Demir kapı neden projeye uygun imal edilmedi?

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 7 yaşındaki Mehmet Ali’nin ölümüne neden olan oaly iel ilgili bir soru önergesi daha verdi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli Derince’de 7 yaşındaki ilkokul 1.sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler’in hayatına mal olan olayı TBMM’ye taşımıştı. Mehmet Ali’nin okulun bahçesinde arkadaşlarıyla birlikte oyun oynarken, tuttuğu bahçe kapısının üzerine devrilmesi ve kapının altında kalması sonucu hayatını kaybetmesi ile ilgili iddiaları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sormuş, Bakan Selçuk da Türkkan’a yazılı olarak cevap vermişti. 

Türkkan bu kez bilirkişi raporunda geçen ifadelerden yola çıkarak Bakan Selçuk’a yeni bir soru önergesi verdi.

Olayla ilgili soruşturma dosyasına eklenen bilirkişi raporunda; “Okuldaki sürgülü demir kapı, çocukların oyun amacıyla yaptıkları kapıyı sallama eğlenceleriyle çalıştığı ray üzerinden fırlayarak ve kapının açılma son noktasında, kapının devrilmemesi için mutlaka olması gereken kapalı mesnetin eksik bırakılması neticesinde veya sürgülü demir kapının projeye uygun imal edilmemesi nedeniyle yerinden fırlayarak çocukların üzerine düşmüştür.”  diyen Türkkan, bu kapının mevcut hali ile ortalama bir düşünme yeteneği ile kapı tam açıldığında, kapıyı ray üzerinde tutan sadece geçiş noktasındaki ana mesnedi ve onun istikamet rölesi haricinde herhangi bir metal eleman tarafından tutulmadığı kolaylıkla görülebilir. Bunu anlamak için mühendis veya mekanikçi olmak gerekmez. Kazanın temel sebebi budur.” ifadelerine yer verilmişti.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bilirkişi raporunda da yazılan sürgülü demir kapının projeye uygun imal edilmemesini de önergesine taşıdı. Türkkan, “bu ihmalin bu olaydaki gibi cana mal olacak kazalara sebebiyet verileceği hesaba katılmadı mı?”diye sordu.

İşte Türkkan’ın önergesi:

1-Derince’de meydana gelen ve 7 yaşındaki Mehmet Ali İşler’in hayatını kaybetmesine neden olan olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda “…kapının devrilmemesi için mutlaka olması gereken kapalı mesnetin eksik bırakılması neticesinde veya sürgülü demir kapının projeye uygun imal edilmemesi nedeniyle yerinden fırlayarak çocukların üzerine düşmüştür.” cümlesinde de yer alan kapalı mesnet neden eksik bırakılmıştır? Bu ihmalin bu olaydaki gibi cana mal olacak kazalara sebebiyet vereceği hesaba katılmamış mıdır?

2-Bilirkişi raporunda geçen ve “…kapının devrilmemesi için mutlaka olması gereken kapalı mesnetin eksik bırakılması neticesinde veya sürgülü demir kapının projeye uygun imal edilmemesi nedeniyle yerinden fırlayarak çocukların üzerine düşmüştür.” şeklinde ifade edilen sürgülü demir kapı neden projeye uygun imal edilmemiştir? Kapının projeye uygun imal edilmediğinden Okul İdarecileri’nin önceden haberi var mıdır, bu konu biliniyorsa neden bu facia yaşanmadan önce müdahale edilmemiştir? 

3-Bilirkişi raporunda da kapıyı ray üzerinde tutan sadece geçiş noktasındaki ana mesnedi ve onun istikamet rölesi haricinde herhangi bir metal eleman tarafından tutulmadığının kolaylıkla görülebileceği, bunu anlamak için mühendis veya mekanikçi olmak gerekmediği ve kazanın temel sebebinin bu olduğu ifadesi yer almaktadır. Hal böyleyken ilkokul öğrencilerinin oyun oynadığı bahçenin kapısı ile ilgili böyle sakıncalı bir durumun bu zamana kadar dikkate alınmamasının gerekçeleri nelerdir?

 

17 Oca 2019 - 14:33 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.