Metal işçisi yüzde 38.28 zam istiyor!

Metal sektöründe süren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden arabulucu sürecinde de uzlaşı çıkmadı. 130 bin işçiyi kapsayan toplu görüşme sürecinin tıkanması sonrası Türk Metal Sendikası, eylemlerini sokağa taşıma karan aldı.

Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası, metal sektöründe süren toplu iş sözleşmeleri konusunda gelinen durumu değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritasını belirlemek için 9 Ocak tarihinde Ankara'da toplandı. Başkanlar Kurulu'nun bir araya geldiği toplantıda, işyerlerinin bulunduğu kentlerin meydanlarında kitlesel basın açıklaması yapma karan alındı. O karar geçtiğimiz hafta birçok ilde hayata geçirildi.

Türk Metal Sendikası, başta İstanbul, Bursa, İzmir ve Kocaeli olmak üzere bağlı bulundukları birçok ilde vardiya çıkışı kent meydanlarına çıktı. Toplu sözleşme süreci, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası arasında yürütülüyor. MESS'in ilk 6 aylık dönem için yüzde 3.2'lik zam teklifini kabul etmeyen Türk Metal Sendikası fabrikalarda eylemliliklere başlamış, görüşmeler de arabulucu sürecine girmişti.

Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine taraflar 11 Ocak’ta İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldiler. Toplantının sonunda işverenin daha önce vermiş olduğu 3,2lik ücret teklifini revize ederek ilk 6 ay için işyeri ortalamasının yüzde 6,4'ü, sosyal yardımlarda ise ilk yıl için yüzde 12,8 olarak artış önerdi. Türk Metal Sendikası ilk görüşmelerde 6 aylık dönem için yüzde 38.28 oranında zam istiyor.

İşveren tarafında MESS ile karşılıklı görüşmelerin devam edeceği ve tekliflerin süreceği öngörülüyor. Türk Metal'den gelen açıklamaya göre ise henüz bir sonuca ulaşılamadı. Arabulucu raporu alınana kadar yasal olarak grev kararı alınamadığından rapor ellerine ulaştıktan sonra grev karan almalarına kesin gözüyle bakılıyor.

15 Oca 2018 - 09:20 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.