Yerel basının sorunları araştırılmalı

CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet yerel basının yaşadığın sorunların çözüme kavuşturulması için meclis araştırma komisyonu oluşturulmasını istedi

TBMM Başkanlık Divanı Kâtip üyesi ve CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, meclise sunduğu araştırma önergesinde, yerel basının sorunlarının araştırılması ve çıkarılacak sonuca göre önlem alınmasını istedi. Hürriyet, “Atatürk’ün ‘Fazilet Adaları’ olarak nitelendirdiği yerel basın ve basın emekçilerinin sorunları ve özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşanan kaygı verici gelişmeleri gözden kaçırmamalıyız. Sorunları meclis olarak saptamalı ve gereken önlemleri almalıyız” dedi.

EN ÖNEMLİSİ MADDİ SORUNLAR Meclise sunduğu araştırma önergesi hakkında açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet yerel medya sektörünün, basın alanında en hareketli mecralardan biri olduğuna dikkat çekerek, şehirler ve o şehirde yaşayanlar için önemli bir haberleşme aracı olduğu belirtti. Hürriyet, “Haber toplamak, haberi basmak ve bu basılan haberleri kitleye duyurabilmek için oluşmuş gazeteler ayakta kalabilmek için maddi güce ihtiyaç duymaktadır. Bugün ekonomik sıkıntı içerisinde olan yerel basın sahiplerinin en önemli şikayetleri: Resmi ilan pastasından yeterince pay alamamak, ticari ilan ve reklam yetersizliği, gazetenin ham maddesi olan kağıdı temin etme zorluğu, tiraj sorunu ve devletin yerel gazeteleri yeteri kadar desteklemediğidir” dedi.

GAZETECİLİK ARTIK TERCİH EDİLMİYOR Yerel basın iş kolunda çalışan muhabir veya editörlerin aldıkları maaşla geçinemediğini ve geçinmek için yapılan ek işlerin de halkın haber alma hakkının önünde engel olduğunu ifade eden Milletvekili Hürriyet, Çalışanların maaşları asgari ücret ve civarında dolaşmaktadır. Çeşitli gerekçeler ile uygulanan bu düşük fiyat uygulamasından ötürü meslek, ‘tercih edilir bir meslek’ olmaktan uzaklaşmaktadır. Dört yıllık iletişim fakültelerini bitiren gazeteci adayları iş hayatına başladıklarında, ‘Üniversiteyi bu parayı kazanmak için mi okudum” sorgusuna girebilmektedir. İletişim Fakültesi mezunlarının pek azı gazetecilik yapmakta, diğer iş kolları maddi anlamda daha cazip gelmektedir” dedi.

15 TEMMUZ SONRASINDA SORUNLAR ARTTI 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında yerel basının ve basın emekçilerinin sorunlarının daha da arttığını ifade eden Milletvekili Hürriyet, “Darbe girişimi sonrasında 45 gazete, 16 televizyon, 16 dergi, 3 haber ajansı ve 23 radyo kapatılmıştır. Bu medya kuruluşlarının çalışanları darbe girişimiyle alakasız olmalarına ve haklarında herhangi bir işlem yapılmamasına rağmen toplum tarafından ‘Darbeci’ denilerek yaftalanmaktadır. Hala çok sayıda çalışan, yeni iş başvurularında, üstelik hiçbir suçları olmadığı sabit olmasına karşın sırf orada çalıştıkları gerekçesiyle iş bulamamaktadır. Çalıştığı gazeteleri kapatılan gazete personellerinin büyük kısmı da henüz alacaklarını alamamıştır. Özellikle darbe ile ilgili bulunmayan bu basın emekçilerinin içine girdikleri dar boğaz görmezden gelinemez” açıklamasında bulundu.

#

10 Haz 2017 - 14:30 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.