Markete ucuz et üretimi düşürdü

Türkiye'de toplam kırmızı et üretimi 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 12.6 azalarak 295 bin 329 ton oldu. Yurt dışından gelen ithal et yüzünden üretici eskisi kadar hayvan bakmıyor. Üstüne üstlük et fiyatları da ucuzlamadı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2016 kırmızı et üretimiyle ilgili verilerine göre 2017 yılı dördüncü çeyreğinde kırmızı et üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 12.6 azalırken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9.1 arttı. Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 109 bin 80 ton olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre dördüncü çeyrekte sığır eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 10.4 azalırken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.5 arttı.

2017 Dördüncü Çeyreğinde koyun eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 21.3 azalırken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 68.2 arttı.

Kırmızı et sektörünün önemli isimlerinden ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Eski Başkanı Mustafa Demir, konu hakkın sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada kırmızı et üretiminin azalmasında karkas ve kasaplık hayvan ithal edilmesinin önemli rol oynadığı söyledi. Mustafa Demir, son dönemde süt fiyatlarında yaşanan artışın da et üretiminin azalmasına neden olduğunu vurguladı. Demir, “Süt fiyatları arttığı için düve ve inek kesimi de azaldı. Üreticiler hayvanlarını kestirmek yerine süt üretimi için bakıyorlar. Buna bağlı olarak da kesim azalmış olabilir” açıklamasında bulundu.

12 Şub 2018 - 13:24 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.