Kriptoların neredeyse yarısı itirafçı oldu!

FETÖ'nün kripto yapılanmasını deşifre eden ankesör soruşturmasında gözaltına alınanların neredeyse yarısı itirafçı oldu

FETÖ'nün kripto yapılanmasını deşifre eden ankesör soruşturmasının bilançosuna ulaşıldı. 31 Mart 2017'den bu yana önemli bir kısmı 891 operasyon gerçekleştirildi. 14 bin 391 şüpheliden 5 bin 127'si tutuklandı. Gözaltına alınanlardan 5 bin 743 şüpheli itirafçı oldu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalarla FETÖ'nün, TSK başta olmak üzere mahrem yapılanmada şifreli görüşmeleri ankesörlü-kontörlü telefonlarla yaptığı anlaşıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye genelinde mahrem imamlar ile sorumlusu olduğu örgüt üyelerinin kullandığı 4 bini aşkın ankesörlü-kontörlü telefon tespit edildi. Bu telefonların 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2018 arasındaki binlerce sayfalık HTS kayıtları incelemeye alındı. Buna göre, 25-50 saniye arasındaki görüşmeler ile periyodik ve ardışık olarak yapılan aramalar 'şüpheli' olarak değerlendirilerek şüpheli asker listesine ulaşıldı.

Yeni Şafak’tan Osman Özgan’ın haberine göre; ilk ankesör operasyon düğmesine 31 Mart 2017 tarihinde basıldı. Başsavcılıkların koordinesinde emniyet birimlerinin yaptığı çalışmalarla söz konusu operasyonlar tüm Türkiye'ye yayıldı. En kapsamlı operasyonlar ise Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirildi. Buna göre, iki yılı aşkın sürede 891 operasyonda yapıldı. Söz konusu operasyonlardaki şüpheli sayısı ise 14 bin 391'di.

Şüphelilerden 13 bin 357'si gözaltına alındı. Bin 34 şüphelinin ise yapılan operasyonlarda yakalanamadığı, firari konumda olduğu anlaşıldı. Gözaltına alınan şüphelilerden 5 bin 127'si tutuklandı. 7 bin 382 şüpheli denetimli serbestlik kapsamına alınırken, 803 kişi ise serbest kaldı.

İtirafçı örgüt üyesi askerlerin beyanlarıyla onlarca kripto asker ile mahrem imam deşifre edildi. İtirafçı olan askerler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyenlerden "son imamını" söyleyenler itirafçı sayıldı. Buna göre, 13 bin 357 şüpheliden 5 bin 743'ü itirafçı oldu. Yani ankesör soruşturmalarındaki itirafçı oranı yüzde 43'lere ulaşmış oldu. Bu da FETÖ'ye ByLock'tan sonra en büyük darbnin ankesörlü telefon soruşturmalarıyla vurulduğunu ortaya koydu.

09 Tem 2019 - 08:46 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.