Didem'i verdiği böbrekle sağlığına kavuşturdu, 'düğün hediyesi' dedi

Gölcük’te yaşayan Hayrettin Dinçay (40) daha önce tanımadığı ve böbreklerinin iflas ettiğini öğrendiği Didem Yörükoğlu'na (34) böbreğinin birini verdi. Akraba olmadığı için etik kurul onayı ile böbreğini veren Dinçay, evlilik hazırlığı yapan genç kıza 'düğün hediyesi' verdiğini söyledi.

Bir nakliye firmasında çalışan Hayrettin Dinçay bir yakın arkadaşı vasıtasıyla Derince ilçesinde yaşayan Didem Yörükoğlu ile tanıştı. Hayrettin Dinçay, Didem Yörükoğlu'nun şeker hastalığına bağlı olarak böbreklerinin iflas ettiğini ve nişanlı olmasına rağmen yaşam sevincini yitirdiğini fark edince uyarsa kendi böbreğinin birini verebileceğini söyledi. Bunun üzerine İstanbul'da özel bir hastanede 5 Şubat tarihinde böbrek nakli yapıldı. Didem Yörükoğlu operasyon sonrası sağlığına kavuştu.

Böbrek rahatsızlığı olunca kendisine kadavra listesinden bahsettiklerini söyleyen Didem Yörükoğlu, "1999 yılında bende şeker hastalığı başladı. Geçen Kasım ayında detaylı bir incelemenin ardından böbreğimin sadece yüzde 10 kapasiteyle çalıştığı belirlendi. Acilen nakil olmam gerektiği söylendi. Bundan 7 yıl önce de annemi böbrek yetmezliği ve KOAH hastalıklarından kaybettim. Hayatta en korktuğum hastalıklardan biriydi aslında. O yüzden rutin kontrollere gidiyordum. Başıma geldiğinde, kadavra listesinden bahsettiler bana. Şu an Türkiye'de 25 bin kadar böbrek nakli bekleyen hasta olduğunu öğrendim. Tabii bunu duyduğunuzda direkt bir olumsuzluğa kapılıyorsunuz. Şansınızın ne kadar az olduğunu görüyorsunuz. Açıkçası ailemin dışında gönüllü bir verici olabileceğini de düşünmedim. Hayrettin ağabeyimle tanıştım. Bana böbreğini verebileceğini söyledi. Kontrolden sonra çok kısa bir sürede nakili gerçekleştirdik. Ben hayata yeniden döndüm. Hastanede 4-5 gün yattık. Şu anda ben ilk etapta haftada bir kontrollere gidiyorum. Hayrettin ağabeyim de ilk hafta kontrole gitti. Her şeyi düzenli, ilk hafta ilaç kullanmasına dahi gerek yok. Hayatını kısıtlayacak hiçbir şey yok. O da hayatına kaldığı yerden devam etti. Kendimi 34 senedir hiç bu kadar iyi hissetmemiştim. Bu gerçekten bir hediye. Bu hayatta hiç unutamayacağım bir hediye. Artık aile deyince kan bağı gerekmiyor. Benim daha önce bir ağabeyim yoktu. Artık bir ağabeyim var. Bir süre önce biz nişan yapmıştık. Bununla ilgili olarak da benim için çok güzel bir şeydi. Çok istediğim bir şeydi sevdiğim biriyle bir yola baş koymak. Bu da bana bir nişan hediyesi gibi, evlilik hediyesi gibi oldu ve ömürlük bir hediye oldu. Bundan da çok mutluluk duyuyorum. Böbrek naklinden öncesiyle kıyaslayınca normal hayatıma çok enerjik, çok sağlıklı, psikolojik olarak daha pozitif ve daha inanarak devam ediyorum. Gerçekten bu kadar olumlu şeyler olacağını beklemiyordum" dedi.

Hayrettin Dinçay hiç tereddütsüz bir şekilde böbreğini bağışladığını belirterek, "Her insanın yapması gereken şeyi yapmaya çalıştım. Hiç tereddütsüz bir şekilde karar aldım. Bu kendi arkadaşım, dostum veya kendi ailemden biri olabilirdi. Ailemde böyle bir ihtiyacı olan kişi yoktu. Didem kardeşim karşıma çıktı. Beni etkileyen en büyük sebep de nişanlı olmalarıydı. Yeni bir hayat kurmak için yuva kurma hayalleri vardı. Sağlık durumunun da kötü olduğunu görünce çok üzüldüm. Doktora başvurduk. Akraba olsaydık hemen operasyon olacaktı. Akraba dışı olduğu için hastane etik kurula yönlendirdi bizi. Etik kuruldan onay aldık. Sonra hastaneye gidip operasyonu gerçekleştirdiler. Böbreğim uyunca sağ böbreğimi ona bağışladım. Bu konuda benim onlara bir evlilik hediyem olsun düşüncesiyle hareket ettim. Böyle bir şeye karar verdim. Eşimle bu konuyu konuştuk. Onun hakkını ödeyemem. Eşim onay verdi. Zaten evli insanların eşinin onayı olmadan bu iş gerçekleşmiyor. Başta eşimin onayını aldım, fikrimi söyledim. Eşim de sağ olsun olumlu karşıladı. İyi bir karar verdiğimizi düşünüyorum. Şu anda Didem kardeşim hayatta, sağlığına kavuştu" diye konuştu.

Herkesin organ nakli konusunda elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Dinçay, sözlerine şöyle devam etti:

"Allah'a şükür herhangi bir sıkıntımız da yok. Ben herkesin bu organ nakli konusunda elini taşın altına koymasını istiyorum. Duyarlı olmamız lazım. Şu anda buna ihtiyacı olan çok insan var. Bunlara yardımcı olmak konusunda belki örnek oluruz. Belki birilerinin hayatını değiştiririz. Bunun için gayret göstereceğim. Didem kardeşimle beraber örnek alsınlar bizi. Hastane ortamı iyi geçti. Ameliyat konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Şu anda benim sağlığımda hiçbir sıkıntı yok. Hayatımda hiçbir şey değişmedi. Sağlığımda da bir değişiklik olmadı. Normal hayatım devam ediyor. Kullanmam gereken hiçbir ilaç yok. Hayatımda yapmak istediğim her şeyi yapabiliyorum. Ama doktorlarım günde 3 litre su içmemi tavsiye ediyorlar. Bu da sadece bana değil. Normal insan yaşantısında sağlıklı olabilmek için günde 3 litre su içilmesi tavsiye ediliyor. Ben de buna uyacağım. Ben şimdi Didem kardeşimi gördüğümde çok mutlu oluyorum. O şimdi hayatında bir yuva kuracak. Çoluk çocuk sahibi olacak. Eğer ben bunlara imkan verdiysem, fırsat verdiysem, onları gördüğümde onların mutluluğu bana yeter. Maddi, manevi başka hiçbir şey bu duyguyu karşılayamaz."

23 Şub 2019 - 11:12 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.