O boru hattı ile ilgili dikkat çeken uyarı! “Deprem tehlikesi etkisi altında”

İzmit Körfezi’nin altından geçmesi planlanan, “Deniz Dibi Doğalgaz Boru Hattı” projesi ile ilgili öneli bir uyarı geldi. Hazırlanan raporda deprem tehlikesine dikkat çekildi

İzmit Körfezi’nin altından geçmesi planlanan, “Deniz Dibi Doğalgaz Boru Hattı” projesi, bu yılın ocak ayında Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi Meclis toplantısında gündem gelmişti.  Mecliste onaylanan imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylandı. Derince ve Gölcük ilçeleri arasında İzmit Körfezi mevkii içerisinde Deniz Dibi Doğalgaz Boru Hattı Amaçlı kullanıma dair onaylanmış 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Plan Açıklama Raporları geçtiğimiz günlerde açıkalnmıştı

Deniz Dibi Doğalgaz Boru Hattı ile ilgili hazırlanan imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporunda dikkat çekici ifadeler yer aldı. Boru hattının Kuzey Marmara Fay hattı üzerinde olması sebebiyle, raporda deprem tehlikesine karşı çok önemli uyarılar yer aldı.

Raporda deprem tehlikesi ve yapılması gerekeneler ile ilgili şu ifadeler yer aldı;

“İnceleme alanı Kuzey Anadolu Fayı'nın gerek doğrudan gerekse ikincil faylanmaların neden olabileceği tehlike etkisi altındadır. Bu nedenle yapının performansını deprem sonrasında da devam ettirmesini sağlayacak, yatay ve düşey deplasmanlar ve deprem kuvvetlerinin sönümlenmesini sağlayacak, tasarım önlemleri geliştirilmeli,

Gerek deniz tabanı bölgesi gerekse karasal alanlar kontrolsüz kazı faaliyetleri, deprem vb ile mevcut stabilite dengesinin bozulma riski taşımaktadır. Bu kesime denk gelen yapı temellerinin stabilite güvenliğini sağlayıcı önlemler geliştirilmesi bir gerekliliktir. Deniz tabanı dahil inceleme alanı genelinde kontrolsüz kazı, malzeme alımı vb. işlemlerden kaçınılmalıdır

Batimetrik verilere göre denizin ortasına doğru bazı bölgelerde eğimli bir topografya sunmaktadır. Bu nedenle yüksek eğime sahip deniz tabanı bölgesinde deprem etkisi ile mevcut stabilite dengesinin bozulma riski yüksek olacaktır. Bu kesime denk gelen boru hattının stabilite güvenliğini sağlayıcı -malzeme alımı vb. işlemlerden kaçınılmalıdır.”

PROJEYİ İZGAZ YAPACAK

Özelleştirme öncesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösterdiği yıllardaki en büyük projelerinden biri olan "Deniz Dibi Doğal gaz Boru Hattı" projesi bu değişiklikle İZGAZ tarafından hayata geçirilecek. Deniz dibi doğal gaz boru hattı ile İZGAZ'ın lisans sınırları içinde İzmit Körfezi güneyinde bulunan Başiskele, Gölcük ve Karamürsel  ilçelerinin evsel ve serbest tüketicilerine kesintisiz ve güvenli doğal gaz arzını sağlanırken, bu ilçelerde şehirleşmeye bağlı artan doğal gaz talepleri de karşılanmış olacak.

Proje kapsamında konut ve ticari tüketicilere kesintisiz ve güvenli doğal gaz arzını sağlamak için yaklaşık 7.700 metre kara, 2.000 metresi deniz olmak üzere toplam 9.700 metre  çelik doğal gaz boru hattı ile İzmit Körfezi'nin iki kıyısı birbirine bağlanmış olacak. Ayrıca deniz giriş ve çıkış noktalarına yapılacak scada sistemli vana odaları ile gaz akışı veya kesimi otomatik olarak yapılarak sistem güvenliği sağlanarak doğal gaz akışı kontrol altında tutulacak.

01 Tem 2019 - 14:16 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.