Kocaeli’nde ‘iflas’ organizasyonu mu var?

Son aylada pek çok şirket peş peşe başvurusu yapıyor. Başvuruların Kocaeli mahkemelerine yapılıyor olması ise kafaları karıştırıyor.

Kur ve faiz şoku yaşayan firmalar, mali darboğaza girdi. Yılbaşından bu yana Türk Lirası’nın yüzde 40 değer kaybetmesi ve kredi faizlerinin yüzde 30’lara ulaşmasıyla krize giren yüzlerce şirket iflastan bir önceki aşama olan konkordato başvurusunda bulunmak üzere mahkemelerin yolunu tuttu.

Hemen hemen her gün birkaç firma konkordato başvurusu için mahkemelerin yolunu tutuyor. Başvuruların Kocaeli mahkemelerine yapılıyor olması ise kafaları karıştırıyor. Kocaeli’de kurulu bulunan firmaların yanında, Kocaeli ile hiç alakası olmayan pek çok firma, konkordato başvurusu için Kocaeli Mahkemelerine gidiyor.  

İstanbul’da kurulu Olan Ceylan Dil Et Mamülleri San. Tic. Ltd. Şti. , Beha Ayakkabı Ve Tekstil Ürün San. Tic. A.Ş. ve  Poyraz Gıda Pazarlama San Ve Tic. Ltd.Şti. gibi firmalar, İstanbul’da ki vergi dairelerine kayıtlı olmalarına rağmen, merkezlerini İstanbul’da bulunmasına rağmen konkordato başvurularını ise Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptı.  Bu durum ise akıllara yıllar önce önce “iflas” işlemleri için Kocaeli Mahkemelerinin kullanıldığı dönemi akıllara getirdi.

2009’da kolaylaştırılan iflas erteleme sürecinin bazı şirketler tarafından ’borç ödememe aracına’ dönüştürülmesi sonrası adeta başvurular patlamıştı. Erteleme başvurusu kabul edilen şirketlerin devlet de dahil olmak üzere kurum, kuruluş ve şahıslara 4 yıla varan süre içinde tek kuruş ödemeyecek olması, mahkemelerde dosyaların yığılmasına neden olmuştu. O dönem artan iflas erteleme başvurularının bir kısmının ‘kötü niyetli’ olduğundan yakınan iş dünyasından çok ilginç tepkiler gelmişti.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in bu süreçte Kocaeli Mahkemelerin kullandığını söylemesi ise gündeme bomba gibi düşmüştü. Özdebir, geçmişte iflas erteleme kararlarının hakimler heyeti tarafından verilmesini istediklerini belirterek, “Kararı bir hakim verdiğinde etki altında kalabiliyor. Bu işlerde belli illerde yoğunlaşma var. Ağırlıklı bir kısmı Kocaeli’de açılıyor. Şirketler aslında Kocaeli firması değil. Kocaeli’den kararı kolay  alabildikleri için merkezlerini orada bir ofise taşıyorlar. Oradan müracaat ediyorlar. Demek ki orada böyle bir organizasyon var. ‘Biz sana iflas erteleme kararı alırız abi’ mekanizması çalışıyor” diye konuşmuştu.

Bu günlerde ise artan konkordato başvuruları ve bu başvuruların yine Kocaeli’de yoğunlaşması, “Kocaeli’nde ‘iflas’ organizasyonu mu var?” sorusunu gündeme getirdi.

26 Eyl 2018 - 10:04 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.