AFAD Başkanından korkutan açıklama; “Kocaeli’de 1600 hasarlı bina var”

KOTO Meclis toplantısında bir konuşma yapan AFAD Başkanı Salim Tekeoğlu, Kocaeli’de 1999 yılında kalan 1600 hasarlı binanın bulunduğunu belirtti.

AFAD Başkanından korkutan açıklama; “Kocaeli’de 1600 hasarlı bina var”
AFAD Başkanından korkutan açıklama; “Kocaeli’de 1600 hasarlı bina var”
Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Meclis toplantısına AFAD Başkanı Salim Tekeoğlu da katıldı. Meclis Toplantısı’nda sunum yapan Tekoğlu bölgemizin içerisinde bulunduğu deprem riskleriyle ilgili sunum yaptı.. Sunumda afete hazırlığın nasıl olmasıyla ilgili bilgi vererek başlayan kuruluşuyla başlayan Tekoğlu; “1999’dan kalan 1600 hasarlı bina söz konusu Kocaeli’de. İnşaat komitelerinden arkadaşlarımız olduğu için bilgilendirmek isterim. Güçlendirme olarak valilik tarafından güncel tabloların belediyeler tarafından tahliye edilmesi, yıkım veya güçlendirilmesi için görüşüyoruz. Belediyeler güçlendirilme kararını vermelidir. Çünkü bu işin sorumluları belediyelerdir. Biz valilikten talepte bulunduk bu hasarlı binalar için.” dedikten sonra güçlendirilme yapılan bina örneklerini gösterdi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZİN ÇOK KATKISI VAR” 

Sunumunun devamında AFAD Başkanı Salim Tekeoğlu, “Ülkemizde 11 ilde müdürlüğümüz var. İlimizde de Kartepe’de cep depolarımız var. Lojistik olarak gelecek yardımlar. Vatandaşlara en yakın olan 96 noktaya kadar dağıtımı yapılmış durumda. Afet öncesi, sırası ve sonrasında çalışan bir kuruluşuz. Afet sırasında ekiplerimizin yüzde yüzünü afet noktasına sevk ediyoruz. Afet öncesi sırası ve sorası çalışmalarından bahsedersek tamamen iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı yayınladık. Bulunduğunuz bölgenin depreme olan gücünü, riskini öğrenebiliyorsunuz. Deprem büyüklüğüyle ilgili çalışmalarda ise gözlem istasyonlarımız çok önemli. Bu istasyonlar konusunda Büyükşehir Belediyemizin çok katkısı var” dedi.

“BU SİREN SİSTEMİYLE AFETLERE DAHA ÖNCEDEN HAZIR OLABİLECEĞİZ”

Yeni yapılan siren sitemi ile ilgili konuşan Tekeoğlu, “İletişim altyapısında ise AYDES diye bir sistemimiz var. Afet sırasında ve sonrasında AYDES sistemimiz sayesinde iletişimde kalmayı sağlıyoruz. Merkezi Ezan Sistemi’ni Türkiye’de ilk defa Kocaeli’de siren sistemi olarak sağladık. Bu sayede eski sistemlerin, bozulma riski olan sistemleri göz ardı bırakarak merkezi ezan sistemine sağladığınız bu siren sistemiyle afetlere daha önceden hazır olabileceğiz. Afetlere hazırlık olarak da kurumlarla, STK’larla birlikte her ay bir tema işliyoruz. Bu şubat ayında da gönüllülüğü işliyoruz. Afet öncesi hazırlıklı olmamız için yaptığımız bu çalışmalara çok değer veriyoru ve afet öncesi hazır olma kültürünü sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda neler yapıyoruz? Toplu taşıma araçlarında, teknoloji mağazalarında, billboardlarda pankartlarımızı koyuyoruz. Bu pankartları döndürmeyi çalışıyoruz.” diye konuştu.

“ÇOK ZAMANIMIZ KALMADI”

Deprem risklerinde bahseden Tekeoğlu, “Kocaeli Risk Potansiyeli’ne baktığımızda son 60 yılda hasar ve kayıpların 3’te 2’si depremden kaynaklı. Deprem riskinde bulunan Kocaeli’de deprem çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kocaeli depreminden sonra 20 yıl geçti. Çok zamanımız kalmadı İstanbul depremi yaklaşıyor ve bundan etkilenecek ilk şehirlerin başında gelen il Kocaeli. Su baskını ve heyelanlarda 3. bölgede yer alıyoruz.” dedi.

1411 KİŞİ AFAD GÖNÜLLÜSÜ VAR 

Sunumuna devam eden Tekeoğlu; “1999 depreminde vefat edenlerin yüzde 3’ü dolap kapaklarının, dolapların monte edilmemesi, buzdolaplarının sabitlendirilmemesinden kaynaklanmıştır. Bunlar çok önemlidir. Aile Afet Planı yapılmalıdır. Tatbikatlar yapılmalıdır. Afet ve acil durum çantası mutlaka bulunmalıdır. Toplanma alanlarının bulunması ve belirlenmesi gerekiyor ama binadan çıkış planımız varda toplanma alanları belirlenmeli. Binadan çıkamazsak toplanma alanlarının bir anlamı yok. Devletler diyor ki biz 3 gün gelemeyebiliriz. Herkes kendisine ve çevresindekilere nasıl müdahale edeceğini bilmesi ve deprem sırasında ve sonrasında nasıl müdahale yapacağını bilmesi lazım ama . 1411 kişi AFAD gönüllüsü var. Gönüllülük şudur bize afet sahasında yardım edebilecek, bizimle çalışabilecek insanlar. Nasıl yapabilirsiniz? AFAD’ın sitesine girerek başvurabilirsiniz ve sitede eğitimler bulunuyor. Bu teorik eğitimleri almak zorunludur sonrasında ise daha profesyonel olmak istiyorsa çünkü afet sonrasında kurtarma çalışmalarında da depremzedelere müdahale edeceğim derken öldürülebiliyor. Bu yüzden profesyonel eğitim de veriyoruz bu profesyonel eğitimler isteğe bağlıdır. Gönüllülük anlamında eğitimlerinin alınması gerekiyor. Bizim dikkat çekmek istediğimiz şey müdahale yerine afet riskini azaltmalıyız. Avizenin monte edilmesi, depremde risk teşkil edecek eşyaların belirlenip monte edilmesi gibi şeyler çok önemli. Bu noktalarda birlikte hazır olmalıyız. Herkes birbirini düşünmeli. Yanlış park etmiş bir araç yüzünden itfaiye yangına müdahale edilemeyebilir. Riskleri azaltıcı topyekun çalışmayı bilmeliyiz.” diye belirtti.

#

26 Şub 2020 - 11:26 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.