Rezidanslar, oteller... Seka Park’ın mimarı Talha Kös, Fuar projesini Koz ile paylaştı!

Seka Parkın mimari olana bilinen kent tasarımcısı Talha Kös, Kocaeli Kültür ve Eğlence Fuarı için hazırladığı projeyi kocaelikoz.com ile paylaştı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın İl istişare toplantısında yaptığı açıklamada Kocaeli Kültür ve Eğlence Fuar alanının Büyükşehir belediyesine devredildiğini açıklamıştı. Seka Park’ın mimarı olarak şehir planlamacısı Talha Kös Kocaeli Kültür ve Eğlence Fuarı ile ilgili hazırladığı projeyi kocaelikoz.com ile paylaştı. 

Kös, fuarı Leyla Atakan zamanında düşünülmüş ve hayata geçmiş bir proje olduğuna dikkat çekerek, “Bu açıdan merhum Leyla Atakan’ı rahmet ve minnetle anıyorum. Zamanında çok iyi bir vizyonla burayı ele alıp fuar alanı olarak projelendirilmiş ve burayı kente kazandırmış. Ama sonrasında merhumun bu alanda oluşturduğu projeyi yaşatamamış, geliştirememiş.  Daha çok panayır alanı şeklinde ve yılın belli aylarında kullanılan bir yer olmuş. Alan fuar kimliğini zamanla kaybetmiş. Bazı yerleri tutanın elinde kalmış. Bu araziyi sadece kamuya ait ve açık alan olarak kente kattığı için bile Leyla Atakan’a minnettar olmamız lazım” dedi.

‘’BÜYÜKAKIN’A TEŞEKKÜR EDİYORUM’’

Kocaeli Fuarı’nın kent hafızasında oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Kös, “3 neslin anıları var fuarda. Şimdi geldiğimiz noktada Fuar alanı kimliksiz ve ne olacağı belli olmayan haliyle elimizde bulunuyor. Buraya dair ortaya yeni bir vizyon konmalıdır. Bu alanın bugün itibariyle tamamının Büyükşehir’e devri ve bütüncül bir anlayışla ele alınacak olması son derece sevindiricidir. Bu kıymetli alanın bu vizyonla ele alınmasını sağlayan ve yaptığı bürokratik girişimlerle alanın tamamını Büyükşehir’e katan, Tahir Büyükakın’ı tebrik ediyorum ve bir İzmitli olarak teşekkür ediyorum. Ben de yıllarca burayla ilgili kafa yormuş proje geliştirerek yetkililere sunmuş bir kardeşinizim. Görselde gördüğünüz projeyi 10 yıl önce tasarladım. İllaki benim projem en iyisidir egosuyla bu projeyi gündeme getirmek değildir niyetim. Ama hem bir kentsel tasarımcı olarak hem de bir İzmitli olarak burada yapılacak yeni bir çalışmaya altlık olması için Büyükşehir’in ve İzmitlilerin istifadelerine sunmaktır asıl niyetim’’ diye konuştu.

ÖNERİLERİ

Kös Fuar alanı ile ilgili önerileri ise şunlar;

1-Bu alan Leyla Atakan'ın düşündüğü gibi ele alınarak, kompleks bir proje geliştirilerek uluslararası ve gerçek bir fuar olarak ele alınabilir. Deniz yolu, havayolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşılması mümkün olan bir alanda bu bir hayal değildir.

2-Burada yıkılması yazık olacak diyeceğimiz bir kaç bina var. Bunlar: Ncity, Antikkapı, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Mustafa Pehlivan Camii. Bunların haricindeki tüm yapılar yok sayılarak bu alana yeni bir merkezi iş alanı(MİA) projesi geliştirilebilir.  Burada ofis kuleleri, otel, bankalar sokağı, hastahane gibi fonksiyonlar oluşturulabilirse İzmit şehir  merkezinin rahatlaması sağlanabilir.

3-Bu alan SEKA Park’la eklemlenerek, aynı mimari dilde bir kent parkı projesiyle açık alan olarak şehre yeniden kazandırılabilir. Görselde gördüğünüz ve benim yaptığım proje bu anlayışla ele alınmıştır.

4-Arazinin  içindeki gölet  denize açılmak suretiyle, marina konseptiyle, rezidansların ve otellerin de olacağı bir projeyle ele alınabilir. Bu ekonomik olarak kente katkı sunacaktır.

Ben bu alanla ilgili tespit ve naçizane önerilerimi sizin vasıtanızla hemşerilerimle paylaşmış oldum. Bunun için Kocaeli Koz’a ayrıca teşekkür ediyorum.

Daha farklı önerilerde geliştirilebilir.

Ama esas önemli olan bu alanın bütüncül bir plan ve kentsel tasarım anlayışıyla ele alınmasıdır. Tabi bu alana da artık fuar deme komikliğine düşmesek de fena olmaz.

En azından eski İzmit Fuarı diyelim. Burayla ilgili güzel bir proje hayata geçirdikten sonrada adı yine Leyla Atakan olmalı. Hem merhumun adına yakışır, hem de bıraktığı miras layığını bulur.

19 Eki 2019 - 15:59 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.