Zeytinoğlu'Cari açıkta düşüş trende dönüşmeli'

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mart ayı cari açık rakamını değerlendirerek: “Hedefimiz ihracat artışıyla cari açığı düşürmek olmalı” dedi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu cari açıkta istikrarlı bir düşüş sağlamak için döviz kazandırıcı işlemlere ağırlık vermek gerektiğini, özellikle ihracat gelirlerindeki artışın süreklilik kazanması gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan mart ayı cari işlemler dengesini değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu, yıllık cari açıkta gerileme görüldüğünü belirterek “Mart ayında 3 milyar 57 milyon dolar cari açık verdik. Yıllık cari açığımız ise Mart ayı itibariyle 33 milyar dolara, Ocak-Mart dönemi cari açık ise 8,3  milyar dolara geriledi. Cari açığımız yüksek olmasına rağmen 33 milyar dolarlık seviyeyi olumlu değerlendiriyor, düşüşün bir trende dönüşmesini bekliyoruz. Bu düşüşte mart ayında dış ticaret açığındaki 793 milyon dolarlık gerileme temel etken oldu. Eğer turizm gelirleri daha yüksek gerçekleşseydi, düşüş daha da hızlanabilirdi. Nisan ayında da dış ticaret açığının azalması ile cari açığın düşüşünü sürdürmesini bekliyoruz.” dedi.  

Geçen yıldan bu yana turizm gelirlerindeki gerilemenin cari açığın düşüşüne yeteri kadar katkısı olmadığını belirten Zeytinoğlu: “Mart ayında hizmetler sektörünün katkısı 672 milyon dolar ile geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. Oysa 2015 yılı mart ayında bu yılın 1,5 katı ve 2014 yılında ise 1,8 katı fazla katkı vermişti. Umarız önümüzdeki aylarda turizm gelirlerinin katkısı daha fazla olur.” şeklinde konuştu.

Mart ayında döviz rezervlerin azalmış olduğuna dikkat çeken KSO Başkanı, “Rezervlerde azalma varsa sıkıntı var demektir. Bunun geçici bir durum olmasını temenni ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Dış ticaret açığındaki azalışı kalıcı hale getirip cari açığın çok daha düşük seviyelere indirilmesi gerektiğinin altını çizen Zeytinoğlu, “Yerli üretim ve sanayiyi destekleyici reformlarla ithalat bağımlılığımızı azaltmalı, bunun yanında katma değeri yüksek ürünlerle ihracatımızı arttırmalıyız. Yani üretimde ekstra başarı gerekiyor. Cari açıktaki düşüşü ihracat artışlarıyla sürekli kılmalıyız.” dedi.

Zeytinoğlu, yatırım ortamının kalitesinin artırılmasıyla yatırımların çekilebileceğini ve açığın finansmanında doğrudan yatırımların daha verimli kullanılabileceğini vurguladı.

#

11 May 2017 - 14:33 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.