Karaosmanoğlu’nun onlarca vaadi vardı… Peki hangilerini yapabildi?

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu 2014 Mart ayında yapılan yerel seçimler öncesinde basın toplantısı düzenlemiş ve pek çok vaatte bulunmuştu, peki hangilerini yapabildi?

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Salı günü saat 11:00’de Yunus Emre Kültür Merkezi’nde 4 yılını değerlendirmek üzere kamuoyunun karşısına çıkacak. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan mahalli seçimler öncesinde kamuoyunun karşısına çıkan Karaosmanoğlu seçim vaatlerini anlatmıştı. 13 Mart 2014 tarihinde ‘Daima millet Daima hizmet, AK Belediyeler Mutlu İnsanlar, Yeni Türkiye Yolunda Bir Daha Kocaeli”  ’ sloganlarıyla seçmenin karşısına çıkan Karaosmanoğlu 148 sayfalık hazırladığı kitapçıkta 69 sayfa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin seçim vaatlerini anlattı. ‘Yepyeni Hedefler için Kocaeli Hazır’ sloganı altında düzenlenen basın toplantısında 35 ana başlık altında yayınlanan projelerin tanıtımını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, 200’ün üzerinde yatırım yapak için söz verdi. 

İşte Karaosmanoğlu’nun 2014 yılında yapmak için söz verdiği projeler...

HAFİF RAYLI SİSTEM

D-100 istikametinde, Körfez’den başlayarak Derince, İzmit, Kartepe Cengiz Topel Havaalanı güzergâhında çalışacak Hafif Raylı Sistem (Metro) hattının kurulacağı belirtiliyor. Ulaşım Mastır Planı doğrultusunda proje ihalesinin gerçekleştirildiği ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gibi yapılacağı anlatılıyor.

TRAMVAY

Sekapark-Yahya Kaptan-Otogar güzergâhında gidiş ve geliş toplam 13 kilometrelik tramvay hattı kurulacağı kaydedilmiş.

HIZLI TREN

İl sınırlarımızda 2 noktada İzmit ve Gebze’de istasyonlar kurulacağı bir diğer projeyi müjdeliyor. Hızlı trenden, Kocaeli’nin şehirlerarası ve şehir içi ulaşımında azami derecede faydalanacağından bahsedilirken vatandaşların Ankara’ya 2,5 saatte İstanbul’a 30 dakikada seyahat edebileceği anlatılmış.

BANLİYÖ HATTI

İstanbul-Kocaeli-Sakarya Banliyö hattının rehabilite edildikten sonra hizmete alınacağı aktarılmış. Bütün istasyonların yenileneceği, şehir içi toplu ulaşım araçlarının güzergâhları, yaya ve bisiklet yollarının Banliyö istasyonlarına göre yeniden düzenleneceği de verilen bilgiler arasında yer alıyor.

MARMARAY GEBZE

Bu çalışmanın Büyükşehir Belediyesi istasyonları ile Organize Sanayi Bölgeleri, Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova şehir merkezlerini toplu taşıma sistemleriyle entegre edecek bir proje olduğu vurgulanmış. Kocaeli’nin Marmaray üzerinden İstanbul ve Avrupa’ya kesintisiz bağlanacağı belirtilmiş. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağı verilen ek bilgiler arasında.

SABİHA GÖKÇEN - GEBZE METROSU

Kocaeli Ulaşım Master Planı’nda da öngörülen Sabiha Gökçen Gebze metrosunun, hem şehir içi hem şehirlerarası ulaşıma büyük katkı sunacağı aktarılırken Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmak üzere projelendirildiği bilgisi de kaydediliyor.

TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI ENTEGRASYON VE YENİLEME

Marmaray, banliyö hatları, hızlı tren, hafif raylı sistem (metro) ve tramvay ile mevcut toplu ulaşımın entegrasyonun sağlanacağı anlatılıyor. Kamu ve özel sektör tarafından işletilen karayolu toplu ulaşım araçlarının yenilenmeye devam edeceği ve kooperatifler ile başlatılan dönüşüm programının sürdürüleceği bilgisi veriliyor.

KÖRFEZ GEÇİŞİ BAĞLANTI YOLLARI

Şehirden İzmir istikametine akan trafiği asma köprüye yönlendirecek bağlantı yolları ile D-100, TEM ve Kuzey Marmara ana aksları, Dilovası-Gebze bağlantı yolu projelerinin tamamlandığı açıklanan projeler arasında bulunuyor.

OTOYOL BAĞLANTILARI

Karadeniz Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Güney Marmara Otoyolu, İzmir Otoyolunun imar planlarına işlendiği belirtilirken şehir arter ve bağlantılarının projelendirildiği aktarılmış. Uygulama projelerinin büyükşehir ve bakanlık işbirliğiyle gerçekleştirileceği bilgisi verilmiş.

DENİZ ULAŞIMINDA DÖNÜŞÜM

Raylı sistem yatırımlarıyla eş zamanlı olarak kıyılar arası ulaşım imkânlarının artırılacağı da vizyonu gösteren bir diğer hamle. Hali hazırda devam eden deniz ulaşımı hizmetlerinin hem araç hem program olarak rehabilite edileceği açıklanmış.

TÜNEL VE KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR

İzmit Otogar, Köseköy, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Sanayi Kavşağı, Başiskele sınırlarında D-100, D-130 üzerine kurulacak olan tünel ve köprülü kavşaklarla: transit güzergâhtaki sinyalizasyonların kaldırılıp, şehir içi erişim hızının artırılacağı ifade ediliyor. Transit yollarla ayrılan şehrin kuzey ve güneyinin birleştirileceği hedefler arasında.

YAN YOL VE BAĞLANTI YOLLARI

D-100 ve D-130 güzergâhında şehir içi trafik akışına hizmet edecek yan yollar, bağlantı yolları ve alternatif yollar açılacağı görülüyor. Bağlantı yolların eş düzey ve katlı kavşaklarla entegre edileceği, D-100 transit ulaşımı ve şehir içi ulaşım entegrasyonun da tamamlanacağı paylaşılan projeler içerisinde.

ESKİ İSTANBUL YOLU

Yerleşim, sanayi ve tarım kesiminin taleplerine uygun olarak Eski İstanbul yolunda iyileştirme, duble yollarla güçlendirme ve ilçe merkezlerine bağlantılar gerçekleştirileceği belirtiliyor.

SEKTÖREL YOL AĞI VE KAVŞAK DÜZENLEMELERİ

OSB’ler, sanayi kuruluşları ve limanların şehir içi ve şehir dışı ulaşım ağı ile bağlantısını sağlamak üzere, TEM, D-100, D-130, Kuzey Marmara, Karadeniz, Güney Otoyolu, Kandıra Yolu ve Sapanca sektörel yol bağlantıları ve kavşak düzenlemelerinin imar planlarına işlendiği ve uygulamalarının gerçekleştirileceği anlatılıyor.

TRANSFER MERKEZLERİ

Şehrin 5 noktasına toplama ve dağıtım işlevi görecek transfer merkezlerinin hem toplu taşımadan kaynaklanan şehir içi trafik yükünü azaltacağı, hem de yeni raylı sistemlerin şehir içi trafiğe entegrasyonunu sağlayacağı bir diğer proje olarak gözleniyor.

YAYA VE BİSİKLET YOLLARI

Yeni kent meydanlarının bisiklet ve yaya ulaşımına göre yapılandırılacağı belirtilmiş. Sahil bantlarındaki yürüyüş ve bisiklet yollarının arttırılacağı Kocaeli’nin en doğusundan en batısına kesintisiz yaya ve bisiklet yolu açılacağı verilen bilgiler arasında.

OTOPARKLAR

Ulaşım Mastır Planı’nda düzenlenen toplu taşıma, yerleşim ve şehirleşme verileri doğrultusunda şehir içi otopark projelerinin tamamladığı, kamu ve özel sektör yatırımıyla açık ve kapalı otoparklar kurulacağı aktarılmış.

YENİ KENT MEYDANLARI VE YAYALAŞTIRMA

Bütün ilçeler için projelerin hazır olduğu vurgusuna yer verilmiş. İzmit, Dilovası, Derince, Başiskele, Kartepe ilçeleri için hazırlanan projelerin uygulama ihalelerinin gerçekleştirdiği şeklinde mevcut durumu anlatan ifadeler de var. Yeni kent meydanları ve yayalaştırma projelerinin ise devam edeceği bilgisi aktarılıyor.

ENDÜSTRİYEL DÖNÜŞÜM DEVAM EDECEK

Gerçek ve sürdürülebilir büyüme için, şehir merkezlerindeki üretim tesisleri, düzenli sanayi alanları ve Organize Sanayi Bölgelerine, mutabakatla transfer edileceği kaydediliyor. Şehir merkezleri ve sahillerde SEKAPARK modeliyle şehrin ve vatandaşlarımızın nefes aldığı büyük alanlar açılacağı belirtiliyor.

KOCAELİ FUAR ALANI DÖNÜŞÜM

Fuar alanının Kocaeli’nin en önemli cazibe merkezlerinden biri olacağı da hedefler arasında. İzmir şehir merkezinde bulunan fuar alanında dönüşüm gerçekleştirileceği, dönüşüm projeleri hazırlanarak, vatandaşların onayı ile seçilen projenin uygulanacağı aktarılmış.

KONGRE MERKEZLERİ

Başta İzmit, Gebze, Derince ve Kartepe olmak üzere ihtiyaç l olan ilçelere kongre merkezleri inşa edileceği belirtilmiş. Kocaeli’nin kongre turizmi için bir cazibe merkezi olacağı hedefi ifade edilmiş.

NİTELİKLİ TİCARET ALANLARI KURULACAK

Sanayinin şehir dışına transferini takiben, şehir merkezlerinde boşalan alanların, nüfus ve ihtiyaçlar dikkate alarak nitelikli ticari ve sosyal alanlara dönüştürüleceği önemli projelerden biri olarak görülüyor. (MİA) Kentsel Gelişim Bölgeleri ve nitelikli ticari alanlarla şehrin kuzey-güney, doğu-batı aksında dengeli gelişmesinin sağlanacağı belirtilmiş.

YENİ YUVALAR YAPMAYA DEVAM

Sosyal konut üretmeye yoğunlaşılacağı, ev sahibi olmayan vatandaşların kira ödeme kolaylığında ev sahibi yapılacağı hedefinin yeni dönemde de devam edeceği gözlemleniyor.

ENGELLİ VE YAŞLI SOSYAL YAŞAM MERKEZİ

Engelli ve yaşlı vatandaşlar için sosyal yaşam merkezi kurulacağı ayrıca KOÜ, Sağlık Bakanlığı ve özel sektör katkısı ile temeli atılan yaşlı bakım evi nin bu dönemde hizmete gireceği verilen bilgiler arasında.

ÇEVRECİLİK

2013 itibarı ile İzmit körfezine bırakılan arıtılmış su oranının %98 ‘e çıkarıldığı hatırlatılırken bu oranın %100 ‘e çıkartılacağı hedefi paylaşılmış. Havadan, karadan ve denizden denetimlerin kesintisiz devam edeceği Kocaeli’nin yepyeni mavi bayraklı plajlarının olacağı kaydediliyor.

DOĞAL YAŞAM PARKI

Şehrin doğusunda, Kartepe Uzunçiftlik’te 1000 dönümlük bir arazi üzerine yeni bir Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkı kurulacağı bilgisi aktarılmış. Türkiye’de ilk olacak bu parkta, hayvanların doğal ortamlarında yaşarken, ziyaretçilerin cam vitrinler ve asma köprülerden gözlem yapacağı ilgi çeken hedefler arasında yerini almış.

AKVARYUM VE AQUA PARK

Türkiye’nin en görkemli akvaryumlarından birisinin Kocaeli ’de kurulacağı belirtiliyor. Bu akvaryumda Marmara ve Karadeniz de yaşayan balık türlerinin yanı sıra okyanus canlılarının da yer alacağı ve aynı bölgede bütün su sporu aktivitelerinin yapılacağı bir Aquapark kurulacağı verilen bilgiler arasında.

YENİ MAVİ BAYRAKLAR

Denize girmeye elverişli Körfez kıyılarının tamamında plajlar kurulacağı ve vatandaşların kullanımına açılacağı, mavi bayraklı plajların standartları korunurken, yenilerinin de ekleneceği belirtilmiş.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ADRES KOCAELİ

Kocaeli’ne 1000 kilometreyi aşkın 102 doğa yürüyüşü parkurunun kazandırıldığı hatırlatılırken parkurların rehabilitasyonunun yapılacağı, ve yeni parkurların açılacağı kaydedilmiş. Vatandaşların doğa sporlarına teşvik edileceği ve ekolojik turizmin geliştirileceği hedefler arasında.

ŞEHRİN TAMAMINA SCADA

Fabrikaların atık sularının %100 kontrol altına alındığı Scada sisteminin büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının tamamına yaygınlaştıracağı açıklanan projelerden biri.

BÜYÜYEN ŞEHİRE İLAVE ALTYAPI

Programa göre, 1760 kilometre içme suyu, 1250 kilometre kanalizasyon, 25 kilometre yağmursuyu altyapı yatırımı gerçekleştirileceği de belirtilmiş.

İSU’YA ULUSLAR ARASI LABORATUAR

Uluslararası akreditasyonu olan İSU Merkez Laboratuarının kurulacağı Labaratouarın Kocaeli’nin yanı sıra diğer şehirlerimize ve çevre, su ya da atık su konularında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarına da hizmet vereceği kaydedilmiş.

ARITMA YATIRIMLARINA DEVAM

Körfez, Kullar, Yeniköy ve Karamürsel Atıksu Arıtma Tesislerinin yenileneceği Gölcük Şevketiye Grubu Arıtma Tesisi ve isale hatları ile, Gölcük Avcıdere Kaynağı Arıtma tesisi ve isale hatlarının tamamlanacağı, Dilovası’na yeni bir atık su arıtma tesisinin kazandırılacağı önemli hedeflerden biri olarak görülüyor.

ATIK SUYU GERİ KAZANACAĞIZ

Sistemin Türkiye’de ilk kez Kocaeli’de kurulacağı, atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtılmış suyun, kum filtresi ve ultraviyole sistemlerle arıtılacağı ve sanayi tesisleri ile yeşil alan sulamalarında arıtılmış atık suyun (Gri su ) kullanacağı diğer hedefler arasında bulunuyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA DEVAM

Yuvacık Barajı İsale Hatları’na elektrik üretim altyapısının kurulacağı Namazgah Barajı HES Projeleri ile yıllık toplam 14.42 Gwh elektrik üretiminin planlandığı ve Kocaeli’ye 9 adet Hidro Elektrik Santralinin kazandıracağı hedefine de yer verildiği görülüyor.

20 Oca 2018 - 11:55 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.

02

Nil Ferda - Yuruyus yapmaktan vakit bulamamistir belki.Ogretmenken neydi de baskan olunca ne olacak?

Beğen(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 11:55
01

Kamil Doğru - Siz Birde 2009 daki Vaatlerine Baksanıza...Mono Ray..41 Katlı Otel..Denizin Ortasına Ada...daha neler neler..Onlrdan Eser Yok.

Beğen(1)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ocak 11:55