Liseye geçişte kontenjan fazlası olursa ne olacak?

Liseye geçişte kontenjan fazlası olması durumunda nasıl bir tercih önceliği olacağı açıklandı

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemde öğrencilere dokuz seçenek sunuluyor. Bunlardan beşi seçiliyor ancak son kararı Milli Eğitim Bakanlığı veriyor. Okullardaki kontanjan fazlası durumda öğrencilerin neye göre seçileceği de meçhuldü.

TERCİH ÖNCELİĞİ ÖNEMLİ

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, kontenjan fazlası için bakanlığın yol haritasını anlattı. A Haber’e konuşan Tekin, “Mahallinden yerleştirmede kontenjan fazlası bir talep olduğunda sıralama tercih önceliği, adres, kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde belirlendi. Bunu hukuki metinlere de koyuyoruz” dedi.

‘HERHANGİ BİR KURUM’ LİSE OLACAK

Tekin, ‘sıkıntı çıkarabilecek’ yerlerde okul dönüşümlerine dair tedbirler aldıklarını belirterek il müdürlüklerine, bir mahallede yeterince lise olmaması halinde herhangi bir kurumu, ihtiyaç duyulan lise türüne dönüştürebilecekleri yönünde bilgi verdiklerini aktardı.

Müsteşar, “İkili öğretim gündemimizde yok. İstisnai olarak çok sıkışırsak belki başvurabiliriz ama ikili eğitime zaten uygulanmakta olan okullar dışında başvurmayacağız” dedi.

‘SORUN YOK’

Tekin kontenjanlara dair de bilgi verdi. Buna göre devlet okullarında 9’uncu sınıflar için 1 milyon 300 bin, özel lisede de 200 bin kontenjan var. Ortaokul son sınıfta ise öğrenci sayısı 1 milyon 180 bin civarında.

LİSE GARANTİ

Müsteşar sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar çocuklarını böyle bir sınava neden sokarlar? Bir kaos, bir bilinmezlik varsa çocuğun hangi liseye devam edeceğini bilmiyorsa böyle bir sınava girip başarısına göre çocuğunu yerleştirmek isteyebilir. Sınav takvimi açıklanmadan önce veliye bir lise sunulacak. Diyeceğiz ki ‘Çocuğun sınava girmezse eğer, şu okullardan birine yerleşmeyi sana garanti ediyorum.’ Biz bunu daha önce açıklayacağımız için o liselerin sınavlarına giriş, yıllar itibarıyla azalacaktır. Şunu kabul ediyorum. Bu yıl daha fazla sayıda öğrenci sınava girecektir, deneyecektir en azından. Ama ilerleyen yıllar, mesela önümüzdeki yıl, bu liste sağlıklı bir şekilde incelendikten sonra yerleştirmeleri sağlıklı yapıldıktan sonra ben bir sonraki yılda bu sınava giren öğrenci sayısının kontenjanın iki katını aşmayacağını tahmin ediyorum.”

#

29 Kas 2017 - 22:40 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Koz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Koz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Koz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Koz değil haberi geçen ajanstır.