Kafkas Sürgünü 153.yılında anıldı

Çarlık Rusya'sı tarafından Abhaz ve Çerkeslerin Kafyasya'dan sürgün edilişinin 153. yıl dönümü Kafkas Federasyonları dernekleri (KAF-FED) tarafından Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yapıldı.

Bundan 153 yıl önce Çarlık Rusya'sı tarafından Kafkasya'dan toplanılarak Türkiye'ye sürgün edilen Abhaz ve Çerkeslerin ülkemizde ilk ayak bastıkları yer olan Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı Karaağaç Köyü ve Babalı Sahilinde anma törenleri düzenlendi. Sürgünün 153. yıl dönümü anmalarına KAF-FED Başkanı Yaşar Aslankaya, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparsalan, Kandıra Kaymakamı Mehmet Soğukpınar, Türkiye geneli Kafkas dernekleri başkanları ve Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Düzce, Bursa, Eskişehir, Antalya, Adana, Tokat, Ankara gibi şehirlerden vatandaşlar katılım gösterdi.

İstanbul Kafkas Kültür Derneğinin 21 Mayıs 1993 yılında başlattığı anma törenleri günümüze kadar devam ediyor. Törende konuşan KAF-FED Başkanı Aslankaya, “ Bugün sürgün ve soykırımın 153. yılında yine Karaağaç köyü mezarlığındayız.1864 yılında kaybettiklerimizi anmak onların ruhunu yaad etmek için buradayız. Ardından Babalı sahiline inip herzaman tekrarladığımız töreni gerçekleştireceğiz. Denize çelenk bırakcağız. Dualar söyleyip ağıtlar yakacağız. Ardından Nart ateşini yakıp, ateşimiz sönmeden anavatana seyahet edeceğiz. Bugün burada bulunma amacımız budur. Anma törenimize desteklerini esirgemeyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve yöre halkı başta olmak üzere yöredeki dernek yöneticileri, üyeleri ve soydaşlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.

Sürgünün anma törenlerine kafkas derneklerinden 53 şube katılım gösterirken Türkiye'nin her bölgesinden kalkan 47 otobüs vatandaşları Karaağaç köyüne getirdi. Çok sayıda kişinin katılım gösterdiği anma törenlerine gelen vatandaşlar Babalı Köyü'nde Çerkes ve Abhazların sığındığı mağaralar ile anıt mezara karanfiller bıraktı. Ardından Kuran'ı Kerim okutuldu. Vatandaşlar tarafından denize çelenk ve kırmızı karanfiller atıldı. Meşaleler yakılarak sahile bırakıldıktan sonra Nart ateşi yakılarak çevresinde "Mezar taşı nöbeti" tutuldu.

#

14 May 2017 - 10:06 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.