Kocaeli’de işçilere zorunlu izin ve işten atma tehdidi!

Gebze’de pek çok fabrikada izinler, işten atmalar ve işten ayrılmaya özendirme adı altında işçi azaltmalar gündemde.

Döviz kurundaki artışın faturası işçilere çıkarılmak isteniyor. Gebze’de pek çok fabrikada izinler, işten atmalar ve işten ayrılmaya özendirme adı altında işçi azaltmalar gündemde.  Bu fabrikaların başında Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu General Elektrik geliyor. General Elektrik’te 12 gün sürecek olan zorunlu ücretli izin yarın başlıyor. Geçen hafta kapsam dışı 7 kişinin işten atıldığı fabrikada, izin döneminde 75 işçinin işine son verileceği bildiriliyor. Bu rakamın yeterli olmaması halinde yıl sonuna kadar 30 işçi daha atılacak. General Elektrik patronu siparişlerin olmadığı gerekçesiyle bir süre önce 120 işçiyi işten çıkaracağına ilişkin İŞKUR’a başvuru yapmıştı.

Yine Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Bossal’de ise boyama bölümü kapatıldı. Fabrika yönetimi 18 işçinin işten atılmasını gündeme getiriyor.  Aynı sendikanın bulunduğu Kroman’da istirahat ve rapor alan 14’e yakın işçi işten ayrılmaya yönlendirildi. Yücel Boru ve Çayırova Boru’da da iç piyasada ciddi azalma olduğu belirtiliyor.

Türk Metal’in örgütlü olduğu Fransız sermayeli Autolive Gebze’nin en büyük metal fabrikalarından biri. 3 fabrikasında toplam 3 bine yakın işçi çalışıyor. Otomotiv sektörüne yan sanayi üretimi yapan fabrikadan 20’ye yakın işçi atıldı. Öncelikli olarak istirahat ve rapor kullanan işçilerin atıldığı bildirildi. Yine Türk Metal’in örgütlü olduğu Arçelik LG Klima Fabrikasında ise yaz aylarıyla birlikte en çok üretim yapılması gereken dönemde durgunluk yaşanıyor. Geçen yıl bu dönemlerde iki vardiya çalışan fabrika şu an tek vardiyaya döndü.

Gebze Plastikçiler OSB’de ıslak mendil üreten İsrail sermayeli Fresh’n Soft son 1 ay içinde 30 işçiyi işten attı. 150 işçinin çalıştığı ve 2 vardiya çalışan fabrika şu an tek vardiyaya döndü. Gerekçe olarak dolardaki artış, hammadde fiyatlarının artması gösteriliyor. Burası aynı zamanda Petrol-İş’in örgütlenmeye çalıştığı bir işyeri. Sendika yeterli çoğunluğu sağlarken yetki için de başvurusunu yaptı.

Petrol-İş’in örgütlü olduğu ve yeni sözleşme imzaladığı Mecaplast’ta ise 20’ye yakın işçi işten ayrıldı. “Gönüllü çıkmak isteyenler çıkabilir” dense de yapılan başvurularda öncelikli olarak istirahat ve rapor alan işçiler seçildi. (Gebze/EVRENSEL)

#

09 Tem 2018 - 09:02 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.