Darbenin içinde kalan Kocaeli’deki o erlere ne oldu?

Vatani görevini yapmak için askere giden er ve erbaşlarlar 15 Temmuz gecesi darbeci komutanları tarafından emir komuta zinciri adı altında darbeye iştirak ettirilmişlerdi. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı zorla darbeye zorlanan er ve erbaşlar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi

15 Temmuzdarbe gecesi er ve erbaşlar bilindiği üzere darbeci askerler tarafından zorla emir komuta zinciri adı altında darbeye iştirak etmeleri sağlanmıştı. Özellikle Ankara ve İstanbul illerinde çok sayıda er ve erbaş darbeci askerler tarafından kışlalardan araçlarla dışarıya çıkartılarak darbeye katılmaları sağlanmıştı. Hiçbir şeyden habersiz er ve erbaşlar darbeyi püskürten vatandaşların arasında kalmıştı. Er ve erbaşlar darbeyi püskürten vatandaşlara teslim olmuştu. Vatandaşlara teslim olan er ve erbaşlar o gece darbeci komutanlarına beddualar okumuş, tatbikat var denilerek kışlalarından dışarıya çıkartıldıklarını söylemişlerdi. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Donanma ve Cengiz Topel iddianamesinde adı geçen 24 er ve erbaş hakkında takipsizlik kararı verildi.

Cumhuriyet savcılığı; Şüphelilerden Ferhat İ., Tekin A., Ayhan K., Abdulkadir A., Recep B., Ömer K., Şaban B., Ramazan H., Tuncay B.,  Şevket K., Haydar Ö. ve Nurullah BAKAR' ın olay günü er olarak askerlik görevlerini yaptıkları sırada Hayrettin İMREN isimli şüphelinin talimatı ile üs komutanlığının kapılarında ve içerisinde görev aldıkları ancak herhangi bir kimseye yönelik doğrudan suç oluşturan bir eylemlerinin olmadığı, haklarında yapılan inceleme sonucu FETÖ/PDY terör örgütü ile herhangi bir irtibatlarına rastlanılamadığı, şüphelilerin darbe girişimi kastı ile hareket ettiklerine dair herhangi bir kanıt olmadığı gibi bağlı bulundukları üst komutanları tarafından  verilen ve birlik dışına sirayet etmeyen davranışlarda bulundukları,  şüphelilerin suç kastı ile hareket etmedikleri antlaşılmıştır. 

Aynı zamanda şüphelilerden Ömer Ş., Yasin K., Eray T., Şükrü D., Kadir S., Yunus S. ve Bilal D.’nin olay tarihinde er olarak askerlik görevlerini yerine getirdikleri sırada usulsüz olarak gözaltına alınıp İstanbul Maltepe'ye nakledilen komutanların bulundukları araçta görevlendirildikleri ancak şüphelilerin yapılan inceleme sonucu FETÖ/PDY terör örgütü ile herhangi bir irtibatlarına rastlanılamadığı, şüphelilerin darbe girişimi kastı ile hareket ettiklerine dair herhangi bir kanıt olmadığı, şüphelilerin suç kastı ile hareket etmedikleri ortaya çıkmıştır. 

Yine şüphelilerden Ali E. (uzman onbaşı) ve olay tarihinde er olarak askerlik görevlerini yapan Mehmet S. Ş., Kasım O., Mustafa Ö. ve Muhammet C.'n in görev yaptıkları TCSG 19 botunda görev yaptıkları sırada bot komutanı ve baş çarkçının talimatları doğrultusunda İstanbul'dan Kocaeli (Gölcük)'e söz konusu botla birlikte geldikleri ancak herhangi bir suç teşkil eden davranışta bulunmadıkları gibi haklarında yapılan inceleme sonucu FETÖ/PDY terör örgütü ile herhangi bir irtibatlarına rastlanılamadığı, darbe girişiminde bulunmak kastı ile hareket ettiklerine dair herhangi bir kanıt olmadığı ve haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

17 Ara 2017 - 19:36 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.