Yılmaz Güney İzmit'te anıldı…

KESK'e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) düzenlediği gece ile Yılmaz Güney'i andı.

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nde (KYÖD) düzenlenen etkinlikte Yılmaz Güney'in cezaevi arkadaşları anılarını anlattı. Etkinlik, Yılmaz Güney'in hayatını anlatan kısa bir belgeselle başladı. Ardından moderatörlüğünü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Erdal Karakuş'un yaptığı söyleşide Güney'in cezaevi arkadaşları Araştırmacı-Yazar Hakkı Gümüştaş ve Nevzat Yüce anılarını paylaştı.

'KEŞKE DAHA FAZLA BİRLİKTE KALSAYDIK'

Cezaevi arkadaşlarından Araştırmacı-Yazar Hakkı Gümüştaş, Yılmaz Güney'i anlatmanın zor olduğunu ve anlatacağı çok şeyinin olduğunu belirtti. Güney'in "Beni olduğum gibi anlatın" sözünü hatırlatan Gümüştaş, "1972 yılında cezaevine girdiğimde görmüştüm Yılmaz Güney'i. Çocukluğumuz ve gençliğimiz hep Yılmaz Güney'le geçmişti. Selimiye'de görünce çok şaşırdım . O zamanlar 'Acaba bizimle konuşacak mı?' diye meraklanırdık" ifadelerini kullandı. Güney'in 'Selimiye Üçlüsü'nün son kitabı olan Salpa'nın yazılış hikayesinden bahseden Gümüştaş, "Salpa'nın ne kadar ilginç bir kitap olduğunun her geçen gün farkına varıyorum. Bu kitabı yazarken çok eleştirmiştim o zamanlar ama sonrasında daha iyi anladım, aslında çok güzel bir iş yapmış'" dedi. Salpa dahil Güney'in bütün kitaplarını yeniden bastıklarını söyleyen Gümüştaş, "2,5 sene birlikte kaldık. Keşke 10 sene kalsaydım" diye konuştu.

DERGİ SÜRECİNDEN BAHSETTİ

Sonrasında konuşan Nevzat Yüce sözlerine Güney'le o dönem yıldızlarının çok barışık olmadığını belirterek başladı. Yılmaz Güney'in kendisinin önderi olduğu bir devrimci hareket düşündüğünü ve buna yoğınlaştığını belirten Yüce, "Biz eleştiriyorduk bunları, sinema alanında devam etmesi gerektiğini düşünüyorduk" dedi. Güney'in en önemli dönemlerinin cezaevinde geçtiğini ama yine de boş durmadığını belirten Yüce, cezaevinde 'Güney' Dergisi'nin çıkarılış sürecinden bahsetti. Etkinlik daha sonrasında konukların soruları ve konukların cevaplarıyla son buldu.

#

06 Ara 2017 - 10:18 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.