1 yıl önce açılması gerekiyordu… Önümüzdeki Ramazan’da belki açılacak!

Yıllardır restorasyon çalışmasının devam ettiği Yeni Cuma Camii’nin önümüzdeki Ramazan ayında açılabileceği belirtildi.

1 yıl önce açılması gerekiyordu… Önümüzdeki Ramazan’da belki açılacak!
1 yıl önce açılması gerekiyordu… Önümüzdeki Ramazan’da belki açılacak!
Haber albümü için resme tıklayın

Mimar Sinan’ın 440 yıl önce yaptığı halk arasında Yeni Cuma Cami olarak bilinen Pertev Paşa Cami restorasyon çalışmaları bitmek bilmiyor. Yeni Cuma Camii’nde süren çalışmaların geçtiğimiz yıl bitmesi gerekiyordu. Camide hala çalışmalar ise devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan hafriyat çalışmaları esnasında bulunan tarihi kalıntılar sonucu da çalışma bir süre durmuştu. Yapılan çalışmalar esnasında bulunan tarihi eserlerin Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Fakat kesin bir ifade ancak anıtlar kurulunun yaptıracağı incelemeler ve jeolojik testler sonucu belirlenecek. Çalışmalar şimdi kaldığı yerden yeniden devam ediyor. Normal şartlar altında camii ön bahçesi içerisinde lavaboların yapılması planlanırken hafriyat çalışmaları esnasında bulunan tarihi kalıntılar sonrası projenin bu kısmından vazgeçildi.

ASLINA UYGUN RESTORE

İç duvar ve dış duvar imalatlarının tamamlandığı camide kurşun imalatları da minare etrafı dışında tamamlanmış durumda. Camii içerisinde yer alan tarihi şadırvanda daha önceki dönemlerde yapılan çalışmalar sonucu kaplanan betonlar tamamen sökülerek aslına uygun olarak restore edildi. Caminin iç duvarları daha önceki yapılan çalışmalar esnasında kaplanan sıva çıkartılıyor. Bununla beraber avlu içerisinde namaz kılınacak yerlerde doğal taşlarla genişletilecek.

ÖNÜMÜZDEKİ RAMAZAN AYINDA

Yeni Cuma Camii’nde inceleme yapan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlya Şeker yaptığı açıklamada, “Camii içerisinde ve dışında yer alan tüm kapıların aslına uygun olarak restore edildiğine şahit olduk. Her kapıda yaklaşık bin parça halinde kündekari yöntemiyle yüzlerce parçanın hiçbir bağ olmadan birbirine geçmeli olarak oluşturulan orjinaline uygun motifler inşaat alanında bulunan atölyede büyük bir özenle restore ediliyor. Kapı çalışmaları yaklaşık yedi aydır devam etmekte. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre yaklaşık iki ay sonra tüm kapıların restorasyon işlemleri tamamlanmış olacak.   Ayrıca camii şadırvanı içerisinde yer alan bir bölümde bayanların rahatça abdest alabilecekleri bir alanın oluşturulması için şantiye alanı ziyaretimiz esnasında Anıtlar Kurulu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerini bizzat aradım ve durumu kendilerine aktardım. En kısa zamanda da bu konu ile ilgili işlem yapacaklarının sözünü kendilerinden aldık.Camiimiz nasipse önümüzdeki Ramazan'a yetiştirilip vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak” dedi.

16 Eyl 2020 - 16:50 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.