'Bu sistem eskiyi mumla aratır!'

Üniversiteye giriş sistemindeki değişikliği eleştiren Türk Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Şanlı, “Yeni diye ortaya konulan sistem, eski sistemi mumla aratır olmuştur” dedi.

Ne olacağı merak konusu olan üniversiteye giriş sınav sitemi dün açıkladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklanan, yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan değişiklik büyük tartışmalara sebep oldu. Yeni sınavı sistemine bir eleştiri de Türk Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Şanlı’dan geldi. Şanlı, herkesin yeni sistemle ilgili endişeleri olduğunu söyleyerek “YÖK Başkanının üniversitelere öğrenci yerleştirme sistemiyle ilgili yaptığı açıklamalar 2 milyona yakın üniversite adayı öğrenci ve binlerce öğretmeni endişeye sevk etmiştir. Yeni diye ortaya konulan sistem, eski sistemi mumla aratır olmuştur. 5 puan türüne indirilen sistemle bazı dersler adeta yok sayılmıştır. Örneğin Hukuk Fakültesini kazanmak için öğrencinin 1. sınavda gireceği testler Matematik ve Türkçe, 2. sınavda ise Matematik, Coğrafya ve Türk Dili Edebiyatı testleridir” dedi.

“EĞİTİMİNDE KÖPRÜLERİ ATILMIŞTIR”

Şanlı, şunları dile getirdi: “Anlaşılacağı üzere Hukuk Fakültesi için ne Tarih ne de Felsefe sorusu çözmeye ihtiyaç yoktur. Hukuk Fakültesi kazanarak bir öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinden sorumlu olmaması düşündürücüdür. Milletlerin geçmişi ile geleceği arasında köprü vazifesi gören tarih eğitimine vurulan bu darbe ile eğitiminde köprüleri atılmıştır. Aynı şekilde tıp, mimarlık, mühendislik gibi bölümler içinde ne tarih, ne coğrafya, nede felsefe sorusu çözülecektir. Eğitim sistemimizde zorunlu derslerden olan bu derslerden sınavda soru çıkmaması bu dersleri anlatan öğretmenler için de oldukça sıkıntılı bir süreç yaşamasına sebep olacaktır. Yoksa amaç nasıl olsa soru çıkmıyor diye bazı dersleri tamamen sistemin dışına itmek midir? 

“SAÇMA BİR İFADE” Bu sisten başta imam hatip liseleri olmak üzere meslek liselerine de darbe vuracaktır. Örneğin imam hatip lisesi öğrencileri ağırlıklı olarak üniversiteye Türkçe-Matematik ve Sözel alanlarından girmektedir. Türkçe-Matematik alanından sınava giren öğrencilerin en güçlü olduğu din kültürü ve ahlak bilgisi sorumlusu olmayacaktır. Meslek lisesi öğrenci Matematik testlerinde oldukça başarısız olurken önceki sistemde tarih, coğrafya çözerek bu açıklarını kapatabilmekteydi. Ancak bu sistemde 1. sınavda tarih, coğrafya derslerinden soru yoktur. YÖK başkanının yaptığı açıklamalarda geçen ‘1. sınavda barajı geçtiğini düşünen adaylar 2. Sınava girecektir’ ifadesi bilimsellikten uzak saçma bir ifadedir. Kişilerin tahmini üzerine kurulu bir sistem gençlerimize nasıl bir gelecek sunacaktır. Endişeliyiz ve bu endişemize tüm eğitim çalışanları ve öğrencilerimiz ortaktır. Kişilerin tahmini üzerine kurulu bir sistem gençlerimize nasıl bir gelecek sunacaktır. Endişeliyiz ve bu endişemize tüm eğitim çalışanları ve öğrencilerimiz ortaktır.”

#

13 Eki 2017 - 15:30 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.