Asgari ücretlinin yevmiyesi 53 lira!

Asgari ücret AGİ dahil 1603 lira olarak belirlendi. Bekar ve çocuksuz bir işçinin günlük cebine gireceği miktar 53 lira. Sendikalar artıştan memnun değil

Hükümetin açıkladığı ve yarından itibaren geçerli olacak bin 603 liralık (AGİ dahil) asgari ücret kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hükümetin işveren tarafıyla anlaşmaya vararak imzaladığı ücretin, vatandaşlar için geçinilebilir bir rakam olmadığını vurgulayan işçi tarafı temsilcisi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işveren tarafını da “Bizim söylediğimiz rakama ‘ülke şartlarına baktığımız zaman uygun değil’ diyordu işveren. İşte biz de bunu söylüyoruz; ülke şartlarına baktığımız zaman bin 603 lira da bizim için geçerli ve kabul edilebilir bir rakam değil” sözleriyle eleştirdi.

TÜRK-İŞ’TEN MUHALEFET ŞERHİ

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2018 asgari ücret miktarı önceki gün hükümet tarafından açıklandı. Buna göre yeni yılda geçerli olacak asgari ücret bin 603 lira olarak belirlendi. İşçi tarafını temsil eden Türk-İş ilk tepkisini önceki gün yapılan son toplantıda hükümet ve işveren yetkililerine, “Komisyon kararına katılmıyor, muhalefet ediyoruz” diyerek göstermişti. Türk-İş’in muhalefet şerhine karşılık imzalanan asgari ücret miktarı hakkındaki karar dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, belirlenen ücretin gerekçeleri de yer aldı. Asgari ücretin, ödenmesi zorunlu en az ücret olduğu vurgulanarak, bunun belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca söz konusu ücretin pazarlığı olmadığı belirtildi.

‘BU ÜCRETİ KABUL ETMİYORUZ’

Komisyonun kararının ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da yeni yılın ilk gününden itibaren geçerli olacak asgari ücret miktarına tepki gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı araştırmalara dayanarak taleplerinin en başından beri bin 890 lira olduğunu hatırlatan Atalay şunları söyledi: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2018 yılında geçerli olacak miktarın net bin 603 lira olacağını açıkladı. Ortalama yüzde 14.7 zam. Biz Türk-İş olarak bundan önceki tüm toplantılarda devletin resmi kurumu TÜİK’in 1893 liralık rakamının bizim için geçerli olduğunu söyledik. Bu süreç zarfında Çalışma Bakanı, Başbakan ile de defalarca görüştük. Taleplerimizi tekrar ettik. Ama maalesef bugün geldiğimiz noktaya bakınca rakam bin 603 olarak belirlendi. 6 milyonu ilgilendiren, bu ülkenin en önemli meselelerinden biri olan ve açıklanan bu asgari ücret rakamının kabul edilebilir bir tarafı olmadığı işverene de hükümet yetkililerine de illettik. Yine tekrar ediyoruz; Açıklanan rakam bir insanın geçinebileceği bir ücret değil. Bin 603 lira bizim için yeterli değil. İşveren bizim söylediğimiz rakama ‘ülke şartlarına baktığımız zaman uygun değil’ diyordu. İşte biz de bunu söylüyoruz; ülke şartlarına baktığımız zaman bin 603 lira da bizim için geçerli ve kabul edilebilir bir rakam değil. Bu ücreti kabul etmiyoruz.”

DİSK: SIKIYSA SİZ BU ÜCRETLE GEÇİNİN

DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin 1603 lira olduğu iddiasının yanıltıcı olduğuna dikkat çekerek, “AGİ hariç asgari ücret 1451 liradır ve işverenlerin ödeyeceği miktar budur. Asgari ücretlinin eline geçecek 1603 liranın 152 lirası devlet tarafından ödenmektedir” dedi. Saptanan asgari ücretin işçilerin ekonomik büyümeden pay alamaması anlamına geldiğini belirten Beko, “Ülke ekonomisinin yüzde 11 büyüdüğünün iddia edildiği koşullarda bu fark neden asgari ücrete yansımıyor? Eğer asgari ücrete enflasyon artı büyüme kadar zam yapılsaydı, asgari ücretin en az 2 bin 300 lira olması gerekiyordu. Konfederasyonumuzun talebi buydu” ifadelerini kullandı.

‘HÜKÜMET, İŞVERENE TEŞVİKTE CÖMERT’

Hükümetin işverenlere teşvikte cömert davrandığını aktaran Beko, “Bunun anlamı asgari ücret artışının maliyetini işverenlerin sırtından alıp halkın, emekçinin sırtına yıkmak demektir. Devam eden işverenlere dönük 100 lira asgari ücret desteği ve 5 puan SGK prim indirimi ile asgari ücretin işverenlere maliyeti iyice düşürülmüş olacak” sözlerini kaydetti. Beko hükümet yetkilileri ile işverenleri kastederek şu çağrıda bulundu: “Asgari ücretliye ve ailesine ayda 1603 lira, günde 53 lira ücreti reva görenlere, sıkıysa siz bu ücretle bir ay veya bir gün geçirin diyoruz!”

31 Ara 2017 - 09:44 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.