Bakın rakamlar ne diyor… Kocaeli sizce ucuz bir il mi?

TUİK’in açıkladığı “Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 çalışmasına göre, Kocaeli’de de fiyatlar Türkiye ortalamasının üstünde çıktı.

TÜİK'in Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 çalışması; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk Lirası (TL)’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanılarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey detayında üretilen endeksler ile farklı bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlandı. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre "pahalı" ve 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre "ucuz" oluyor.

TUİK’in verilerine göre, bu endeks değerleri, İstanbul'un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan'ın ise yüzde 6.5 daha ucuz olduğunu gösteriyor.

Kocaeli’de ise tüketim harcamaları ana gruplarında biri hariç, fiyatlar Türkiye ortalamasının üstünde çıktı.

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111,0 ile İstanbul'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94.9 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu. Kocaeli’de ise 105 endeks olduğu belirtildi.

Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110.6 ile İzmir’de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Kocaeli ise bu endekste 110.1 ile oldukça yüksek seviyede çıktı.

Konut ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150.1 ile İstanbul'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 84.5 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu. Son yıllarda Kocaeli’de artan konut fiyatları ile bu endekste yüksek bir rakam bekleniyordu ama Kocaeli’de 104.3 endeksle düşük bir seviyede kaldı.

Ulaştırma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107.1 ile İzmir'de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 93.5 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu. Kocaeli’de ise ulaşım yine Türkiye ortalamanı üstünde, 102.2 seviyesinde oldu.

Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118.3 ile Ankara'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91.7 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye oldu. Kocaeli’ni Türkiye ortalamasının altında çıktı tek harcama gurubu oldu. Kocaeli bu grupta 98.1 seviyesinde oldu.

Dağılım genişliği en az olan ana gruplardan birisi alkollü içecekler ve tütün ana grubudur. Bu ana grupta en yüksek fiyat düzeyi endeksi 100.2 ile Şanlıurfa, Diyarbakır'da gerçekleşti. En düşük fiyat düzeyi endeksi 99.8 ile Aydın, Denizli, Muğla bölgesinde oldu. Kocaeli ise 100 endeksle Türkiye ortalaması seviyesinde yer aldı.

Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108.7 ile İzmir'de gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 89.5 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye oldu. Kocaeli’de fiyatlar yine Türkiye ortalamasının üzerinde 103.9 seviyesinde oldu.

Sağlık ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145.3 ile Ankara'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 73.8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu. Kocaeli’de fiyatı en yüksek olan ana harcama gurumu sağlık oldu. Kocaeli endeksi 112.5 olarak açıklandı.

Eğlence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106.6 ile İstanbul'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 94.9 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu. Kocaeli’de Eğlence ve kültür ana grubu endeksi 103.4 oldu.

Eğitim ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi 141.7 ile İstanbul)’da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 76.9 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu. Bu gurupta da Kocaeli ortalama bir yer de, endeks 103.8.

Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110.1 ile İstanbul'da gerçekleşti. Aynı ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düşük olan bölge 91.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Kocaeli bu urupta biraz daha yüksek seviyede, endeks 107.5 oldu.

Haberleşme ana grubunda değişim gözlenmemesinin nedeni, bu gruptaki telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olmasıdır.

#

19 Mar 2018 - 12:08 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.

01

Dilovası - Evsel Çöp fabrikası için en uygun bölge yer,İZAYDAŞ'ın Dilovasındaki çöp depo alanıdır,Bu alan kayalık,verimsiz bir yapıya sahip ve hazırda bertaraf için bekleyen daha önce depo edilmiş çöpler mevcut.

Bu gibi yerlerde çalışanlar için şu söylenebilir insanlar bu gibi tesislerde yurdışındaki ve ülkemizdeki bazı sektörler gibi uzun vadeli çalıştırılamazlar,bu çalışanlar yıpranma hakkı elde etmektedirler.

Beğen(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Mart 12:08