Emniyetin Bağımlılık Raporu ürküttü
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan 13 sayfalık raporda, alkol, tütün, ilaç ve madde kullanımının, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olduğu belirtildi.

Raporda soruna ilişkin güvenilir ve kıyaslanabilir veriler elde etmek amacıyla, Türkiye’de halkın geneli arasında alkol, tütün, ilaç ve narkotik madde kullanımının kapsamı, şekli ve tutum-davranışların bilinmesinin önem taşıdığı ifade edildi.
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Genel Nüfus Araştırması çalışma grubu tarafından Türkiye genelindeki hane halkında, hayatında en az bir kere alkol, tütün, ilaç ve madde kullananlara yönelik tutum ve davranışların araştırılması, halkın geneli arasında kullanılan yasal ve yasadışı maddelerin yaygınlık ve cinsiyet-yaş gruplarına göre belirlenmesi, yasadışı ve yasal bağımlılık yapıcı maddelerin genel kullanım şekilleri arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesini amaçlayan çalışmada 26 ilde 42 bin 754 kişiye ulaşıldı.
Aralık 2017-Mart 2018 döneminde yapılan araştırmaya 22 bin 214 kadın, 20 bin 540 erkek katıldı. Ankete katılanların 2 bin 99’u herhangi bir okul bitirmemiş ve okur yazar olmayan, 13 bin 837’si ilkokul mezunu, 6 bin 201’i ortaokul mezunu, 7 bin 690’ı normal lise mezunu 2 bin 188’i meslek lisesi mezunu, bin 425’i 2 yıllık meslek yüksekokul mezunu,4 bin 527’si 4 yıllık üniversite mezunu, 2 bin 566’sının üniversite öğrencisi ve bin 932 kişinin ise lise öğrencisi olduğu öğrenildi.
Tütün kullanımına ilişkin bulgularda katılımcıların en az yüzde 47’si hayatında en az bir kere sigara, puro, pipo, nargile vb. bir tütün ürününü kullandığını ifade ederken, tütün kullanımının ise erkeklerde yüzde 61,9 iken, kadınlarda yüzde 32,2 olduğu öğrenildi.
Tütün ürününü ilk kez deneme yaşı ortalamasının ise 17,85 olarak ölçüldüğü öğrenildi. Alkol kullanımına ilişkin bulgularda ise, katılımcıların yüzde 22,1’i yani 9 bin 436’sı hayatında en az bir kere alkollü içecek kullandığını belirtti. Kadın ve erkeklere göre bu oranın dağılımı ise yüzde 34,3 erkek, yüzde 10,7 kadın olarak ifade edildi.
Alkollü içecekleri ilk kez deneme yaşı ortalaması 19,94 olarak ölçüldü. İlaç kullanımına ilişkin bulgular incelenenlerin 2 bin 498 kişinin hayatında en az bir kere yatıştırıcı-sakinleştirici ilaç kullandığını belirtti. İlaç kullanımının kadın ve erkeklere yönelik dağılımı ise yüzde 3,9 erkek, yüzde 7,7’ kadın olduğu belirtildi.
Öte yandan ilaçları ilk kez kullanma yaşı ortalaması 32,26 olarak ölçüldü. Madde kullanımına ilişkin bulgular ile incelenenlerin bin 338’i yani yüzde 3,1’i hayatında en az bir kere madde kullandığını söylerken, araştırmada hayatında en az bir kere madde kullananların yüzde 94’ü erkek, yüzde 6’sının ise kadınların oluşturduğu öğrenildi.
Hayatında en az bir kere madde kullananların yüzde 20’si ilkokul mezunu, yüzde 18,3’ü ortaokul mezunu, yüzde 29,9’u ise lise mezunu olarak belirlendi. Öte yandan en yoğun kullanımın ise lise mezunu olan grupta olduğu tespit edildi. Madde kullanıcılarından halen lise öğrencisi olanların oranı yüzde 4,5 iken, halen üniversite öğrencisi olanların yüzde 9,7 olarak belirlendi.
Algıya ilişkin bulgular ile ilgili yapılan araştırmada, katılımcıların tütün, alkol ve madde kullanımına ilişkin algıları sorulara verdikleri cevaplar ile tespit edilmeye çalışıldı. Genel nüfusun yüzde 15,5’i uyuşturucu bağımlısını daha ziyade suçlu görürken, yüzde 42,7’si daha ziyade hasta, yüzde 6,3’ü ne suçlu ne hasta, yüzde 30,5’i de hem suçlu hem hasta olarak gördüğü ifade edildi.
Algıya yönelik araştırmalarda, genel nüfusun yüzde 70’i sigara kullanmayı hiç hoş görmezken, yüzde 81,5’i alkol kullanmayı, yüzde 97’si uyuşturucu kullanmayı, yüzde 93,3’ü de hekim önerisi dışında sakinleştirici/uyarıcı kullanmayı hiç hoş görmemektedir.
Genel nüfusun yüzde 75,2’si sigara kullanmayı “ağır risk” olarak tanımlarken, yüzde 82,8’i alkol kullanmayı, yüzde 97,3’ü uyuşturucu kullanmayı, yüzde 92,1’i de hekim önerisi dışında sakinleştirici/uyarıcı kullanmayı ağır risk olarak tanımlamıştır.
Genel Nüfusun “insanlar tıbbi gerekçeler olmaksızın madde kullanabilmeli” sorusuna yüzde 78,2’si “kesinlikle katılmıyorum” cevabı verirken, yüzde 8,3’ü “büyük ölçüde katılmıyorum”, yüzde 2,5’i “ne katılıyorum ne katılmıyorum”, yüzde 3,1’i “kesinlikle katılıyorum”, yüzde 3,1’i de “büyük ölçüde katılıyorum” cevabını verdiği öğrenildi. Hazırlanan araştırma ve raporun sonuç ve öneriler kısmında ise bu çalışmaya göre ülkemizde tütün ve alkol kullanımında az da olsa düşüş olduğu görüldüğü ifade edilerek, ilaç suiistimali ciddi bir sorun olarak göründüğü ve bu konuya yönelik ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca “bu çalışma bize; her ne kadar ülkemizde madde kullanımının batı ülkelerindeki gibi büyük bir sorun olduğunu göstermese de, narkotik madde kullanımının, toplum sağlığı ve güvenliği bakımından önemli bir engel olduğunu ve üzerinde titizlikle durulması gerektiğini fark ettirmektedir” ifadesine yer verildi.
İlgili Galeriler