Borcu olana tedavi yok!

Herhangi bir düzenleme yapılmaması halinde GSS prim borcunu ödeyemeyen yurttaşların bugünden itibaren sağlık hizmetinden yararlanamayacağı vurgulandı.

Prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yükümlüsü yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık itibarıyla doldu. Sosyal güvencesi olmayan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Ortalama 5 milyon kişi sağlık hizmeti alamayacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, yoksulluk ve işsizlik nedeniyle milyonlarca yurttaşın GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12-18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine karşın GSS prim borçlarını ödeyemediğini söyledi. Kılıç, özetle şunları kaydetti:

GSS’DEN VAZGEÇİLMELİ

- Vatandaşların GSS kapsamında sağlık hizmeti alabilmesi için GSS primini yatırması zorunludur. Sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması şarttır.

-Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’den gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin 3’te birinden fazla olan vatandaşlar aylık 76.75 TL olan GSS primlerini kendileri ödemektedirler.

-Aylık geliri asgari ücretin 3’te birinden az olan vatandaşların ise GSS primi devlet tarafından ödenmektedir. Primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortalılar ile onların bakmakla yükümlü oldukları kişiler yıl sonuna kadar herhangi bir düzenleme yapılmaz ise 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren sağlık kurumlarında sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaklardır.

- Primini ödeyemeyen Bağ-Kur ve GSS’lilerin sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayan tüm yurttaşlara geçici ertelemeler değil, kalıcı çözüm üretmek gerekiyor.

- Ülkenin bütün vatandaşları için sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı; sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi, ilave ücret, katılım payı ödemek gibi bütün uygulamalar kaldırılmalıdır. Prim esasına dayalı sağlık sigortacılığının Türkiye’nin gerçekleri ile uyuşmadığı açıktır. GSS uygulamasından vazgeçilmeli, sağlık harcamaları genel bütçe kaynaklarından karşılanmalıdır.

#

02 Oca 2020 - 09:07 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.

06

Leyla - Ayşenur ve M. Emin gerçek isimlerinizle yazmadığını kesin, durup dururken iktidarın alçak bir politikasını durup dururken başka savunan bir vatandaş var mı aktrolleri. SAĞLIK BEDAVADIR DÜNYADA HER DEVLET BEDAVA SAĞLIK, EĞİTİM VS. SUNMAK DURUMUNDADIR VATANDAŞLARINA ANCAK BU MİLLET DÜŞMANI İKTİDAR VE SİZ SAVUNURSUNUZ İHANETİ.

Beğen(1)

Beğenme(1)

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 09:07
05

Kukuma kuşu - Sömurun bakalım bu devran sizede kalmaz millevekilleinin ailelrine tedavi hizmetleri ücretsiz millette parayla tedavi Allah var gam yok boğazınizdq kalir

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 09:07
04

M.emin - 1998 de baypas ameliyatı oldum çiftçi bakurluydum çiftçi baģkurlulara karne verilmediģi için ameliyat parasını cebimden ódedim ecevit başbakandı laikler bilin istedim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 09:07
03

Ayşenur - Ayda 60-70 tl ye hiçbir ülkede sağlık sigortası olamazsınız. Çalışanlar dünya kadar prim yatırıyor. Hala da şikayet. El insaf. 115 tl ye profesör muayenesi sıfır tlye ameliyat nerde var Allah aşkına

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 09:07
02

ÜMİT - Sağlık harcamasını yatıramamış olabilir.

Devlet maliyete değil mağduriyete bakar.

60-70 tl den bahsediyorsun.

Yoksa ne olacak

Adam 50 yaşında EYT li emekliliğe 4 senesi var issiz

Sağlık yok cunki işi yok

Eeee bu duruma ne diyeceksin.

Avrupa öyle değil,

Birde SURIYE LI VATANDASA BAK BIZE BAKMA BEN EN AZINDAN PRIM ODEDIM.

NASIL OLACAK

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 09:07
01

Aysun p - Bağ-Kur’lu aylık 800 TL olmuş vergi muhasebe kira ödememelerden gözümüzü acamıyoz küçük esnaf olarak Bağ-Kur’lu hizmet alamıycak zaten hizmet hariçi herşeyi alıyoruz sayanizde

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 09:07