Er meydanının dev ismi; Aydın Demir…

Dünya tarihi üzerinde aralıksız, bu kadar uzun süren galiba tek spor organizasyonu Kırkpınar. Bu sene 658. kez 2 binin üzerinde pehlivan Kırkpınar’da er meydanına çıkacak.

Yağlı güreş denilince Kocaeli ama özellikle Karamürsel’e hep ayrı bir paragraf açılır.

Ahmet Taşçı gibi bir efsaneyi çıkardı Karamürsel. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemerin en son daimi sahibi oldu Taşçı. 3 kez art arda başpehlivanlığa ulaşan tek güreşçi. Aktif güreş hayatına son veren Taşçı şimdi yeni pehlivanlar çıkarmak için çalışmaları sürdürüyor.

Yağlı güreş denilince biz hep Ahmet Taşçıyı tanıyoruz ama bir isim daha onu acaba kaç kişi tanıyor?

O pehlivanın adı Aydın Demir…

İkinci el bir kıspetle güreşe başlayıp, 70’li yıllarda er meydanlarına damgasını vurdu. 1971 yılında, Kıkpınar güreşlerinde yarı finaldeki tüm pehlivanların çekilmesi üzerine kendisine önerilen başpehlivanlığı, bunun doğru olmayacağını belirterek geri çevirecek kadarda onurlu bir isimdi Aydın Demir.  

Aydın 13-14 yaşlarındayken Karamürsel’in ünlü terzilerinden Osman Genç’in yanına çırak olarak girer, burada yaklaşık 4 yıl çalışır. Ünlü sanatçı Ahmet Özhan Karamürsel’de oturdukları yıllarda Aydın Demir’in çok samimi arkadaşlardı. Hatta birlikte keçilerini çayırlarda otlatıp çobanlık bile yaparlar.

O yıllarda Milli güreşçi İsmet Gencer’in Karamürsel Lisesi’nde görevliydi. Aydın Demir ise balıkçılık yaparak hayatını sürdürüyordu.  Arkadaşları Demir’i zorla İsmet hocanın antrenmanlarına getirirler. İsmet Hoca daha ilk günü keşfeder. Beraber yapılan çalışma sonrası Aydın Demir çayırlara ayak basar. Demir Yalova Fevziye Güreşleri’ne çıkmak için İstanbul’dan aldığı ikinci el bir kispetle yağlı güreşe başlar.

1970 yılında yapılan 609. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin finalinde Aydın Demir, devrin en büyük isimlerinden İzmirli ‘Kara’ Ali Çelik’le karşılaştı. İki pehlivan pazar gün batımına kadar mücadele etmelerine rağmen yenişemediler. Böylece final pazartesi gününe kaldı.

Pazartesi günü saat 09.00’da iki finalist yeniden çayıra çıktı. Karşılıklı oyunlara rağmen yine kazanan olmadı. Tam 4 saat süren mücadelenin ardından son bir uzatma verildi. O gün saat 14.00’e kadar davul zurnalar çalacaktı. O süre içinde pes etme ya da yenişme olmazsa başpehlivan ilan edilmeyecekti. Kura çekimine de izin yoktu. Kara Ali ve Aydın Demir ise karşılaşmaya sınır konulmasını istemiyorlardı.

Akşama kadar güreşe devam etmek niyetineydiler. Bu istek kabul edilmeyince iki finalist çayırı terk etti. Tüm ikna çabalarına rağmen geri dönmediler. Böyle olunca hakem heyeti 1970 yılı Kırkpınar başpehlivanını belirleyemedi, ikincilik de olmadı. Kürsüye çıkan tek isim, Aydın Demir’in bir alt turda yendiği ve bu nedenle üçüncü ilan edilen Akif Dağdeviren’di.

Bir sonraki yıl 610. Kırkpınar Başpehlivanlık güreşleri; İkinci turda Aydın Demir, Ordulu Davut’la 2,5 saat güreşti. Yenişme olmayınca kuraya gidilmişti. Kurada kaybeden Aydın Demir’di. Bir sonraki turda ise Babaeskili Nazmi Uzun, Ordulu Davut’la eşleşti. Çeyrek final karşılaşmasıydı bu. Taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamayınca yine kuraya başvuruldu. Kurayla elenen Nazmi Uzun Sarayiçi’nde herkesi şaşırtan bir harekette bulundu. Kulenin önüne gelip çayıra çöktü ve ağlamaya başladı.

Bu manzarayı gören Kırkpınar Ağası Babaeskili Doğan Görkey ve yanındaki Trakyalı işadamları ayaklandılar. Nazmi pehlivanın ağlaması onları etkilemiş olmalı ki “Kurayla başpehlivan mı elenirmiş? Hele Trakyalı pehlivan" dediler. Ağa Doğan Görkey, derhal kuleye çıkarak hakemlerle görüştü ve Nazmi Uzun'un yenilgisini iptal ettirdi. Nazmi Uzun böylece yeniden müsabakalara döndü.

Bu durumu haber alan Karamürselli Aydın Demir, hışımla er meydanına daldı ve yarı final güreşlerini durdurdu. Kara Ali Çelik, Sabri Acar, Davut Yılmaz ve Nazmi Uzun güreşleri bırakmak zorunda kaldılar. Kulenin haksız kararını protesto eden ve müsabakaları tek başına durduran Aydın Demir pehlivanı Sarayiçi’nde kimseler tutamıyordu.

Demir’in bu haklı baskısı üzerine Kara Ali, Sabri Acar, Nazmi Uzun ve Ordulu Davut müsabakalardan çekildiklerini açıkladılar. Hakemlere ve ağa Doğan Görkey’e rağmen başpehlivanlık güreşleri yapılamadı. Pehlivanlar çayıra dönmedi. Kule, 5.sırada görünen Aydın Demir’e 1971 yılı Kırkpınar Başpehlivanlığını teklif etti. Başpehlivan Aydın Demir bu teklifi tereddütsüz reddetti. Başpehlivan arayışına çıkan Kule, bu defa baş boyunda 6.olan Denizlili Hasan Şahin’i başpehlivan ilan etti.

200 liralık yolluğunu almak üzere Edirne Belediyesi'nde kuyrukta bekleyen Hasan Şahin’in bundan haberi yoktu. Onu belediyeden apar topar almaları sırasında durumu öğrendi. Çok şaşırmıştı. Ona altın kemer Sarayiçi'nde takıldı,15 bin lira da başpehlivanlık ödülü kendisine verildi.

Aydın Demir’in hayatı, Erdoğan Özdemir tarafından kitap haline getirildi. “Altın Kemerli Dev Adam Karamürselli Başpehlivan Aydın Demir” isimli kitapta bu anekdotları daha nicesini bulabilirsiniz.

Aydın Demir şimdi ise Karamürsel’de sakin yaşamını sürdürüyor.

Bende kendisine uzun ömürler diliyor, Pehlivanlık geleceği katkıları için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Davutoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.



Kocaeli Markaları

Kocaeli Koz, Kocaeli ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (262) 332 00 52
Reklam bilgi

Anket İzmit Belediye Başkanlığı için hangi aday oy verirsiniz?
Tüm anketler