Artvinliler Kocaeli'de sokağa çıktı

Rize İdari Mahkemesi tarafından Artvin Cerattepe'de 'madencilik yapılabilir' kararı çıkması üzerine Artvinliler 6 ilde sokağa çıktı. Kocaeli’de de protestoların adresi Sabrı Yalım Plarkı oldu.

Rize İdari Mahkemesi tarafından Artvin Cerattepe'de 'madencilik yapılabilir' kararı çıkması üzerine Artvinliler içlerinde Kocaeli'nin de bulunduğu 6 ilde sokağa çıkarak eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Artvin, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Ankara ve İzmir'de karara tepkinin dile getirildiği bir açıklama gerçekleştirildi. Yeşil Artvin Derneği'nin çağrısı üzerine Artvinliler Dayanışma Platformu adına Sabri Yalım Parkı’nda demokrasi bileşenlerinin katılımıyla açıklama yapıldı.

ORMANLARIMIZ YAĞMALANIYOR Açıklamaya KESK’e bağlı sendikalar başta olmak üzere, CHP, HDP, SYKP, Emek Partisi, ÖDP, Halkevleri ve Dersimliler Derneği katıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bizler Artvin halkının çeyrek asırdır büyük azim ve kararlılıkla süren Cerattepe mücadelesinin her aşamasını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Esasen bu ülkenin bütün değerlerinin yağmalandığı bir süreçten geçiyoruz. Uluslarötesi şirketlerin egemen olduğu, doymak bilmez bir kar hırsı ile ülkenin yağmalandığı bu dönemde bu ülkenin yurttaşları olarak büyük acılar çekiyoruz. Bin yıllardır kenarlarında yaşam bulduğumuz derelerimiz kurutuluyor, elimizden alınıyor, yaylalarında nefes aldığımız dağlarımız maden ruhsatlarıyla delik deşik ediliyor, kıyılarımız, ormanlarımız yağmalanıyor.

KENT YAŞAMI RİSK ALTINDA Bu küresel saldırının en acımasız biçimini bizler Cerattepe'de yaşıyoruz. Yıllardır bu ilde yaşayan onbinlerce insanın ve bu doğada yaşam bulan kurdun kuşun yaşayan her canlının adalet arayışı devam ediyor. Bilindiği üzere Cerattepe mücadelesinin üçüncü dönemi olan Mehmet Cengiz döneminde, Rize İdare Mahkemesi bir hukuk kurumu iken ilk ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada mahkeme 7 bilim insanının raporuna dayalı olarak Cerattepe'de madencilik yapılamayacağına bu alanda madencilik ile bir kent yaşamının bir arada olamayacağına, suların kaçınılmaz ve engel olunamaz şekilde kirlenmesinin mutlak olduğuna, heyelanların kent yaşamı için büyük riskler yaratacağına, bu sebeple ÇED olumlu kararının iptaline karar vermişti.

VİCDANA AYKIRI GEREKÇELERLE.. Mahkeme kararında daha onlarca sebep vardır, madencilik yapılamayacağına dair. Rize İdare Mahkemesi'nin bu kararı maden şirket tarafından temyiz edilmiş ve Danıştay 14. Dairesi tarafından bu kararın onanmasına karar verilmişti, kazanmıştık. Bu kararın daha temyiz incelemesi tamamlanmadan maden şirketi hukuka ve vicdana aykırı bir genelgeye dayanarak, ÇED raporundaki eksikleri tamamladığı iddiası ile yeni bir ÇED raporu hazırlanmış ve yeniden ÇED olumlu raporu çıkmıştı. Bu ikinci ÇED raporu ile ilgili davayı 751 kişi ile açmıştık. Ancak bu arada ilk davamızı kabul eden Rize Mahkemesi heyetinin iki hakimi tenzili rütbe ile sürülmüş, mahkemeye yeni bir heyet atanmıştı.

YAŞAM HAKKINA AYKIRI Yaşanılan koşullarda 2. ÇED olumlum kararının iptali için açmış olduğumuz davada görevlendirilmiş mahkeme heyeti yine meşrebine göre bir bilirkişi heyeti bulmuş ve bu heyete Cerattepe'de madencilik yapılamayacağı ayrıntılarıyla bilim adamları tarafından anlatılmış olmasına rağmen bir sakınca olmadığına dair rapor vermişlerdir. Davamızın reddine karar veren Rize İdare Mahkemesi'nin kararı tarafımızdan temyiz edilmiş, dosya hem mahkeme heyetinin reddi, hem davanın esası yönünden Danıştay 14. Dairesi'ne gitmiştir. 9 aydır hukuk, adalet ve yaşam hakkı için bir karar beklenirken çıka çıka bir ucube çıkmıştır.

ADALETİN ZERRESİ YOK Danıştay 14. Dairesi'nin kararı hukuk ve adalet açısından içler acısı bir karardır. Hukukun ve adaletin olmadığı bir süreçte yaşam hakkı mücadelesi, aynı zamanda bir hak ve adalet mücadelesidir. Bu kutsal mücadeleye ülkenin dört bir yanındaki Artvinlileri, yurt dışındaki hemşehrilerimizi, bütün ülkede çevre mücadelesi veren çevre dostlarını bekliyoruz. Cerattepe Mücadelesi 25 yıldır süren bir mücadeledir. Artvin halkının vicdanında yer etmeyen ve adaletin zerresi bulunmayan bir kararı kabul etmediğimizi bütün dünyaya ilan ediyoruz. Artvin halkın mücadelesi sürecektir"

#

14 Eyl 2017 - 12:31 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.