tavrını tırmandırmış, yıllarca kendine değer üreten işçilerinin insani ve kişisel hassasiyetlerini de hiçe sayarak, işçilerine gösterdiği değerin ne düzeyde olduğunu ispatlamıştır. Ayrıca bu uygulamayı doğru bulmayan üye olup, olmadığını bilmediği tüm işçileri ‘vermiyorsa kesin sendika üyesidir’ mantığı ile işten çıkarmıştır. İşçilerin e-devlet şifrelerinin istenip sendika üyeliklerinin kontrol edilmek istenmesi ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ kapsamında suçtur. Bu suçla birlikte işveren çıkarılan işçilerin yerine yabancı uyruklu işçileri kayıt dışı olarak çalıştırarak ve işçilere çıkışlarını imzalatmak isterken sendikal dava açma haklarını da engellemeye çalışarak suç işlemeye de son sürat devam etmiştir.”

ANAYASAL HAKLARA UYMAK ZORUNDASINIZ

VİP Giyim yetkililerini Anayasal haklara uymaya çağıran Servi, “Bu süreçten sonra iş barışı bozulacak, sağlıklı üretim olmayacak, işçiler üretim alanlarını kendilerine yabancı hissedecektir. Zaten enflasyon, zamlar, kriz nedeni ile ekonomik sıkıntı yaşayan ve bu koşullarda bile evlerine ekmek götürmekten başka derdi olmayan işçilerinizi baskı ve zan altına çalıştırmaya hiç kimsenin hakkı olmadığı gibi sendikamızın da buna asla müsaade etmeyeceği bilinmelidir. Sayın Vip Giyim yetkilileri gelin bu işyerinde barışı ve huzuru tesis etmek için çağrılarımıza kulak verin. Yasalara ve hukuka ve size yıllarca değer kazandıran biz bir aileyiz dediğiniz işçilerinize saygınız varsa bir adım atın. Gelin bu sorunu işçiler daha fazla mağdur edilmeden çözelim. İşçilerin üzerindeki baskı bir an önce kaldırılmalı ve atılan işçiler işlerinin başına derhal dönmelidir” diye konuştu.

14 Eyl 2019 - 19:08 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.