Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Askeri harekat başladı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'ye yönelik askeri harekatın başladığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TSK'nın Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını belirterek, "Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Barış Pınarı Harekatı ile ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Barış Pınarı Harekatı ile oluşturulacak güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlanacağını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."

Harekât emrinin gelmesiyle beraber Diyarbakır'dan üst üste F-16'lar havalandı. Resulayn ve Tel Abyad'daki terör hedefleri ateş altına alındı. İmha edilen mühimmat depolarından dumanlar yükseldiği görüldü. Türk savaş uçaklarının hava operasyonuna topçu ateşiyle de destek veriliyor.

Bugün Azez'den Akçakale'ye gelen 14 bin ÖSO'cunun da hava harekâtının ardından sınırı geçmesi bekleniyor.

ERDOĞAN BÖYLE DUYURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harekâtı duyurma anları sosyal medyadan paylaşıldı. Erdoğan'ın arkasında büyük Atatürk resmi olduğu görüldü.

ERDOĞAN'DAN LİDERLERE BİLGİLENDİRME TELEFONU

Harekâtla ilgili Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ve Meral Akşener'i arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlere süreç hakkında bilgi verdi.

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin büyükelçileri de Dışişleri'ne çağrılarak brifing aldı.

BM ve NATO'ya da harekâtla ilgili bilgi verildiği öğrenildi.

SDG'DEN KOALİSYON'A YARDIM ÇAĞRISI

PKK'nın çatı örgütlerinden Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türk Ordusu'nun harekâtıyla birlikte Koalisyon'a yardım çağrısında bulundu. Reuters’ın geçtiği açıklamaya göre, Suriye Demokratik Güçleri yetkilileri Koalisyon'dan Türk uçaklarına 'uçuş yasağı getirilmesini' talep etti. Açıklamada, "Suriye Demokratik Güçleri’nin ABD’yle Türkiye arasında varılan güvenlik mekanizması anlaşmasına iyi niyetle uyduğu, bu durumun bölge halkını savunmasız bıraktığı" ifadeleri kullanıldı.

AB'DEN SKANDAL AÇIKLAMA

Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla birlikte Avrupa Birliği'nden (AB) de ilk açıklama geldi. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ankara'ya itidalli davranma ve Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı'nı durdurma çağrısı yaptı.

Juncker "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak Türkiye ve diğer aktörlere itidal çağrısında bulunuyoruz. Plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin" dedi.

DOLAR 5.85'İ AŞTI

Dün ABD Başkanı Trump'ın tehditleriyle 5.8467'ye kadar yükselen Dolar/TL, Trump'ın daha sonra verdiği ılımlı mesajlarla akşam saatlerinde düşüşe geçerek 5.78'e kadar çekilmişti. Ancak kur burada kalıcı olamadı.

Bu sabah dolar/TL en düşük 5.8165, en yüksek 5.8440'ı gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını duyurdu.

BloombergHT'nin aktardığına göre kur, harekatın başlamasının ardından 5.85'in üzerine çıktı. BIST 100 Endeksi'nde satışlar yüzde 1'i aştı.

09 Eki 2019 - 16:20 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.