Başhekim Cantürk: “Sağlık çalışanları sizin düşmanınız değil”

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ve şiddet olaylarına karşı alınması gereken önlemleri aktardı.

Türkiye'de son yıllarda sıkça gündeme gelen sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları gün geçtikçe artıyor. Şiddete karşı sağlık personellerinin başlattığı kampanyalarla farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor ancak yaşanan olaylar şiddetin yarattığı sorunlardan ders alınmadığını gösteriyor. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ve şiddet olaylarına karşı alınması gereken önlemleri aktardı.

"STRES, ŞİDDETİ DOĞURUYOR" 

Son yıllarda sadece Türkiye'de değil tüm dünyada da şiddete eğilimin arttığının altını çizen Prof. Dr. Cantürk, "Sağlık alanında uygulanan şiddet, küresel bir sorun ile karşımıza çıkıyor. Aile hekimliğine başvuran hastalar çok ciddi boyutlarda rahatsızlıklar yaşamadıkları için daha stressiz oluyorlar ancak devlet hastanelerinde durum böyle değil. Hasta yakınları bu noktada daha stresli oldukları için gerilim yaşıyorlar. Bu gerilim de şiddeti doğuruyor." dedi. Sağlık sektöründe bir şiddet olayı yaşandığı zaman kamu davasının olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Cantürk, "Şiddet gören sağlık çalışanları genellikle saldırıları bildirmekte geç kalıyor. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü bu anlamda gerekli çalışmaları yapıyor." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE SAĞLIK ÇALIŞMALARI BATI STANDARTLARINDA" 

"Sağlık çalışanları bir bütünün parçası olarak değerlendirilmelidir" diyen Prof. Dr. Zafer Cantürk, Türkiye'deki sağlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Cantürk, "Bizim işimiz tek başına bir hekimin yürütebileceği bir iş değil. Türkiye'de sağlık sektörü, Batı standartlarının çok daha üzerinde. Ancak şiddet olayları başarımızı gölgeliyor. Biz insanları iyileştirmek ve sağlık sektörünü ileriye götürmek için buradayız. Bizler bunun için yemin ediyoruz. Hastaların bu noktada iyi sağlık hizmeti aldıklarını ve karşıdaki kişilerin kendileri için çalıştıklarını bilmeleri gerekiyor." Hekimlerin, hastaların ve hasta yakınlarının içinde bulunduğu duruma saygı gösterdiğine dikkat çeken Cantürk, "Hastalar da, sağlık çalışanlarına saygı göstermelidir. Hiçbir hekim ve hemşire kasti olarak kimseye bir zarar vermek istemez." dedi.

"DOKTOR SİZİN DÜŞMANINIZ DEĞİL" 

Vatandaşı bilinçlendirmek için KOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin içerisinde çeşitli çalışmalar yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Cantürk, şöyle konuştu: “Hastanenin çeşitli yerlerinde görsellerimiz bulunuyor. O görsellerin içerisinde 'Sağlıkta Şiddete Son', 'Doktor Sizin Düşmanınız Değil' gibi ifadelere yer veriliyor. Biz insanları yaşatmak için buradayız ama yaşatmanın da bir yere kadar olduğunu ve bizim de gücümüzün bir yere kadar olduğunu insanların bilmesi gerekiyor. Onlara da bunları anlatmak için bu eğitimi vermemiz gerekiyor. Hastanemizdeki televizyon kanallarımızdan birini kamu spotlarına ayırmış durumdayız.”

13 Eki 2018 - 13:27 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.