Bakın o işçileri nasıl çalıştırmışlar!

Sendika üyesi olduğu gerekçesi ile işten çıkarılan Posco Assan işçilerinin nasıl bir köle düzeni içinde çalıştırıldığı bu kez Meclis’te gündeme geldi.

Sendikal faaliyetleri yüzünden çalıştıkları POSCO Assan İzmit Fabrikasından atılan işçilerin sorunlarını bu kez TBMM’de gündem taşındı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, POSCO Assan Çelik İzmit Fabrikasında işçilerin ne denli zor şartlara çalıştırıldığını anlattı.

Meclis kürsüsünde konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Güney Koreli olan POSCO Fabrikası’nın İzmit’in Alikahya beldesinde yöre halkının tüm tepkilerine rağmen tarım arazileri üzerine inşa edildiğini de hatırlatarak, aynı fabrikada DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerden 80'inin işten atıldığını söyledi. Hürriyet, “Şimdi, çok değil, bir ay öncesine gidelim, ekim ayında İstanbul'da gerçekleştirilen ILO 10'uncu Avrupa Bölge Toplantısı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım demişti ki: "İş güvencesini, örgütlenme hakkını önemsiyoruz. Sendikalaşmaktan ve örgütlenmekten korkmayın. Bunu başardığımızda her sorunun üstesinden geliriz." İşçi kardeşlerimize hitaben söylemişti bunları. Bir ülke düşünün, Başbakanı, "Örgütlenin, sendikalaşmaktan korkmayın." diyor, işçiler de gayet haklı olarak kendi haklarını aramak için sendikalaşmaya başlıyor ancak sendikalaşmanın henüz daha ilk ayağında işlerinden oluyorlar” dedi.

67 GÜN ARALIKSIZ ÇALIŞANLAR VAR

Açıklamasına devam eden Milletvekili Hürriyet, POSCO Assan Fabrikasında işçilerin iddialarını da konuşmasında yer verdi. Hürriyet, “08.00-16.00 vardiyasında işe geliyorsun, gece yirmi dörtte tekrar çağırıyorlar, dinlenme hakkın yok. ‘Sabah sekiz akşam sekiz çalışılacak.' denildiğinde itiraz etme şansın yok. İşçiler, 'APF' denilen hatlar var, bu hatlarda çalışan işçiler yemekhaneye gönderilmiyor. Hatların başına tabildotlar geliyor ve hatlardan ayrılmadan bu tabildotlarda yemeklerimizi yiyoruz’, ‘Altmış yedi gün aralıksız, haftalık izin kullanmadan çalışan işçi arkadaşlarımız var’ diyorlar, ‘İşçilerin sağlıklarının bozulması yönetimin umurunda bile değil’ diyorlar. Hastalanan işten çıkarılıyor ya da direkt mobbing uygulanıyor. Mobbing uygulanan işçiler bir odaya sokuluyor, yazı yazmaları isteniyor, hatta bir işçi mesai saatinde oturtulduğu odada 800 sayfa yazıyı elle yazması isteniyor ve buna zorlanıyor”  

GÖZLERİ DOLARAK ANLATTILAR

İşçilerin iddialarına da yer veren Hürriyet, “Fabrikanın bahçesine tonla para harcanarak düzenleme yapılıyor ama gelin görün nedense işçilerin kullandığı tuvaletler temizlenmiyor. Daha da kötüsü, bu işçi arkadaşlarımız İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin (II)'nci fıkrasından yani "25/II" dediğimiz maddeden işten atılıyorlar. Bundan dolayı işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyorlar ve bundan sonra evlerine ekmek götürmek için çabaladıklarında, iş bulmak istediklerinde ne yazık ki bu madde karşılarına çıkıyor. Geçtiğimiz hafta işçi arkadaşlarımızla konuşmak için buluştuk, yaşananları yer yer gözleri dolarak anlattılar. Hatta, bakın bir işçimiz -burada özellikle fotoğrafını da göstermek istiyorum sizlere- gözü yaşlı, ağlayarak durumunu anlattı. "Ben eve, işten çıkarıldığımı söyleyemedim. Sabah işe gidiyor gibi çıkıyorum, akşam sanki işten eve dönüyormuş gibi tekrar evime giriyorum. Ben bunu aileme, anneme anlatamıyorum." dedi. Bu da ne yazık ki iktidarın kurduğu kölelik düzeninin işçilere gözyaşı olarak yansıması. Bu gözyaşlarından, bu düzeni kuran iktidarınız sorumlu” 

7 AKP’Lİ VEKİL NEREDESİNİZ?

“İşçileri ağlata ağlata işlerinden atan Posco, ‘Birlikte yürüyeceği çalışma arkadaşları arıyor’ şeklinde gazetelere ilan vererek yeni işçiler aramaya başladı bile. Peki, bu cesareti nereden alıyorlar? Tabii ki AKP iktidarının emekçileri düşürdüğü vahşi düzenden alıyorlar. Biz CHP olarak, Kocaeli'nin vekili olarak her daim hukuksuzlukların karşısında olacağız, her zaman olduğu gibi işçi kardeşlerimizin arkasında değil, omuz omuza yanında yerimizi alacağız. AKP'li Kocaeli vekillerine sesleniyorum: Kocaeli size 7 vekil verdi. Kocaeli size 13 belediye başkanı verdi. Ey 7 vekil, belediye başkanları neredesiniz? Neden susuyorsunuz? Neden görmüyorsunuz? Neden sağır ve körsünüz bu emekçilere karşı? 7 vekil verdi size. Ey Kocaeli vekilleri; Cemil Yaman, Sami Çakır, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Mehmet Akif Yılmaz, İlyas Şeker, Fikri Işık, Zeki Aygün. Kocaeli'nin iktidar 7 vekili, bu işçileri ne zaman görmeyi düşünüyorsunuz? Sırça köşklerinizden inip ne zaman bu işçilerin yanına gidip de hâlini hatırını sormayı düşünüyorsunuz? Suriyelilerden daha mı kıymetsiz bu işçilerimiz, bu emekçilerimizi görmek zorundasınız, siz Kocaeli milletvekilisiniz, iktidarsınız ve bu işçilerin hakkını hukukunu gözetmek zorundasınız” açıklamasında bulundu.

#

23 Kas 2017 - 12:00 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.