Bugün yine bir araya gelecekler… Tüpraş’ta gözler o görüşmede!

Tüpraş ile Petrol-İş Sendikası arasındaki toplusözleşme krizi nedeniyle rafinerilerde perşembe günü başlayan işyerini terk etmeme eylemi sona erdi. Tarafların bugün yine bir araya geleceği öğrenildi.

Tüpraş ile Petrol-İş Sendikası arasındaki toplusözleşme krizi nedeniyle Kocaeli, İzmir Aliağa, Batman ve Kırıkkale’deki rafinerilerde perşembe günü başlayan işyerini terk etmeme eylemi sona erdi. Tarafların bugün yine bir araya geleceği, toplantıdan çıkacak sonuca göre de işçilerin yeni bir yol haritası belirleyeceği öğrenildi.

İşveren toplu iş sözleşmesinin kapsam süresini üç yıla çıkarmak isterken aynı zamanda vardiya sisteminde ve ücretli mazeret izni hükümlerinde değişiklikler yapmayı teklif ediyor. Sendika ise iki yıllık toplusözleşme ve işçi ücretlerinde yüzde 50 oranında zam talep ediyor.

Petrol-İş Sendikası’nın Kocaeli, İzmir Aliağa, Batman ve Kırıkkale şubelerinin örgütlü olduğu ve 4 bin 300 işçinin çalıştığı Tüpraş’ta toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmıştı. Geçen pazartesi günü yapılan ikinci arabulucu görüşmesinden de sonuç alınamadı. Görüşme sonrası uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Sektörde grev ve lokavtın yasak olması nedeniyle toplusözleşme Yüksek Hakem Kurulu’nca bağıtlanacak. Kurulun kararları kesin ve toplusözleşme hükmünde. Tarafların ise itiraz hakkı bulunmayacak. Yüksek Hakem Kurulu’nca bağıtlanacak sözleşmenin işçi lehine olup olmayacağı bilinmiyor. İşçiler bu nedenle perşembe gününden itibaren dört rafineride işyerine kapanarak işvereni toplusözleşmeyi masada bitirmeye davet etmişti.

Son gelişmelerle ilgili konuşan Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, çok uzun yıllardır böyle bir süreç yaşamadıklarını belirterek, konunun bu boyutlara gelmesinden kendilerinin de rahatsız olduğunu söyledi. Akduman, “Biz çok uzun yıllardır kazanmış olduğumuz haklarımızın devam etmesini istiyoruz. Türkiye’nin en büyük ve dünyanın sayılı kuruluşunda yıllardır hizmet veriyoruz. Üstelik yaptığımız iş riskli ve tehlikeli. Biz, kazandığımız haklarımız elimizden gitmesin diye mücadele ederken, işin bu noktalara gelmesi bizi de derinden üzmüştür. Fabrikaya kapanmak bizim de hoşumuza giden bir durum değil. Grev yasağındayız. Greve çıkamıyoruz. Ama bu teslim olacağımız anlamına gelmiyor. Umudum bu sıkıntıların masada çözülmesi, buna biz de gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

20 May 2019 - 08:49 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.