Daha okullar açılmadı ama maliyeti can sıkıyor!

Eğitim-Sen'in araştırmasına göre ilkokula başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri yüzde yüzde 26,99, ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri yüzde 23,21, liseye başlayan öğrencinin başlangıç gideri yüzde 17,97 arttı. Tüm eğitim kademelerindeki ortalama artış yüzde 21,31 oldu.

Daha okullar açılmadı ama maliyeti can sıkıyor!
Haber albümü için resme tıklayın

Eğitim İş Sendikası yüz yüze eğitim yapılması halinde eğitim düzeyine göre okula başlama maliyetlerini araştırdı. Sendikanın açıklamasında “Araştırmamızın amacı, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetlerini objektif olarak ortaya çıkarmaktır. Araştırmamız sosyo-ekonomik düzeyi farklı üç bölgede yapılmıştır. Eğitim-İş olarak piyasadaki 137 ürünün gerçek fiyatları üzerinden yaptığımız araştırma, okula başlayan bir öğrencinin veliye getirdiği yükü tüm detayları ile ortaya çıkarmıştır” denildi.

Araştırmanın sonuçları şöyle:

2020-2021 eğitim öğretim yılında; Okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin okula başlangıç gideri 1402,77 TL olarak tespit edilmiştir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde 17,09 olarak gerçekleşmiştir.

İlkokul 1 inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 2302,41 TL’dir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde 26,99,

Ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri 2453,17 TL olarak tespit edilmiştir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde 23,21,

Liseye başlayan öğrencinin ise 2529,38 TL olarak tespit edilmiştir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde 17,97.

Tüm eğitim kademelerindeki ortalama artış ise %21,31 olarak gerçekleşmiştir.

Tüm bu verilere dayalı olarak; geçtiğimiz yıla göre, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının üzerinde bir artış gerçekleşmiş olduğu görülmektedir.

Yaptığımız bu araştırma da, belirtilen rakamlar içerisinde, okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların düzenlenmesi için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmamaktadır. Yasa dışı yollardan bağış adında alınan bu ücretleri de eklediğimizde, özellikle alt ve orta gelir düzeyindeki ailelere, okul giderleri ciddi bir yük olacaktır.

Sendikamız tarafından 2016 yılından buyana yapılan araştırmalara göre son dört yıl içerisinde okul öncesi düzeyde %66,31, ilkokul düzeyinde %75,19, ortaokul düzeyinde %64,63, lise düzeyinde %56,69 oranında ortalama da ise %65,70 oranında artış gerçekleşmiştir. (HABER MERKEZİ)

31 Ağu 2020 - 14:49 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.